Χωρίς εργασιακά δικαιώματα η «Ελλάδα 2.0» που οραματίζεται ο Μητσοτάκης

Κανένα σχόλιο

Το νομοσχέδιο για το οποίο έχει απειλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Σεπτέμβριο για τα Εργασιακά, προειδοποιώντας για «τύμπανα πολέμου από την αντιπολίτευση» φαίνεται να είναι προ των πυλών και έτοιμο να κατατεθεί μετά το Πάσχα, με δημοσίευμα του «Βήματος» να παρουσιάζει τις σοκαριστικές αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την πανδημία. Κατάργηση του 8ώρου με υποσχέσεις για «ρεπό» σε επόμενο διάστημα, διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας» είναι μερικές από αυτές, με τη δημοσιοποίησή τους να έρχεται λίγες μέρες μετά την «πανηγυρική» παρουσίαση του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης» από τον Πρωθυπουργό, που προανήγγειλε ρήξη «με κατεστημένες αντιλήψεις που καθηλώνουν την οικονομία μας».

Έτοιμη να ισοπεδώσει ό,τι απέμεινε από το Εργασιακό Δίκαιο την περίοδο των μνημονίων εμφανίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με μία ακόμα διαρροή του νομοσχεδίου που ετοιμάζει εδώ και μήνες η κυβέρνηση να παρουσιάζει εικόνα δυστοπίας για εργαζόμενους/ες.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», μεταξύ άλλων προβλέπεται:

"Sponsored links"

 • Η κατάργηση του 8ώρου, μέσω της πληρωμής των υπερωριών σε «λιγότερες ώρες εργασίας» σε επόμενο χρονικό διάστημα
 • Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας στην τηλεργασία,
 • Διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις,
 • Απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας
 • Εξίσωση και αύξηση υπερωριών έως και 150 τον χρόνο σε υπηρεσίες και βιομηχανία περισσότερες υπερωρίες
 • Μητρώα μελών στα συνδικάτα,
 • Με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες οι αποφάσεις για απεργίες

Οι αλλαγές αυτές φαίνεται ότι εντάσσονται στη «ρήξη με κατεστημένες αντιλήψεις που καθηλώνουν την οικονομία μας» όπως υποστήριξε πολύ πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης» που ονομάζεται «Ελλάδα 2.0».

Τον Σεπτέμβριο, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός είχε αναφερθεί για πρώτη φορά σε ένα νομοσχέδιο στα Εργασιακά για το οποίο «θα ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου»», υποστηρίζοντας επίσης ότι ««τα εργασιακά έχουνε και μία εικόνα ταμπού».

«Αιτία πολέμου το νομοσχέδιο, μέτρα κόλαση για τη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων»

Το δημοσίευμα του «Βήματος» με τις αλλαγές προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ, αλλά και φορείς όπως η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.) και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Ως αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά αυτών, χαρακτηρίζει το ΚΚΕ το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας για τα εργασιακά. «Η κατάργηση του 8ωρου, η θέσπιση του 10ωρου μετά το 1920 που είχε καταργηθεί, η σύνδεση του ωραρίου και της σχέσης εργασίας με την παραγωγικότητα κάθε επιχείρησης ή κλάδου, η πλήρης απελευθέρωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, η απογείωση των υπερωριών έως και 150 ώρες, αποτελούν μέτρα – κόλαση για τη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων» προσθέτει.

«Επιπλέον, νομοθετείται η παρέμβαση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας στη λειτουργία των συνδικάτων -για πρώτη φορά μετά το 1982 που ψηφίστηκε ο συνδικαλιστικός νόμος- και επιχειρείται κατ’ εντολή του κεφαλαίου να ολοκληρωθεί το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η καθιέρωση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών δεν αποτελεί εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των συνδικάτων, αλλά ένα ακόμα μέσο παρέμβασης του κράτους και της εργοδοσίας στη λειτουργία τους και την δράση τους. Η μεγάλη εργοδοσία θέλει δεμένα τα χέρια των εργαζομένων για να επιβάλει τους όρους της χωρίς εμπόδια. Η ανάγκη “ρύθμισης της τηλεργασίας” αποτελεί το πρόσχημα για τη γενίκευσή της, με όρους που τσακίζουν τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής, οικογενειακής ζωής.  Η κυβέρνηση είναι βαθιά γελασμένη, αν νομίζει ότι θα αξιοποιήσει για μια ακόμη φορά την πανδημία, για να περάσει τα άθλια σχέδιά της. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να βγουν στο προσκήνιο του αγώνα και να μην επιτρέψουν να περάσει αυτό το έκτρωμα, που αποτελεί την ανατροπή του αιώνα» σημιεώνει επίσης το ΚΚΕ.

