17.8 C
Chania
Wednesday, October 9, 2024

Χαιρετισμός Αντιδημάρχου Χανίων Νικ. Ξυνίδη, στην εκδήλωση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και δράσης στις όχθες του ποταμού Μορώνη

Ημερομηνία:

Εκ μέρους και του Δημάρχου Χανίων, ο οποίος απουσιάζει στην Αθήνα, χαιρετίζω την σημερινή εκδήλωση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και δράσης στις όχθες του ποταμού Μορώνη, η οποία συνδιοργανώθηκε από το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Χανίων και τη Δημοτική Ενότητα Σούδας.

Η ανάγκη αποκατάστασης και προστασίας του υγρότοπου στην εκβολή του ποταμού Μορώνη, που αποτελεί «φυσικό στολίδι»της Κρήτης και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια άγριας ζωής στην Ελλάδα, αποτελεί κοινή διαπίστωση.

Σας γνωρίζουμε ότι εδώ και μήνες, η εκτέλεση του έργου, είχε «κολλήσει» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αφού από τον περασμένο Δεκέμβριο, που κατατέθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης η Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων, δεν είχαμε κάποια εξέλιξη όσον αφορά την έγκρισή της.

Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση, να ανακοινώσουμε ως Δήμος Χανίων, ότι μετά από παρέμβαση του Δημάρχου μας, δόθηκε το «πράσινο φως» από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, για την έγκριση της περιβαλλοντολογικής μελέτης του έργου, μετά και την σχετική αδειοδότηση από την Υπηρεσία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Γεγονός που σημαίνει ότι άμεσα, αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες οικολογικής αποκατάστασης του υγρότοπου, αφού το έργο μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, στο πρόγραμμα «Προώθηση Βιοποικιλότητας και φυσικής προστασίας» μετά από την αναμόρφωση στα 750.000 ευρώ του προϋπολογισμού της μελέτης,  η οποία είχε συνταχθεί σε συνεργασία με την WWF Ελλάς και τον τότε Δήμο Σούδας και περιλαμβάνει:

Απομάκρυνση μπαζών, επιχωματώσεων και απορριμμάτων που είχαν εναποτεθεί τα τελευταία χρόνια στην έκταση ανατολικά της γέφυρας του χειμαροπόταμου Μορώνη, οικολογική αποκατάσταση των περιοχών, περίφραξη, δημιουργία μονοπατιών παρατήρησης της φύσης στον υγρότοπο και ανέγερση τριών ξύλινων παρατηρητηρίων.

Όσον αφορά στην οικολογική αποκατάσταση, στις παράκτιες περιοχές ανατολικά της εκβολής οι δράσεις θα έχουν στόχο τη δημιουργία αλμυρόβαλτων, συνολικής έκτασης 10 στρεμμάτων, ενώ θα γίνει απομάκρυνση των αδρανών.

Για την αποτελεσματική προστασία των σημαντικότερων περιοχών του υγρότοπου προτείνεται η περίφραξή τους τόσο από την ξηρά όσο και από τη θάλασσα. Εσωτερικά των συρματοπλεγμάτων θα δημιουργηθούν φυτοφράχτες με πυκνή φύτευση ιθαγενών αλμυρικιών, δημιουργώντας καταλληλότερες συνθήκες για την ορνιθοπανίδα.

Παράλληλα, με τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία εκτελούνται από την ΔΕΥΑΧ, που δεν προκαλούν ασυμβατότητα, επιτυγχάνονται, ο ενιαίος και ολοκληρωμένος σχεδιασμός και η συνολική περιβαλλοντική διαχείριση του παράκτιου περιβάλλοντος του Μορώνη.

Τέλος με την αποκατάσταση του υγρότοπου της εκβολής Μορώνη πραγματοποιείται μια σημαντική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι η λειτουργία αυτή είναι η συνεργασία, φορέων, πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων για τη διάσωση, διαφύλαξη και προστασία σημαντικών οικοσυστημάτων, όπως είναι το οικοσύστημα του υγροβιότοπου Μορώνη, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι όταν υπάρχει συνεργασία, γίνονται άμεσα ουσιαστικές παρεμβάσεις προς όφελος του τόπου, των κατοίκων και των επισκεπτών.

Πριν ολοκληρώσω τον χαιρετισμό μου, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω όλους εκείνους που έχουν συμβάλλει στο έργο αυτό προκειμένου η περιοχή του Μορώνη και η γύρω από αυτόν περιοχή, να αποτελέσει χώρο αναψυχής, περιπάτου, φυσιολατρίας και παρατήρησης. Να αποτελέσει δηλαδή ένα τόπο που θα δίνει αειφορία και σεβασμό στη φύση».

Επιτρέψτε μου τέλος, να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές που συνέβαλαν στον καθαρισμό του ποταμού Μορώνη, τους ομιλητές της εκδήλωσης καθώς και τα μέλη των συγκροτημάτων, που θα συμμετέχουν στην μουσικοχορευτική  βραδιά στην πλατεία της Σούδας.

Σας ευχαριστώ.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