Ανακοίνωση έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΣΥ με την οποία καταγγέλλει την βιομηχανία αγωγών που έχει στηθεί κατά δημοσιογράφων. Τελευταία περίπτωση, όπως αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης είναι η αγωγή και μήνυση που κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης ενάντια του δημοσιογράφου με έδρα την Κρήτη Μάριου Διονέλλη για άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών. Ο βουλευτής ζητά το ποσό των 21.000 ευρώ για αποζημίωση “επειδή άσκησε ως όφειλε το δημοσιογραφικό του καθήκον”.
Oλόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Η ΠΟΕΣΥ έχει κατ’ επανάληψη στηλιτεύσει και καταγγείλει την όλο και αυξανόμενη βιομηχανία αγωγών κατά δημοσιογράφων, η οποία απειλεί το δικαίωμα και το καθήκον των δημοσιογράφων να πληροφορούν, το δικαίωμα του κοινού να πληροφορείται και εν τέλει την ποιότητα του δημοκρατικού διαλόγου. Στην ουσία πρόκειται για εκτεταμένη και συστηματική απόπειρα προληπτικής λογοκρισίας απαγορευμένη από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις, που έχει ως μοναδικό σκοπό να εκφοβίσει τους δημοσιογράφους και να εμποδίσει τον ελεύθερο και δημοκρατικό διάλογο πάνω σε δημόσια ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής.
Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης άσκησε αγωγή και μήνυση εναντίον του συναδέλφου δημοσιογράφου Μάριου Διονέλλη, με αφορμή άρθρο του τελευταίου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών και αφορούσε την υπόθεση ανάληψης χρημάτων από πολιτικό παράγοντα εν μέσω capital controls στο Ηράκλειο Κρήτης. Κι ενώ από το περιεχόμενο του δημοσιεύματος καθίσταται σαφές ότι ο συνάδελφος πρόβαλε τα γεγονότα τηρώντας τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ενημερώνοντας, ως όφειλε, το κοινό για ένα θέμα που απασχολούσε έντονα την τοπική κοινωνία, σύρεται από τον κ. Αυγενάκη στα αστικά και ποινικά Δικαστήρια, καλούμενος να καταβάλει το υπέρογκο ποσό των 21.000€ για αποζημίωση επειδή άσκησε ως όφειλε το δημοσιογραφικό του καθήκον.
Αυτού του είδους οι πρακτικές εκφοβισμού και λογοκρισίας των δημοσιογράφων αντίκεινται σε θεμελιώδεις προβλέψεις του Συντάγματος, αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε και να εγγυηθούμε την ελευθερία του τύπου και την ανεμπόδιστη άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος όπως αυτό οριοθετείται από τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Είμαστε στο πλευρό του συναδέλφου, αλλά και κάθε συναδέλφου που διώκεται για την άσκηση του δημοσιογραφικού του επαγγέλματος και θα επιδιώξουμε με κάθε τρόπο την κατάργηση του «τυποκτόνου» ισχύοντος στη χώρα μας νομοθετικού πλαισίου που επιτρέπει τέτοιου είδους διώξεις κατά δημοσιογράφων.