17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Υπουργείο Οικονομικών ΗΠΑ: Παράνομη η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Ημερομηνία:

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν νόμιμα να κατάσχουν κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν θα ήταν νόμιμο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατάσχουν παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Η Yellen αναφερόταν σε περιουσιακά στοιχεία περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας που έχουν μπλοκαριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ως μέρος των κυρώσεων τους για τη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία.

Τελευταία έχουν γίνει συζητήσεις μεταξύ των δυτικών συμμάχων για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και εάν τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ φυσικό, δεδομένης της τεράστιας καταστροφής στην Ουκρανία και των τεράστιων δαπανών ανοικοδόμησης που θα αντιμετωπίσουν, να κοιτάξουμε τη Ρωσία για να μας βοηθήσει να πληρώσουμε τουλάχιστον ένα μέρος του τιμήματος αυτής της ανοικοδόμησης» είπε η Yellen στους δημοσιογράφους.

Η ίδια, ωστόσο, πρόσθεσε ότι: «Όμως καθώς ξεκινούμε να ερευνούμε αυτή τη δυνατότητα, είναι ξεκάθαρο ότι δε θα ήταν νόμιμο τώρα στις ΗΠΑ γι την κυβέρνηση να κατάσχει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. Δεν είναι κάτι που είναι νομικά επιτρεπτό στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η Μόσχα καταδίκασε το κλείδωμα των διεθνών αποθεμάτων της, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να προβλέψει μια τέτοια εξέλιξη και ότι το πάγωμα ουσιαστικά συνιστά κλοπή. Ορισμένοι ειδικοί χαρακτήρισαν επίσης το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων τη μεγαλύτερη απώλεια αξιοπιστίας για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, καθώς και για το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να του παραχωρήσει την εξουσία να κατάσχει τα περιουσιακά στοιχεία πλούσιων ατόμων που πιστεύεται ότι έχουν δεσμούς με το Κρεμλίνο και να τα χρησιμοποιήσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Φωτογραφία: depositphotos.com

rt.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...