20.8 C
Chania
Tuesday, May 21, 2024

Χρηματοδοτούνται έργα πολιτισμού στα Χανιά, 7,6 εκατ. ευρώ για το παλιό Τελωνείο

Ημερομηνία:

Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της αποκατάστασης του παλιού τελωνείου των Χανίων με 7,6 εκατομ ευρώ, για την δημιουργία κέντρου πολλαπλών πολιτιστικών δραστηριοτήτων (και έδρα του ΔΗΠΕΘΕΚ) σε συνδυασμό με την ένταξη στο πρόγραμμα Jessica της αποκατάστασης του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων και την επικείμενη δημοπράτηση (στις 10/5) του νέου Αρχαιολογικού μουσείου, σηματοδοτούν την πολιτική της Περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης για ανάδειξη του πολιτισμικού ρόλου των Χανίων στο αναπτυξιακό γίγνεσθαι της Κρήτης.
Χθες, στο δημαρχείο Χανίων, ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ.Θανάσης Καρούντζος , παρουσία του Περιφερειάρχη κ.Σταύρου Αρναουτάκη, και του δημάρχου Χανίων κ.Μανώλη Σκουλάκη, υπέγραψε την ένταξη του έργου που αφορά στο παλιό Τελωνείο, στο ΕΣΠΑ.

Όπως είπε η προϊσταμένη της διαχειριστικής αρχής του ΕΣΠΑ κα Μαρία Κασιωτάκη, το έργο συνολικού προϋπολογισμού 7,6 εκατομ ευρώ, θα το δημοπρατήσει και θα το εκτελέσει ο δήμος Χανίων με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τα 2,5 χρόνια.

Όπως επισημάνθηκε, το συγκεκριμένο κτίριο που κατασκευάστηκε στην δεκαετία του ’30 για να στεγάσει το τελωνείο Χανίων (και το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο) , παραχωρήθηκε το 2002 από τον τότε υπουργό Οικονομικών κ.Νίκο Χριστοδουλάκη στον δήμο Χανίων καθώς στον σχεδιασμό της προηγούμενης δημοτικής αρχής ήταν η αποκατάστασή του και η διαρρύθμισή του ως πολιτιστικό κέντρο.

Μάλιστα στους όρους του παραχωρητηρίου ξεκαθαρίζεται πως θα αποτελέσει και την μόνιμη πλέον στέγη του ΔΗΠΕΘΕΚ.

Σήμερα ο κ.Αρναουτάκης τόνισε ρητά και κατηγορηματικά πως η Περιφέρεια θέλει η έδρα του ΔΗΠΕΘΕΚ να μείνει στα Χανιά, και το θέμα θα τεθεί στην Γ.Γ. του υπ.Πολιτισμού κα Μενδώνη που θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα την Κρήτη, ενώ και ο κ.Καρούντζος επεσήμανε πως το κτίριο του παλιού τελωνείου θα αποτελέσει και την έδρα του Θεάτρου της Κρήτης.

«Στόχος του προτεινόμενου έργου είναι η προστασία και η ανάδειξη του συγκεκριμένου κτιρίου, καθώς επίσης και η βέλτιστη εφικτή διαμόρφωση και εξόπλισή του με τον απαιτούμενο εξοπλισμό, ώστε να αποτελέσει κέντρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της πόλης», επεσήμανε ο κ. Σκουλάκης προσθέτοντας ότι «το προτεινόμενο έργο αναμένεται να συντελέσει στην ακόμη μεγαλύτερη αναβάθμιση της άμεσης περιοχής, καθιστώντας ασφαλές και λειτουργικό το κτίριο του Παλαιού Τελωνείου, εξασφαλίζοντας την ήδη αυξημένη τουριστική και όχι μόνο κίνηση στην άμεση περιοχή μελέτης.  Η περιοχή θα αναβαθμιστεί αισθητικά, αλλά και λειτουργικά».

Αποκατάσταση Δημοτικής Αγοράς

Παράλληλα στην διάρκεια της τελετής της υπογραφής, ο Περιφερειάρχης Κρήτης ανακοίνωσε ότι το πρώτο μεγάλο έργο στην Περιφέρεια Κρήτης που θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Jessica θα είναι η αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων.

Τέλος, υπενθύμισε πως προεκλογική δέσμευση του ιδίου ήταν ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να ενταχθεί η παλιά πόλη των Χανίων στον κατάλογο των μνημείων της Unesco, ενώ και ο κ.Καρούντζος χαρακτήρισε τα Χανιά ως ένα πολιτισμικό μαργαριτάρι της Κρήτης.

Στην υπογραφή της ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ παρευρέθησαν και οι βουλευτές Χανίων κ.κ. Ευτύχης Δαμιανάκης και Ευαγγελία Κουρουπάκη, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ.Απ.Βουλγαράκης, ο προιστάμενος της 28ης ΕΒΑ κ.Μιχάλης Ανδριανάκης, αντιδήμαρχοι και στελέχη του δήμου Χανίων.

Flashnews.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