Στα χέρια των Αρχών βρίσκεται από την Τρίτη 18 Ιουνίου ένας 42χρονος ημεδαπός στα Χανιά, έπειτα από επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Χανίων. Ο άνδρας συνελήφθη κατηγορούμενος για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, πρόκληση βιαιοπραγιών ή διχόνοιας, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.
Πιο συγκεκριμένα ο 42χρονος ανέβαζε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως το tik tok προτρέποντας σε πράξεις βίας κατά αστυνομικών!
“Όπου τους βλέπετε να τους πυροβολείτε!” έλεγε ο συλληφθείς.
Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών που έφτασαν στις αστυνομικές αρχές, σύμφωνα με τις οποίες ο 42χρονος είχε προβεί σε αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περιλαμβάνοντας σχόλια και βίντεο με ευθείες αναφορές και προτροπές για πράξεις βίας κατά αστυνομικών.
Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον άνδρα έπειτα από ψηφιακή ανάλυση του περιεχομένου των αναρτήσεών του και σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος του. Ακολούθησε επιχείρηση στην οικία του, όπου και εντοπίστηκε ένα εκτεταμένο και ιδιαίτερα επικίνδυνο οπλοστάσιο, προκαλώντας έντονο προβληματισμό για τις προθέσεις και τις δραστηριότητές του.
Ο κατάλογος των κατασχεθέντων προκαλεί αίσθηση
Κατά την έρευνα στο σπίτι του 42χρονου κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:
-
2 δυναμίτες
-
7 αεροβόλα όπλα
-
5 σπαθιά
-
107 τσεκούρια
-
177 μαχαίρια (εκ των οποίων 116 στρατιωτικού τύπου και 61 αναδιπλώμενα)
-
3 τόξα
-
3 βαλλίστρες με 51 βέλη
-
24 μασέτες
-
1 κάννη όπλου
-
6 διόπτρες
-
4 ρόπαλα
-
1 φυσοκάλαμο με 9 βελόνες
-
1 ακόντιο δύο μέτρων με προσαρτημένο μαχαίρι
-
4 γεμιστήρες
-
741 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων
-
9 αστεράκια τύπου “shuriken”
-
3 πτυσσόμενα γκλοπ
-
2 σφεντόνες
-
1 κρόταλο
Επιπλέον, κατασχέθηκε και ψηφιακό υλικό, περιλαμβάνοντας:
-
1 tablet
-
3 φορητές κάμερες δράσης
-
1 φωτογραφική μηχανή
-
1 κινητό τηλέφωνο
-
3 σταθερές μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών
Ερωτήματα για τις προθέσεις και τις ενδεχόμενες διασυνδέσεις
Το εύρος του εξοπλισμού που κατασχέθηκε – από οπλισμό μάχης έως αιχμηρά αντικείμενα, χειροποίητα όπλα και ψηφιακές συσκευές – δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για το εάν ο 42χρονος ενεργούσε μεμονωμένα ή αν συνδέεται με οργανωμένες ομάδες που προπαγανδίζουν τη βία. Η έρευνα για την προέλευση και ενδεχόμενη διακίνηση των όπλων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Χανίων, ενώ αναμένονται επιπλέον ανακοινώσεις για την πορεία των ερευνών.