20.8 C
Chania
Wednesday, May 8, 2024

Υπόσκαφα: Ποιο είναι το “άχτιστο” ξενοδοχείο στην Κρήτη που κατέκτησε παγκόσμιο βραβείο

Ημερομηνία:

Τα υπόσκαφα, είναι μια νέα αρχιτεκτονική μόδα, που έγινε τάση και κυριαρχεί πλέον στον τομέα των ξενοδοχείων αλλά και των βιλών, υποστηρίζοντας στις αρχές της βιωσιμότητας, καθώς η παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον είναι η μικρότερη δυνατή. Ένα υπόσκαφο ξενοδοχείο στην Κρήτη, απέσπασε μια κορυφαία παγκόσμια διάκριση.

Tο έργο «Elysium Caved Villas» απέσπασε το πρώτο βραβείο Popular Choice Winner στη κατηγορία Unbuild Hospitality στα βραβεία A+Awards της Architizer, της κορυφαίας διαδικτυακής πλατφόρμα αρχιτεκτονικής στον κόσμο που επικεντρώνεται στον εορτασμό της καλύτερης αρχιτεκτονικής και χώρων της χρονιάς. Το έργο δημιουργήθηκε από την δημιουργική ομάδα του Ηρακλειώτικου Lefteris Tsikandilakis + Architects.

Υπόσκαφα: Ποιο είναι το

Το Elysium Caved Villas

Το συγκρότημα αποτελείται από βίλες και βρίσκεται στην Αγία Πελαγία, στο Ηράκλειο Κρήτης. Η Κρήτη με το φυσικό της ανάγλυφο, τις έντονες αντιθέσεις, την άγρια ομορφιά της και τον ήλιο της αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη μελέτη της αρχιτεκτονικής ομάδας.

Μέσα σε ένα φυσικό σκηνικό οι υπόσκαφες κατοικίες μοιάζουν να αναδύονται από την κρητική γη, μέσω της επιλογής τοπικών υλικών, τοπικής χλωρίδας και στοιχείων έντονης μνήμης του κρητικού τοπίου, όπως το υγρό στοιχείο που το συναντάμε σε κάθε κατοικία. Όλα αυτά μαζί προσφέρουν μία μοναδική εμπειρία λειτουργίας και χρήσης, την επαφή με τη φύση με σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο.

Υπόσκαφα: Ποιο είναι το

Η ατμοσφαιρική ένωση σύγχρονης αρχιτεκτονικής και παραδοσιακών στοιχείων, που εναρμονίζεται με το περιβάλλον έχει στόχο την ανάδειξη της μοναδικότητας του ελληνικού τοπίου.

Τα υπόσκαφα

Όπως εξηγεί στο NEWS 24/7 ο δημιουργός του αρχιτεκτονικού γραφείου κ. Λευτέρης Τσικανδιλάκης, η ανθρωπότητα από την παλαιολιθική εποχή χρησιμοποίησε το υπέδαφος ως καταφύγιο αξιοποιώντας τις προστατευτικές και μονωτικές του ιδιότητες δημιουργώντας υπόσκαφους χώρους για να αντιμετωπίσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τα άγρια ζώα που απειλούσαν τη ζωή του.

Υπόσκαφα: Ποιο είναι το

«Στα χρόνια που ακολούθησαν η υπόσκαφη αρχιτεκτονική υπήρχε πάντα παρούσα ως μία εναλλακτική οικοδομική πρακτική με πολλά πλεονεκτήματα και οφέλη. Στην Ελλάδα τα πρώτα υπόσκαφα κτήρια και τα πιο δημοφιλή τα συναντάμε στη Σαντορίνη και τα Μετέωρα όπου το τοπιολογικό ανάγλυφο θεωρείται ιδανικό για τέτοιου είδους κατασκευές. Είναι αλήθεια ότι στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αύξηση των υπόσκαφων έργων, που μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε ως τάση.

