Κορυφώνεται η κοινωνική ένταση στα Χανιά, καθώς εργατικά σωματεία προχωρούν σε κινητοποίηση την Δευτέρα 7 Ιουλίου, με παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας στις 9:30 π.μ. και μηχανοκίνητη πορεία στις 19:30 από το Εργατικό Κέντρο Χανίων, αντιδρώντας δυναμικά στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.
Η αντίδραση των σωματείων έρχεται λίγες ημέρες μετά από ένα ακόμα σοβαρό εργατικό ατύχημα, όταν στις 2 Ιουλίου εργάτης έπεσε από σκαλωσιά επτά μέτρων στην πόλη των Χανίων και μεταφέρθηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων. Πρόκειται για το τέταρτο σοβαρό ατύχημα μέσα σε δέκα ημέρες, με τραγικό απολογισμό δύο νεκρούς και δύο βαριά τραυματισμένους.
Στο στόχαστρο το νέο νομοσχέδιο – “Εργασιακός Μεσαίωνας” λένε τα σωματεία
Η Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Χανίων επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «κλιμακώνει την επίθεσή της στους εργαζόμενους» με την προώθηση ενός νέου αντεργατικού νομοσχεδίου, το οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αποτελεί συνέχεια των νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη» και ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας.
Το σωματείο κάνει λόγο για προσπάθεια νομιμοποίησης της 13ωρης ημερήσιας εργασίας στον ίδιο εργοδότη, ως συνέχεια του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου για εργασία 13 ωρών σε δύο διαφορετικούς εργοδότες. Χαρακτηρίζει την πρόβλεψη αυτή ως «κυνική ομολογία» ότι «όλα ρυθμίζονται με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου», ενώ χαρακτηρίζει προκλητική τη δήλωση της Υπουργού Εργασίας ότι «τη 13ωρη εργασία την ζητούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι».
Πιο αναλυτικά, η Ένωση Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων νομού Χανίων αναφέρει:
Σε κινητοποίηση στην Επιθεώρηση Εργασίας και μηχανοκίνητη πορεία στο Εργατικό Κέντρο Χανίων καλούν την Δευτέρα 7 Ιουλίου σωματεία διαμαρτυρόμενοι για το νέο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εργασίας.
Όπως αναφέρει η Ένωση Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων νομού Χανίων:
Άλλο ένα εργατικό ατύχημα ήρθε να συμπληρωθεί την Τετάρτη 2 Ιουλίου στην πόλη μας, με συνάδελφο να πέφτει από σκαλωσιά ύψους 7 μέτρων και να μεταφέρεται στο Γεν. Νοσοκομείο Χανίων σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Το παρόν εργατικό ατύχημα αριθμεί το τέταρτο σε σειρά στο νομό μας μόνο το τελευταίο δεκαήμερο με δύο νεκρούς και δύο βαριά τραυματισμένους.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση με νέο αντεργατικό νομοσχέδιο. Για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση της ΝΔ όπως ακριβώς και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ικανοποιεί όσα απαιτεί η μεγαλοεργοδοσία. Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε από την Υπουργό Εργασίας, είναι συνέχεια των νόμων Χατζηδάκη, Γεωργιάδη.
Προστίθεται σε ένα αντεργατικό οπλοστάσιο που διαθέτουν στα χέρια τους, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι για να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το καθεστώς της εντατικοποίησης της εργασίας και της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.
Ο κανόνας που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση για λογαριασμό των εργοδοτών είναι η δουλειά ήλιο με ήλιο με συρρίκνωση των μισθών, των μεροκάματων, της ασφάλισης. Κάθε αντεργατικός νόμος είναι προετοιμασία για τον επόμενο αντεργατικό νόμο.
Η 13ωρη δουλειά σε έναν εργοδότη ως συνέχεια του αντεργατικού νόμου Γεωργιάδη, (13ωρο σε δύο εργοδότες) με την σφραγίδα της αντεργατικής πολιτικής και προσανατολισμού της Ε.Ε, είναι η κυνική ομολογία ότι όλα αρχίζουν και όλα τελειώνουν σε ότι απαιτεί το κεφάλαιο. Η αναφορά της Υπουργού Εργασίας, ότι την 13ωρη δουλειά την ζητούν οι εργαζόμενοι είναι προκλητική.