«Το σχέδιο Ανάκαμψης της ΝΔ στηρίζεται στη φθηνή και απαξιωμένη εργασία. Το βάρος της κρίσης θα το πληρώσουν πάλι οι πιο αδύναμοι. Για τον κ. Μητσοτάκη οι δίκαιες αμοιβές θεωρούνται αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ, σχολιάζοντας ότι «το σχέδιο Ανάκαμψης της ΝΔ στηρίζεται στη φθηνή και απαξιωμένη εργασία. Το βάρος της κρίσης θα το πληρώσουν πάλι οι πιο αδύναμοι. Για τον κ. Μητσοτάκη οι δίκαιες αμοιβές θεωρούνται αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές».

Ολόκληρο το σχόλιο:

Σημερινά δημοσιεύματα αποκαλύπτουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

"Sponsored links"

Κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, απροστάτευτος ο εργαζόμενος απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Με το ωράριο εργασίας και τη ζωή του να γίνεται λάστιχο.

Χωρίς κανόνες ακόμη και για το Σαββατοκύριακο!!! Δεκάωρη δουλειά και απλήρωτες υπερωρίες.

Το σχέδιο Ανάκαμψης της ΝΔ στηρίζεται στη φθηνή και απαξιωμένη εργασία. Το βάρος της κρίσης θα το πληρώσουν πάλι οι πιο αδύναμοι. Για τον κ. Μητσοτάκη οι δίκαιες αμοιβές θεωρούνται αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές.

Το Κίνημα Αλλαγής όπως δήλωσε η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά στη Βουλή, στέκεται απέναντι σε αυτές τις αντεργατικές πολιτικές.

Εμείς πιστεύουμε  στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη.

«Σκληρές ανατροπές που δεν έχουν προηγούμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη»

«Ο κ.Κωστής Χατζηδάκης προαναγγέλλει δέσμη σκληρών ανατροπών στο Εργατικό Δίκαιο, που δεν έχουν προηγούμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη», επισημαίνει η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.) «Η δέσμη αυτή των αντεργατικών ρυθμίσεων που εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εργασίας συνιστούν ένα νέο και σκληρό Μνημόνιο. Αυτές τις ρυθμίσεις-ανατροπές προωθούσαν ανέκαθεν οι ακραίοι της τρόικας, κυρίως κατά την περίοδο των δύο πρώτων Μνημονίων» συνεχίζει, ενώ τονίζει πως «είναι βέβαιο ότι το νέο εργασιακό Μνημόνιο:

 • θα γενικεύσει την εργασιακή φτώχεια και θα πολλαπλασιάσει τους “φτωχούς εργαζομένους” (“working poors”),
 • δεν εξασφαλίζει την πολυπόθητη ανάπτυξη,
 • θα διώξει νέους επιστήμονες στο εξωτερικό (νέο “brain drain”)
 • θα στερήσει πολύτιμους πόρους από τα Ασφαλιστικά Ταμεία»

Ολόκληρη η δήλωση της ΕΝΥΠΕΚΚ:

Ο κ.Κωστής Χατζηδάκης προαναγγέλλει δέσμη σκληρών ανατροπών στο Εργατικό Δίκαιο, που δεν έχουν προηγούμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη!!

Συγκεκριμένα, τα πρωτοφανούς σκληρότητας μέτρα που προτίθεται να νομοθετήσει άμεσα η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του στον δημοσιογράφο κ.Κώστα Παπαδή της εφημερίδας “Το Βήμα”, είναι τα εξής:

1. Ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας (χωρίς ΣΣΕ)!!

2. Εργάσιμη εβδομάδα-“λάστιχο” διάρκειας 30-50 ωρών την εβδομάδα (με συνδυασμό 6ωρης και 12ωρης απασχόλησης)!

3. “Ευέλικτη” τηλεργασία πλήρους, μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας!!