Αυτό προέκυψε κυρίως λόγω της σύνταξης συγκεκριμένης πολεοδομικής νομοθεσίας και των διευκολύνσεων της, όπως του διπλασιασμού της επιτρεπόμενης δόμησης. Έτσι, η τάση επεκτείνεται πλέον και στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας με τα νησιά να αποτελούν συνήθως το βασικότερο μέρος ανάπτυξης των υπόσκαφων λόγω του επικλινούς εδάφους τους με τις έντονες κλίσεις και εξάρσεις».

Υπόσκαφα: Ποιο είναι το

Η Κρήτη και τα “άχτιστα” ξενοδοχεία

‘Όπως λέει ο κ. Τσικανδιλάκης, στην Κρήτη η τάση των υπόσκαφων, βρίσκεται σε ταχεία άνθιση με ολοένα και περισσότερους ιδιοκτήτες να την επιλέγουν αντιλαμβανόμενοι και το αυξημένο ενδιαφέρον του τουριστικού κοινού γι’ αυτές. Υπόσκαφες βίλλες σχεδιάζονται σε όλο το νησί ξεπροβάλλοντας μέσα από το φυσικό τοπίο. Ο ίδιος εξηγεί ότι στο πλαίσιο της αναδυόμενης βιώσιμης αρχιτεκτονικής που εμφανίζεται πλέον ως μονόδρομος.

Υπόσκαφα: Ποιο είναι το

«Εντάσσεται και η στροφή αυτή προς τη φύση καθώς και η ανάγκη μας να ενωθούμε ξανά με τη μάνα Γη, να αξιοποιήσουμε τα ευεργετικά της οφέλη και να την προστατέψουμε πια όσο και όπως μπορούμε. Ενώ η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς το βλέμμα μας στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς το περιβάλλον, ένα δίπολο αντιθετικό αλλά και εξισορροπητικό ταυτόχρονα».

Τα υπόσκαφα προστατεύουν το περιβάλλον

"google ad"

«Η υπόσκαφη αρχιτεκτονική πέρα από ιδιαίτερη αισθητικά φέρει πολλά πλεονεκτήματα που την καθιστούν περιζήτητη. Πρωτίστως είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και τα λιγότερα έξοδα συντήρησης. Στο εσωτερικό της γης η θερμοκρασία είναι σταθερή ανάλογα την εποχή χωρίς ακραίες μεταπτώσεις, το χειμώνα ζέστη και δροσιά το καλοκαίρι, γεγονός που ελαττώνει την κατανάλωση θέρμανσης και ψύξης. Επιπλέον, η περιορισμένη ύπαρξη εκτεθειμένων όψεων σε συνδυασμό με την αυξημένη προστασία από σκόνη και ακτινοβολία και την επιλογή των κατάλληλων υλικών και συστημάτων αποτρέπει από φαινόμενα γήρανσης και ρωγμάτωσης των υλικών μειώνοντας σημαντικά το κόστος συντήρησης τους», τονίζει ο κ. Τσικανδιλάκης.

Υπόσκαφα: Ποιο είναι το

Μιλώντας για τη μεγάλη διάκριση του γραφείο του για το έργο Elysium Caved Villas, εξομολογείται: «Ήθελα πάντα με πάθος, αγάπη, και κέφι να αγγίξω και να συνδέσω το καινούργιο με την παράδοση, το τοπικό με το παγκόσμιο, με στόχο να δημιουργώ χώρους που προκαλούν συναισθήματα και εμπνέουν την ζωή την ανθρώπων».

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κόκκινα Βέλη: Γιορτάζουν τα 60 χρόνια ζωής με επίδειξη στον εορτασμό της Μάχης της Κρήτης

Δύο εβδομάδες πριν δώσουν δυναμικό παρών στις εορταστικές εκδηλώσεις...

Νέο υγειονομικό χάρτη μετά τις ευρωεκλογές ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας

Σε επανασχεδιασμό του ΕΣΥ αναμένεται να προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας μετά τις Ευρωεκλογές, αφού...

Κλιματική αλλαγή: Συνεχίστηκε τον Απρίλιο η υπερθέρμανση του πλανήτη

Ο κόσμος έζησε (και) τον Απρίλιο «εξαιρετικές» θερμοκρασίες, καθώς καταγράφτηκαν μηνιαία...