Χιλιάδες στους δρόμους κατά της ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ στην Πράγα – Ζητούν στρατιωτική ουδετερότητα με την Ρωσία

Κανένα σχόλιο

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη (28 Σεπτεμβρίου) στην Πράγα για να ζητήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Petr Fiala λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Η διαδήλωση έγινε ως αντίδραση στην ενεργειακή κρίση και στην εκτίναξη του κόστους διαβίωσης, παράλληλα με τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, στα οποία εντάχθηκε το 2004 και το 1999 αντίστοιχα.

Οι διοργανωτές της διαδήλωσης, «Πρώτα η Τσεχική Δημοκρατία!», ζητούν από την τσεχική κυβέρνηση να εξασφαλίσει συμβόλαια φυσικού αερίου με τη Ρωσία και να επιτύχει «στρατιωτική ουδετερότητα», παράλληλα με την ανεξαρτησία από την ΕΕ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα Ηνωμένα Έθνη.

"Sponsored links"

«Είμαστε εδώ επειδή η κατάσταση τα τελευταία δύο, τρία χρόνια έχει αρχίσει να είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε στη EURACTIV μία διαδηλώτρια, η Michela Marikova. «Θα θέλαμε να έχουμε μια καλή σχέση με τη Ρωσία για το φυσικό αέριο», είπε, εξηγώντας ότι ενώ δεν υποστηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστηρίζει τη διατήρηση των «δουλειών» με την κυβέρνηση Putin.

Ένας άλλος διαδηλωτής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στη EURACTIV ότι αισθάνεται ότι η ΕΕ αγνοεί τις προτεραιότητες «μικρών χωρών όπως η Τσεχική Δημοκρατία».

Στις 12 Σεπτεμβρίου, η κεντροδεξιά κυβέρνηση Fiala ενέκρινε ανώτατο όριο τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τα τσέχικα νοικοκυριά.

Η διαμαρτυρία έρχεται στον απόηχο μιας άλλης μεγάλης διαδήλωσης που οργανώθηκε από την ίδια ομάδα και πραγματοποιήθηκε νωρίτερα τον μήνα, κατά την οποία εκτιμάται ότι συγκεντρώθηκαν 70.000 άτομα στην πλατεία Wenceslas της Πράγας.

Σε απάντηση της προηγούμενης διαμαρτυρίας, ο πρωθυπουργός Fiala δήλωσε στην υπηρεσία ειδήσεων CTK ότι η εκδήλωση οργανώθηκε «από δυνάμεις που είναι φιλορωσικές, βρίσκονται κοντά σε ακραίες θέσεις και είναι αντίθετες με τα συμφέροντα της Τσεχικής Δημοκρατίας».

Μικρότερες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα σε άλλες πόλεις της Τσεχίας.

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live