21.7 C
Chania
Παρασκευή, 8 Μαΐου, 2026

Χάρης Μαμουλάκης: Στη Βουλή η ανεξέλεγκτη χρήση ηλεκτρικών πατινιών

Ημερομηνία:

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την ανεξέλεγκτη χρήση ηλεκτρικών πατινιών που θέτει σε κίνδυνο ανηλίκους και πεζούς πραγματοποιεί ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, συνυπογράφοντας σχετική Ερώτηση του Βουλευτή Βασίλη Κόκκαλη προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη.

Η Ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή επισημαίνει την ιδιαίτερη ανησυχία και τον έντονο προβληματισμό από την ανεξέλεγκτη διάδοση της χρήσης ηλεκτρικών πατινιών, ιδίως από ανηλίκους, σε αστικά κέντρα της χώρας. Το φαινόμενο αυτό, όπως αναφέρεται, διαμορφώνει ένα περιβάλλον αυξημένου κινδύνου για τη σωματική ακεραιότητα τόσο των ίδιων των χρηστών όσο και των πεζών.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πρόσφατη τραγική απώλεια ανήλικου στην Ηλεία, η οποία σε συνδυασμό με την αυξανόμενη προσέλευση παιδιών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών λόγω ατυχημάτων με ηλεκτρικά πατίνια, αναδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την αδυναμία πρόληψης και αποτελεσματικής ρύθμισης του φαινομένου.

Η εικόνα που διαμορφώνεται, σύμφωνα με τους συνυπογράφοντες βουλευτές, δεν αποτελεί μεμονωμένο ή περιστασιακό φαινόμενο, αλλά συνιστά πλέον μια παγιωμένη και επικίνδυνη πραγματικότητα. Αυτή η κατάσταση αναδεικνύει την καθυστερημένη, αποσπασματική και ανεπαρκή αντίδραση της Πολιτείας απέναντι στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση της μικροκινητικότητας.

Παρά την ύπαρξη ορισμένων ρυθμίσεων, η πραγματικότητα στους δρόμους καταδεικνύει ότι το ισχύον πλαίσιο είτε δεν επαρκεί είτε δεν εφαρμόζεται. Ανήλικοι χρήστες χωρίς κράνος, χωρίς εκπαίδευση και χωρίς επίγνωση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας κινούνται ανεξέλεγκτα σε οδούς, ποδηλατόδρομους και πεζοδρόμια, δημιουργώντας καθημερινά συνθήκες υψηλού ρίσκου.

Η Ερώτηση επισημαίνει επίσης την ευκολία πρόσβασης στα ηλεκτρικά πατίνια, ιδίως μέσω εφαρμογών ενοικίασης, κάτι που καθιστά τα οχήματα αυτά διαθέσιμα σχεδόν χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο ηλικίας ή οδηγικής ικανότητας. Η κατάσταση αυτή, όπως τονίζεται, δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη των χρηστών, αλλά αναδεικνύει ένα σαφές έλλειμμα πολιτικής βούλησης και αποτελεσματικής παρέμβασης εκ μέρους της Πολιτείας, η οποία παρά τη ραγδαία εξάπλωση του φαινομένου δεν έχει προχωρήσει έγκαιρα στη θέσπιση αυστηρών, σαφών και εφαρμόσιμων κανόνων.

Από τους συναρμόδιους Υπουργούς ζητούνται απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Προτίθενται να προχωρήσουν άμεσα σε αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη χρήση ηλεκτρικών πατινιών, με καθιέρωση ουσιαστικών κυρώσεων για τους παραβάτες;
  • Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα ληφθούν για την υποχρεωτική συμμόρφωση των εταιρειών ενοικίασης, ιδίως ως προς την τήρηση ελάχιστων ορίων ηλικίας, τον περιορισμό της επιτρεπόμενης ταχύτητας και την αποτροπή χρήσης από ανηλίκους;
  • Πώς σκοπεύουν να ενισχύσουν την αστυνόμευση και την εφαρμογή της νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε πεζοδρόμια, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των πεδών και να αποτραπούν νέα ατυχήματα;

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας στα Χανιά

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας στις 9/5/2026 στο Καφέ «Κήπος» στα Χανιά. Ομιλίες, παρουσίαση βιβλίου και βράβευση μητέρων από το Δήμο Χανίων και τον Σύλλογο Μαιών Κρήτης.