Τα αποτελέσματα της πολιτικής τους τα βλέπουμε καθημερινά στους χώρους δουλειάς, τα γιαπιά και γύρο μας. Συναδέλφους σακατεμένους χωρίς να ξέρουν αν θα γυρίσουν στο σπίτι και την οικογένειά τους.
Οι εργαζόμενοι ζητούν αυξήσεις στα μεροκάματα. Ζητούν οι Συλλογικές Συμβάσεις που κατακτάνε με σκληρούς αγώνες όπως η Ομοσπονδία Οικοδόμων, να κηρυχτούν υποχρεωτικές για όλους τους εργοδότες. Ζητούν να έχουν πλήρη ασφάλιση και να αντιμετωπιστεί το διαχρονικό έγκλημα της κλοπής των ενσήμων τους, που συντελείται με την ένοχη σιωπή και απραξία της κυβέρνησης και των ελεγκτικών μηχανισμών.
Ζητούν ωράριο εργασίας και ασφαλείς συνθήκες δουλειάς ώστε να μην σακατεύονται κατά εκατοντάδες, να χάνουν τη ζωή τους, συνέπεια των εργοδοτικών εγκλημάτων. Το τίμημα είναι τα διαλυμένα κορμιά των εργατών, ο ένας νεκρός κάθε τρεις μέρες, η τεράστια φθορά στο σώμα και στην ψυχή τους, οι επαγγελματικές ασθένειες που σαρώνουν, η αποδόμηση συνολικά της ζωής του εργάτη, που καλείται να είναι διαθέσιμος όπως και για όσο θέλει ο εργοδότης του.
Για όλα αυτά η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας δε λένε κουβέντα, ούτε παίρνουν ουσιαστικά μέτρα. Το αντίθετο γίνεται. Διευκολύνεται βήμα-βήμα, νόμο τον νόμο η εργοδοσία να εξασφαλίσει καλύτερους όρους κερδοφορίας με πιο φθηνούς εργάτες και χειρότερους όρους δουλειάς. Πάει πολύ να κάνουν τον «καμπόσο» και να λένε ξεδιάντροπα ότι ικανοποιούν τα δικά μας «θέλω».
Οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν περισσότερο γιατί η ακρίβεια έχει φτάσει στα ύψη και τα μεροκάματα έχουν παραμείνει στο ύψος του 2012.
Τις λύσεις που έχουμε ανάγκη εμείς οι εργαζόμενοι, τις γνωρίζουμε καλύτερα από όλους αυτούς που δήθεν νοιάζονται για το καλό μας. Έχουμε αγωνιστεί και συνεχίζουμε τον αγώνα για όσα έχουμε ανάγκη.
ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ
Στην εποχή του 21ου αιώνα, διεκδικούμε να δουλεύουμε για να ζούμε και όχι να ζούμε για να δουλεύουμε. Να έχουμε μεροκάματο για να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της οικογένειας μας. Να έχουμε ωράριο ανθρώπινο, 7ωρο-5νθήμερο-35ωρο και όχι ωράριο και συνθήκες δουλειάς που παραπέμπουν στο Μεσαίωνα.
Καλούμε τους οικοδόμους, όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να αγωνιστούμε για να μείνει στα χαρτιά αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο. Θέτουμε στο επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες.
Αγωνιζόμαστε:
- ü Να ανατραπούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που υπονομεύουν τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας και τον σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς.
- ü Να κηρυχτεί υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες η Συλλογική Σύμβαση εργασίας που έχουμε υπογράψει.
- ü Αυξήσεις στα μεροκάματα, κάθε μέρα δουλειάς και ασφάλιση. Αναγνώριση και διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων, 7ωρο- 5νθημερο- 35ωρο νομοθετημένο.
