Το δικαστικό μέγαρο Χανίων και τα γραφεία της αντιπεριφέρειας Χανίων κατέλαβαν σήμερα οι δικηγόροι των Χανίων, διαμαρτυρόμενοι για ίδρυση Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, αλλά και για την συνεχιζόμενη όπως υποστήριζαν αποψίλωση των Χανίων από το σύνολο των υπηρεσιών που μεταφέρονται στο Ηράκλειο.
Οι δικηγόροι τοποθέτησαν λουκέτα στην είσοδο των δικαστηρίων και πλέγματα στην είσοδο της αντιπεριφέρειας.
“Στο τέλος τα Χανιά θα μείνει μια έρημη πόλη από υπηρεσίες και οι πολίτες των Χανίων και της Δυτικής Κρήτης είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στο Ηράκλειο για να εξυπηρετηθούν” υποστήριξε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Δημήτρης Ποντικάκης.
Οι δικηγόροι που συνεχίζουν τον αγώνα τους απέχουν από τα καθήκοντά τους και ζητούν την παραίτηση όλων των αιρετών, βουλευτών αυτοδιοικητικών όπως παλαιότερα είχαν δεσμευτεί στην περίπτωση που θα προχωρούσε η ίδρυση εφετείου Ανατολικής Κρήτης.
Την παραίτησή του υπέβαλλε ο δημοτικός σύμβουλος Πλατανιά και δικηγόρος κ.Χρήστος Πραματευτάκης, ενώ ο δικηγόρος πρώην δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Χανίων, κ.Γιάννης Ντερμανάκης ανακοίνωσε την ενεργοποίηση της “επιτροπής αγώνα” προαναγγέλλοντας δυναμικές κινητοποιήσεις που θα περιλαμβάνουν και καταλήψεις των γραφείων των τοπικών βουλευτών καθώς επίσης και των γραφείων της ΝΕ Χανίων του ΠΑΣΟΚ.
Οι δικηγόροι των Χανίων θα προσφύγουν στην ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος.
Αναβολή
Στο μεταξύ λόγω της κατάληψης των δικαστηρίων, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα εκδίκαση στο Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης, της υπόθεσης της επένδυσης μεγάλης βρετανικής εταιρείας σε εκτάσεις στη Μονή Τοπλού.
Στο εδώλιο, εκτός από τον ηγούμενο της Μονής, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της απάτης κατά συρροή σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, θα καθίσουν δασολόγοι, τοπογράφοι-μηχανικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι είτε είχαν διοριστεί ως πραγματογνώμονες από τη δικαιοσύνη, είτε είχαν διοριστεί ως τεχνικοί σύμβουλοι από το Ελληνικό Δημόσιο.
Οι οκτώ κατηγορούνται ότι παραπλάνησαν τις δικαστικές αρχές σε Λασίθι και Χανιά καθώς οι κρίσιμες πραγματογνωμοσύνες και γνωμοδοτήσεις που προσκόμισαν ενώπιον των αρμόδιων δικαιοδοτικών οργάνων περιείχαν “ψευδείς αναφορές” ως προς το καθεστώς ιδιοκτησίας των επίδικων εκτάσεων και κυρίως ως προς το χαρακτήρα που είχαν αυτές οι εκτάσεις, αν δηλαδή ήταν δασικές και προστατευόμενες ή χορτολιβαδικές και γεωργικές.
Στόχος των πράξεων αυτών σύμφωνα με το κατηγορητήριο ήταν να προχωρήσει η επένδυση.