25.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Χαμπάρι δεν παίρνει η ΔΕΗ – Συνέχεια στις οχλήσεις πολιτών με εισπρακτικές εταιρείες παρά την οικονομική κατάρρευση – Ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων

Ημερομηνία:

Συνεχίζουν να καταφθάνουν στην εφημερίδα μας καταγγελίες για τη ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και όχι κάποιος αιμοσταγής ιδιώτης, βάζει δικηγορικά γραφεία να απειλούν πελάτες με δικαστήρια εφόσον δεν πληρώσουν άμεσα τα ποσά που χρωστούν.

Να σημειώσουμε ότι η καταγγελία που έχουμε λάβει δεν αφορά κάποιο μεγάλο ποσό ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι το χρέος δημιουργήθηκε μόλις πριν λίγους μήνες με τον πολίτη να αμφισβητεί το ποσό καταλογίζοντας πρόβλημα στον μετρητή. Το ποσό που χρωστά δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο σπίτι ζούνε δύο άτομα, δεν έχει τηλεόραση, δεν έχει λάμπες, ο θερμοσίφωνας δεν χρησιμοποιείται καθόλου το καλοκαίρι ενώ κατά την καλοκαιρινή περίοδο ο ένας εκ των δύο συγκάτοικων περνά περίπου τις μισες ημέρες εκτός σπιτιού λόγω εργασίας περιορίζοντας ακόμη παραπάνω την κατανάλωση. Κι όμως, σε αυτό το σπίτι, κάθε μήνα οι λογαριασμοί είναι τεράστιοι.

Όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω της κρίσης που έχει δημιουργήσει η επιδημία του κορωνοϊού με τις επαγγελματικές δραστηριότητες να έχουν παύσει και να μην υπάρχουν έσοδα για μία μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας. Όμως, ενώ η οικονομία έχει παγώσει, οι υποχρεώσεις τρέχουν. Και η ΔΕΗ, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, δεν καταλαβαίνει τίποτα. Ζητά την καταβολή των χρημάτων, ακόμη και με την πίεση των δικηγορικών γραφείων.

Ενίοτε κόβει και το ρεύμα, όπως στην περίπτωση της μητέρας με τα τρία παιδιά που η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείο κατάφερε την επανασύνδεσή του.

Ο πολίτης που μας γνωστοποίησε την καταγγελία δεν έδωσε σε κανένα σημείο την συγκατάθεσή του για τη χρησιμοποίηση των προσωπικών του δεδομένων για χρήση από τρίτες εταιρείες, πόσο μάλλον εισπρακτικές, θέτοντας το ερώτημα, τι γίνεται με αυτά τα δεδομένα, αν δημιουργούνται φάκελοι πολιτών και ποιος διασφαλίζει ότι τα δεδομένα αυτά διαγράφονται, όταν δεν υπάρχει ουδείς να ελέγξει πώς χρησιμοποιούνται.

Να σημειώσουμε πάντως ότι σύμφωνα με κείμενο της εταιρείας με τίτλο “ενημέρωση για τα προσωπικά δεδομένα”:

…η ΔΕΗ ενδέχεται να μοιραστεί τα προσωπικά δεδομένα πελατών της με τρίτους που
μπορεί να είναι:

• Φυσικά ή νομικά πρόσωπα στα οποία η ΔΕΗ εκάστοτε αναθέτει την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών για λογαριασμό της, μεταξύ άλλων, εταιρείες τηλεφωνικής υποστήριξης (call center), όπου τρίτοι ενεργούντες κατ΄ εντολή και για λογαριασμό της ΔΕΗ παρέχουν πληροφορίες και εξυπηρέτηση από το τηλέφωνο.

• Δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, ανεξάρτητες και ρυθμιστικές Αρχές, δικαστικές αρχές, εφόσον τούτο προβλέπεται από το εξωτερικό και εγχώριο κανονιστικό πλαίσιο, δικαστικές αποφάσεις κ.λ.π.

• Δικηγόροι και δικηγορικές εταιρείες με σκοπό τη διενέργεια των απαιτούμενων εξώδικων και δικαστικών ενεργειών για την είσπραξη από τη ΔΕΗ ληξιπρόθεσμων και απαιτητών οφειλών από κάθε αιτία.

• Ελεγκτές, δικαστικοί επιμελητές, πραγματογνώμονες, συμβολαιογράφοι, εμπειρογνώμονες.

• Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όταν αφορά εξυπηρέτηση του πελάτη, στο πλαίσιο εκτέλεσης της σύμβασης.

• Τρίτοι Προμηθευτές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες.

Δηλαδή, τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών μοιράζονται σε μία πλειάδα φορέων δίχως ο πολίτης να μπορεί να κάνει τίποτα για την προφύλαξη των δεδομένων του.

Το ερώτημα παραμένει, πόσο γνωρίζουν οι πολίτες ότι έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους για τη χρήση των δεδομένων, τι είδους χρήση γίνεται αυτών των δεδομένων, και ποιο διασφαλίζει ότι η χρήση αυτή περιορίζεται στους σκοπούς που περιγράφονται από την εταιρεία; Δόθηκε ποτέ η δυνατότητα των πολιτών να αρνηθούν τη χρήση των δεδομένων από τρίτες εταιρείες με τις οποίες δεν υπέγραψαν συμβόλαιο;

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προσωρινή φιλοξενία στην Αγυιά για τους μετανάστες που βρέθηκαν στη Γαύδο

Σε χώρο φιλοξενίας στην Αγυιά Χανίων μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται...

Από το Σπολέτο της Ιταλίας στα Χανιά για… εκπαίδευση!

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα ευρωπαϊκό έργο “PON...

Αθώος λόγω αμφιβολιών ο Γ. Παπαντωνίου

Aθώος λόγω αμφιβολιών κρίθηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου για ξέπλυμα...