- ü Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Το Συνδικάτο μας καλεί όλους τους φορείς, τα σωματεία και τον Χανιώτικο λαό:
- Σε κινητοποήση στην Επιθεώρηση Εργασίας την Δευτέρα 7 Ιουλίου 9:30ΠΜ.
- Σε μηχανοκίνητη πορεία την Δευτέρα 7 Ιουλίου στις 19:30 στο ΕΚΧ
Συμμετέχει και το Συνδικάτο τροφίμων και ποτών νομού Χανίων που αναφέρει σε ανακοίνωσή του:
Όλοι και όλες στην κινητοποιηση στην Επιθεώρηση Εργασίας την Δευτέρα 7 Ιουλίου 9:30ΠΜ.
Σε μηχανοκίνητη πορεία την Δευτέρα 7 Ιουλίου στις 19:30 στο ΕΚΧ
Να μην περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα
Η επίθεση σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
Κατά παραγγελία των βιομηχάνων, των επιχειρηματικών ομίλων, το νέο αντεργατικό τερατούργημα σε συνέχεια των απαράδεκτων νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη επιδιώκει χτυπώντας στον πυρήνα της εκμετάλλευσης, τον απλήρωτο χρόνο εργασίας που καρπώνονται οι εργοδότες να επιβάλλουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα για να εξασφαλίζουν τα αμύθητα κέρδη τους.
Είναι τουλάχιστον προκλητική η δικαιολογία της υπουργού εργασίας ότι οι εργαζόμενοι ζητούν να δουλέψουν 13 ώρες!! Οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν 13 ώρες είναι γιατί δεν τους φτάνουν τα λεφτά, γιατί είναι χαμηλοί οι μισθοί και όχι επειδή το θέλουν!
Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας.
Δεν θα πεθάνουμε στη δουλειά για τα αφεντικά.
Δεν θα μας οδηγήσουν στον 21ο αιώνα να κοιμόμαστε στα πατάρια και τις αποθήκες των εργοστασίων, κυριολεκτικά να ζούμε για να δουλεύουμε. Με 13 ώρες δουλειάς δεν θα έχεις ζωή, δεν θα έχεις χρόνο για τίποτε άλλο.
Αποτελεί την ταφόπλακα κάθε έννοιας σταθερού χρόνου εργασίας παραδίδοντας 13 ώρες της ζωής μας στον ίδιο εργοδότη. Απλήρωτες υπερωρίες που θα «διευθετούνται» σε επίπεδο εβδομάδας σε συνδυασμό με τη μείωση των προσαυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, έχοντας στόχο να γενικεύσουν ακόμα περισσότερο τη μερική απασχόληση και τις υπερωρίες στην εκ περιτροπής εργασία. Έβαλαν στο στόχο μέχρι και την καλοκαιρινή άδεια καταργώντας την υποχρέωση του εργοδότη για χορήγησή της.
Αυτό το αντεργατικό τερατούργημα μπορεί και πρέπει να μείνει στα χαρτιά.
Στέλνουμε πρώτο μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι δεν θα ανεχθούμε νέα μέτρα που θα μας επιβαρύνουν, ώστε μετά τη κρίση και την ανάπτυξη, να πέσει στις πλάτες μας και η πολεμική προετοιμασία. Κόντρα στις εργοδοτικές πλειοψηφίες που για το μόνο που σκούζουν είναι ο «κοινωνικός διάλογος» την ώρα που διεξάγεται εντατικός πόλεμος ενάντια στα δικαιώματά μας και μας έχει οδηγήσει εδώ που βρισκόμαστε σήμερα.
Απαιτούμε :
Να μην κατατεθεί το νέο αντεργατικό τερατούργημα.
Να επανέλθουν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και η
υποχρεωτικότητα των συμβάσεων.
7ωρο – 5ημερο – 35ωρο.
Όλοι στους δρόμους για να ακυρώσουμε τα σχέδιά τους.
• Σε κινητοποιηση στην Επιθεώρηση Εργασίας την Δευτέρα 7 Ιουλίου 9:30ΠΜ.
• Σε μηχανοκίνητη πορεία την Δευτέρα 7 Ιουλίου στις 19:30 στο ΕΚΧ