Χανιά: Δημιουργείται Ομάδα Προφορικής Ιστορίας – Πώς μπορείτε να συμμετάσχετε

Κανένα σχόλιο

Μία πολύ ιδιαίτερη πρωτοβουλία δημιουργείται για την καταγραφή της προφορικής ιστορίας, της ιστορίας που έρχεται “από τα κάτω”.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας που δημιουργήθηκε για τη δημιουργία Ομάδας Προφορικής Ιστορίας:

Η προφορική ιστορία είναι το πρώτο είδος ιστορίας, βασίζεται στο βίωμα, την αφήγηση και είναι  κληρονομιά του λαού και του λαϊκού πολιτισμού. Η επίσημη ιστορία των τελευταίων αιώνων δίνει έμφαση στα γραπτά τεκμήρια και αρχεία με αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση του προφορικού πολιτισμού, του πολιτισμού ‘από τα κάτω’. Ομογενοποιεί την Ιστορία σε απόλυτες αφηγήσεις νικητών, ρευμάτων και ‘σημαντικών’ προσώπων. Η αντίσταση στην κυρίαρχη ιστορία αναγέννησε την προφορική τάση και έχει ως πρόταγμα την διάσωση της ιστορικής μνήμης στο πεδίο του προφορικού ιστορικού γίγνεσθαι.

"Sponsored links"

“Η προφορική ιστορία είναι μια ιστορία που δομείται γύρω από τους ανθρώπους. 

Ζωντανεύει την ίδια την ιστορία και διευρύνει τον ορίζοντά της. 

Αναδεικνύει ήρωες όχι μόνο από τον κύκλο των ηγετών, αλλά και από το ανώνυμο πλήθος. 

Προάγει την επικοινωνία, άρα και την κατανόηση μεταξύ των κοινωνικών τάξεων και των γενεών. 

Προσφέρει στους ιστορικούς και σε άλλους κοινά νοήματα, που τους δίνουν την αίσθηση 

ότι ανήκουν σε κάποιο χώρο και χρόνο. 

Κοντολογίς, βοηθά στην ολοκλήρωση του ανθρώπου.”

(Paul Thompson, Φωνές από το παρελθόν. Προφορική ιστορία, Αθήνα 2002, σ. 53)

Η πρωτοβουλία για την συγκρότηση Ομάδας Προφορικής Ιστορίας (Ο.Π.Ι.) πηγάζει από τη θέληση να διατηρήσουμε τη μνήμη μιας περιοχής ή ενός σημαντικού γεγονότος ή και τα δύο. Στην Αθήνα, όπως και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας ιδρύονται ολοένα και περισσότερες Ο.Π.Ι.. Οι δυνατότητες που προσφέρονται από ένα τέτοιο εγχείρημα είναι ποικίλες και διαπερνούν τους τομείς της Ιστορίας, της Τέχνης, της Κοινωνιολογίας της Παιδαγωγικής κ.ά.

"Sponsored links"

Οι συμμετέχοντες διαμοιράζοντας γνώσεις και τεχνολογικά μέσα, καλλιεργούν την συνεργατικότητα και παίρνουν μέρος σε διεπιστημονικές συνεργασίες.

Για να δημιουργηθεί η Ο.Π.Ι., είναι απαραίτητο να οργανωθεί ένα σεμινάριο, ώστε να εκπαιδευτούν τα μέλη στην μέθοδο της συνέντευξης, που αποτελεί το βασικό εργαλείο της προφορικής ιστορίας. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες αποκτούν κάποιες γενικές γνώσεις για το τι είναι η προφορική ιστορία και για τον τρόπο χρήσης των τεχνικών μέσων (κάμερα, φώτα, μικρόφωνα, κ.ά). (Περισσότερες πληροφορίες στο www.oralhistorygroups.gr)

Καλούμε, λοιπόν, τον ενδιαφερόμενο κόσμο να συμμετέχει στην πρωτοβουλία για την δημιουργία της Ο.Π.Ι. Χανίων στην ιδρυτική της συνάντησή, την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023 στο Εργατικό Κέντρο Χανίων (Μάρκου Μπότσαρη 68), στις 18:00,  για να γνωριστούμε, να μοιραστούμε τις  σκέψεις μας και να οργανώσουμε το απαραίτητο σεμινάριο, με εισηγήτρια  την ιστορικό Τασούλα Βερβενιώτη.

Εισήγηση θα γίνει από την ιστορικό Τασούλα Βερβενιώτη

Συμμετέχουμε για να χτίσουμε την ιστορία των Χανίων και περιχώρων με τις ιστορίες των ανθρώπων τους, όπως οι ίδιοι τις βιώσανε.

Αξιοποιούμε την ανθρώπινη ανάγκη να διατηρηθεί ζωντανό το παρελθόν μας  και να μιλήσουμε για το παρόν μας.

Μεταβιβάζουμε την ζωντανή μνήμη στις επόμενες γενιές.

Δίνουμε φωνή σε όσους δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να μιλήσουν και δεν είχαν πρόσβαση στον δημόσιο λόγο.

Προσβλέπουμε στην δημιουργία ενός αρχείου αξιοποιήσιμου και ανοιχτού σε κάθε έρευνα.

Καλούμε όσους/-ες θέλουν να συμμετέχουν στην Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χανίων την Παρασκευή 3 Μαρτίου στο Εργατικό Κέντρο Χανίων στις 18:00.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live