25.8 C
Chania
Wednesday, April 17, 2024

Φινλανδία: Ανοικτές φυλακές με «ελεύθερους» φυλακισμένους

Ημερομηνία:

Στην πόλη Κεράβα της Φινλανδίας υπάρχουν φυλακές, όπου δεν υπάρχουν ούτε δεσμοφύλακες ούτε κλειδαριές, οι κρατούμενοι πληρώνουν ενοίκιο και εργάζονται καθημερινά σε ένα θερμοκήπιο, όπου μεταφυτεύουν νεαρά φυτά σε γλάστρες και έχουν κουνέλια για κατοικίδια ζώα.

Για να βρει κάποιος τους κρατούμενους στις φυλακές της Κεράβα στη Φιλανδία, αρκεί να ακολουθήσει το πευκόφυτο μονόπατο που οδηγεί σε ένα θερμοκήπιο και να ανοίξει την πόρτα. «Είναι πολύ χαλαρωτικό να περνάς τις ώρες σου εδώ. Έχουμε και πρόβατα», είπε ο κρατούμενος Χάνου Κάλιο, που έχει καταδικαστεί για εμπόριο ναρκωτικών.

Οι 70 κρατούμενοι σε αυτές τις «ανοικτές φυλακές» βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ποινής τους και έχουν επιλεγεί κατόπιν δικής τους αίτησης. Στη φυλακή πληρώνουν ενοίκιο, κερδίζουν 8 δολάρια το μήνα, έχουν κινητό, κάνουν τα ψώνια τους στην πόλη και δικαιούνται τρεις μέρες αργίας το δίμηνο.

Επίσης, εάν επιλέξουν να σπουδάσουν για κάποιο πανεπιστημιακό δίπλωμα στην πόλη, εισπράττουν επιδότηση! Οι κρατούμενοι γνωρίζουν ότι είναι εύκολο να δραπετεύσεις, αλλά δεν το κάνουν γιατί «αν δραπετεύσεις επιστρέφεις στην φυλακή. Εδώ είναι πολύ καλύτερα».

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό site PRI, πολίτες της Κεράβα δήλωσαν ότι δεν τους ανησυχεί που μοιράζονται την πόλη τους με εγκληματίες και πρόσθεσαν ότι οι κρατούμενοι βελτιώνουν την κοινότητα καθαρίζοντας για παράδειγμα τους δημόσιους χώρους.

Πριν από μερικές δεκαετίες η Φινλανδία, είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φυλακισμένων στην Ευρώπη. Την δεκαετία του ΄60, όμως, Σκανδιναβοί ερευνητές, άρχισαν να εξετάζουν πόσο αποτελεσματική είναι η τιμωρία στη μείωση της εγκληματικότητας. Ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε μια τόσο κρίσιμη έρευνα, η οποία έδειξε ότι η φυλάκιση δεν χρησιμεύει σε τίποτα. Τα επόμενα τριάντα χρόνια, η Φινλανδία αναμόρφωσε την πολιτική της και κατέληξε με το χαμηλότερο ποσοστό φυλακισμένων πανευρωπαϊκά, χωρίς καμία αύξηση της εγκληματικότητας.

Οι ανοικτές φυλακές λειτουργούν στην Φινλανδία από το 1930. Τότε, ήταν περισσότερο σαν αποικίες εργασίας. Σήμερα, αποτελούν το τελευταίο στάδιο στην ποινή φυλάκισης των κρατουμένων πριν την επαναφορά στην κανονική ζωή. «Δεν έχουμε την πρόθεση να ‘κλειδώσουμε’ τους ανθρώπους για το υπόλοιπο της ζωής τους», λέει ο Τάπιο Λάπι-Σεπάλα, επικεφαλής του ινστιτούτου της εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Περίπου το 1/3 των Φινλανδών κρατουμένων ζουν σε ανοιχτές φυλακές. Αυτοί είναι που έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να συλληφθούν εκ νέου. Ακόμα επιβάλλονται ισόβια, αλλά μετατρέπονται σε ποινές 10ετούς και 15τούς κάθειρξης.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε δίκη ο Δημήτρης Ανθούσης για αφισοκόλληση!

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ και τα Τομεακά...