12.8 C
Chania
Monday, December 4, 2023

Χανιά: Ομάδα εργασίας για το παγκόσμιο μέλλον των καλλιεργειών φυτικών ελαίων στην ΟΑΚ

Ημερομηνία:

Ειδικοί από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι για ένα 4ήμερο εργαστήριο για να συζητήσουν το μέλλον των φυτικών ελαίων. Η ημερίδα, που διοργανώνεται από την Ομάδα Εργασίας Ελαιούχων Καλλιεργειών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης και το Επιστημονικό Συμβούλιο Βιώσιμης Διατροφής Nutella, έχει ως στόχο να διερευνήσει την παραγωγή και τον αντίκτυπο αυτών των ελαίων.

Ενώ το ελαιόλαδο κατέχει σημαντική θέση στον ελληνικό πολιτισμό, είναι μόνο ένα από τα εκατοντάδες φυτικά έλαια που παράγονται, διακινούνται και καταναλώνονται παγκοσμίως. Σημαντικά έλαια όπως σόγια, φοίνικα, ηλίανθος, ελαιοκράμβη και καρύδα κυριαρχούν στην αγορά, αλλά διαφορετικές περιοχές έχουν τα δικά τους μοναδικά έλαια.

Τα φυτικά έλαια διαδραματίζουν ζωτικό οικονομικό ρόλο, καταλαμβάνοντας σχεδόν το ήμισυ των γεωργικών εκτάσεων και αντιπροσωπεύοντας μια αγορά αξίας άνω των 250 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, η επέκταση των περιοχών παραγωγής πετρελαίου για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης έχει αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την κλιματική αλλαγή. Κοινωνικά, η παραγωγή φυτικών ελαίων επηρεάζει επίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πόρους διαβίωσης.

Με πάνω από 8 δισεκατομμύρια ημερήσιους χρήστες ελαίων και λιπών σε όλο τον κόσμο, η αντιμετώπιση του παγκόσμιου «χάσματος λίπους» γίνεται κρίσιμη. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν επαρκή λιπαρά στη διατροφή τους, και για την ικανοποίηση αυτής της ζήτησης απαιτείται αυξημένη παραγωγή ζωικών ή φυτικών λιπών, οδηγώντας σε διαφορετικά σενάρια με σημαντικές επιπτώσεις.

Το εργαστήριο δίνει έμφαση στην πολυπλοκότητα των καλλιεργειών φυτικού ελαίου, καθώς δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την εξόρυξη πετρελαίου, αλλά και σε τρόφιμα, ζωοτροφές και βιοκαύσιμα. Τονίζει την παραγνωρισμένη πολιτιστική και οικονομική σημασία των τοπικών ελαιούχων καλλιεργειών, αν και το ελαιόλαδο ξεχωρίζει ως εξαίρεση.

Για να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για τα φυτικά έλαια, απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση συστημάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και παραγωγικές αξίες. Η απλή εστίαση στην απόδοση ή στις επιμέρους καλλιέργειες υπολείπεται. Η ευθυγράμμιση του μέλλοντος των καλλιεργειών φυτικών ελαίων με τους στόχους της αειφορίας, της διατήρησης της βιοποικιλότητας και των πλαισίων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι απαραίτητη για την πρόοδο.

Η τοποθεσία της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, δίπλα στους ελαιώνες της Κρήτης, μπόρεσε να δώσει στους συνέδρους από διαφορετικές χώρες από όλο τον κόσμο, τον ιδανικό τόπο και χώρο για τόνωση της σκέψης και των συζητήσεων για το μέλλον των φυτικών ελαίων.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