20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ερντογάν: Η Σουηδία «δεν πρέπει να υπολογίζει την τουρκική υποστήριξη» για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ημερομηνία:

OΤούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χτες ότι η Σουηδία δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στην «υποστήριξη» της Τουρκίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, μετά το κάψιμο του Κορανίου το Σάββατο μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη.

«Η Σουηδία δεν πρέπει να περιμένει υποστήριξη από εμάς για το ΝΑΤΟ. Αν δεν σέβεστε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της Τουρκίας ή των μουσουλμάνων, δεν θα λάβετε καμία υποστήριξη από εμάς», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η άδεια που δόθηκε στον Σουηδο-δανό φασίστα Ράσμους Παλουντάν να διαδηλώσει το Σάββατο μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη σουηδική πρωτεύουσα προκάλεσε την οργή της Άγκυρας. Υπό έντονη αστυνομική προστασία, ο αντιισλαμιστής και πολέμιος της μετανάστευσης έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου.

«Είναι σαφές ότι αυτοί που προκάλεσαν τέτοια ατίμωση μπροστά στην πρεσβεία της χώρας μας δεν πρέπει πλέον να περιμένουν καμία εύνοια από εμάς σχετικά με την αίτησή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία είχε ήδη ακυρώσει το Σάββατο προγραμματισμένη επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας, η οποία είχε στόχο να προσπαθήσει να άρει τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, είχε ήδη καταδικάσει ένα «έγκλημα μίσους».

Η Άγκυρα κατηγορεί τις σκανδιναβικές χώρες ότι φιλοξενούν Κούρδους μαχητές και υποστηρικτές τους, τους οποίους αποκαλεί «τρομοκράτες», ιδιαίτερα εκείνους του PKK και συμμάχων τους στη βόρεια Συρία και το Ιράκ.

Για την Άγκυρα, οποιαδήποτε πιθανή πρόοδος για να δώσει το πράσινο φως, εξαρτάται από τις κινήσεις της Στοκχόλμης για την έκδοση προσώπων που κατηγορούνται για τρομοκρατία από την Τουρκία ή για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

ΥΠΕΞ Φινλανδίας: Θα υπάρξει διάλειμμα δύο εβδομάδων στις συζητήσεις με την Τουρκία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία θα πρέπει να εξετάσει την επιλογή μιας ένταξης στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία, δήλωσε σήμερα για πρώτη φορά, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση της χώρας του αφού ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δώσει η Άγκυρα το πράσινο φως στη σουηδική υποψηφιότητα.

Ωστόσο, σε άλλη του συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ο ίδιος είπε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι σχεδιάζουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα και αυτό δεν έχει αλλάξει, υπογραμμίζοντας τα πλεονεκτήματα μιας κοινής ένταξης με την γειτονική χώρα.

“Δεν βρίσκω τον λόγο να το συζητήσουμε”, απάντησε χαρακτηριστικά ερωτηθείς αν η Φινλανδία ενδέχεται να προχωρήσει σε ένταξη χωρίς τη Σουηδία.

Σε σχόλια που έκανε όμως στη δημόσια τηλεόραση Yle, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Πέκα Χααβίστο είπε ότι μια κοινή ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών παραμένει “η πρώτη επιλογή”, αλλά “προφανώς θα πρέπει να εκτιμήσουμε την κατάσταση, αν έχει συμβεί κάτι που μακροπρόθεσμα κάνει τη Σουηδία να μην μπορεί πλέον να προχωρήσει» και έκρινε ότι είναι «πολύ νωρίς για να πάρει κάποιος θέση».

Ο επικεφαλής της φινλανδικής διπλωματίας έκρινε ότι απαιτείται ένα διάλειμμα στις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο σκανδιναβικές χώρες και την Τουρκία σχετικά με τα ενταξιακά τους σχέδια.

"google ad"

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...