17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Χανιά: Προβολή ντοκιμαντέρ «Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία» στο Πνευματικό Κέντρο

Ημερομηνία:

Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, «ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, αγώνας για τη Μικρά Ασία», που είναι συμπαραγωγή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», της ΕΡΤ και της Long Run Productions, θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου στις 8 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα γεγονότα της δεκαετίας 1913-1923, ξεκινώντας με τον απόηχο των Βαλκανικών πολέμων και καταλήγοντας στην υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Η Ιστορία ξετυλίγεται με ροή και συνέχεια, δίνοντας στον θεατή μια ξεκάθαρη εικόνα της περιόδου, ενώ αναδεικνύει τα κίνητρα που ώθησαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο στον αγώνα για τη Μικρά Ασία.

Ο άμεσος λόγος Ελλήνων και ξένων ιστορικών, νομικών και πολιτικών επιστημόνων, η αφήγηση, η δραματοποίηση με κυρίαρχο το πρόσωπο του Ελευθερίου Βενιζέλου, οι εικόνες και τα φιλμ αρχείου με σπάνιο υλικό από ελληνικές και διεθνείς πηγές κρατούν για 85 λεπτά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, απαντούν σε ερωτήματα και δημιουργούν έντονα συναισθήματα. Σε αυτό συμβάλλει και η μουσική επένδυση με κορυφαία στιγμή αποσπάσματα από τις σουίτες για τσέλο του Μπαχ σε κρητική λύρα από τον Γιώργο Καλούδη. Ένα ντοκιμαντέρ αληθινό μάθημα ιστορίας.

Η ταινία είναι βασισμένη στη βιογραφία «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης» του Νικόλαου Παπαδάκη-Παπαδή. Το σενάριο υπογράφει ο Απόστολος Καρακάσης και τη σκηνοθεσία ο Νίκος Νταγιαντάς. Επιστημονικοί σύμβουλοι είναι οι Ελένη Γαρδίκα-Κατσιαδάκη, Γιώργος Κουκουράκης και Μανόλης Κούμας, παραγωγός ο Λεωνίδας Λιάμπεης και σύμβουλος παραγωγής η Άρτεμις Κλίτση. Στον ρόλο του Βενιζέλου εμφανίζεται ο Γιώργος Δάμπασης, ενώ αφηγητής είναι ο Αλέξανδρος Λογοθέτης.

Η ταινία ολοκληρώθηκε με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...