4. Ημερήσιο ωράριο-“λάστιχο” με συνδυασμό τηλεργασίας και εργασίας στις εγκαταστάσεις του εργοδότη!!

5. Κατάργηση του θεσμού τής υπερεργασίας!!

6. Κατάργηση του πενθήμερου (εργασία και το Σαββατοκύριακο)!

7. Εκτίναξη του επιτρεπομένου ορίου υπερωριών στις 150, για όλους τους κλάδους τής οικονομίας!!

8. Μη καταβολή της προσαύξησης λόγω υπερωρίας, με συμψηφισμό απλήρωτων υπερωριών με μειωμένο ωράριο ή ρεπό!!

Η δέσμη αυτή των αντεργατικών ρυθμίσεων που εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εργασίας συνιστούν ένα νέο και σκληρό Μνημόνιο. Αυτές τις ρυθμίσεις-ανατροπές προωθούσαν ανέκαθεν οι ακραίοι της τρόικας, κυρίως κατά την περίοδο των δύο πρώτων Μνημονίων.

Είναι βέβαιο ότι το νέο εργασιακό Μνημόνιο:

 • θα γενικεύσει την εργασιακή φτώχεια και θα πολλαπλασιάσει τους “φτωχούς εργαζομένους” (“working poors”),
 • δεν εξασφαλίζει την πολυπόθητη ανάπτυξη,
 • θα διώξει νέους επιστήμονες στο εξωτερικό (νέο “brain drain”)
 • θα στερήσει πολύτιμους πόρους από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση να μην φέρει στη Βουλή αυτό το απαράδεκτο αντεργατικό και αντικοινωνικό πακέτο που ακυρώνει και τις τελευταίες κατακτήσεις των Ελλήνων εργαζομένων!

«Η εργοδοσία είναι έτοιμη για τη μεγάλη σφαγή»

Ενώ για μεροληπτική στάση υπέρ των εργοδοτών κατηγορεί την κυβέρνηση ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και εξαπολύει επίθεση κατά του υπουργού Εργασίας, τον οποίο εγκαλεί για προσπάθεια κατάργησης του οκταώρου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συλλόγου:

Σα να μην πέρασε μια μέρα, τη Δευτέρα 5 Απριλίου ανοίγει το λιανεμπόριο μετά από ένα ακόμα lockdown!Το μόνο σίγουρο είναι ότι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι θα καλεστούμε να εργαστούμε με ακόμα χειρότερους όρους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας και με μοναδικό μας “όπλο την ατομική ευθύνη και την αυτοδιάγνωση (selftests)”! Με τα αδιέξοδα για το πως θα τα φέρουμε βόλτα με τις υποχρεώσεις μας, τι θα κάνουμε οι χιλιάδες εργαζόμενες μητέρες στο εμπόριο με τα παιδιά μας αφού τα σχολεία παραμένουν κλειστά, την ανασφάλεια και το φόβο αν θα έχουμε δουλειά, μην τυχόν και νοσήσουμε και χρειαστούμε νοσηλεία στα γονατισμένα δημόσια νοσοκομεία, να μας πνίγουν.

Η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο έχει δώσει γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους ενισχύοντας τους με 100άδες αντεργατικούς νόμους και πακτωλό χρημάτων. Άφησε συνειδητά το δημόσιο σύστημα υγείας να καταρρεύσει και να έχουμε φτάσει στο σημείο να πεθαίνει κόσμος στα ράντζα των δημόσιων νοσοκομείων όταν τα μεγαθήρια της ιδιωτικής υγείας απολαμβάνουν την ασυλία της. Με δική της ευθύνη οι εργασιακοί χώροι έχουν μετατραπεί σε χώροι διασποράς του κορονοϊού. Τώρα ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το έγκλημα σε βάρος των δικαιωμάτων μας δίνοντας τη χαριστική βολή στο 8ωρο, νομοθετώντας την 10ωρη εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες, το παραπέρα ξήλωμα της Κυριακάτικης Αργίας. Ετοιμάζεται να βάλει χέρι ακόμα και στα σωματεία μας. Όλα αυτά με ενίσχυση και ένταση της καταστολής.

Η εργοδοσία είναι έτοιμη για τη μεγάλη σφαγή! Mε τις πλάτες της κυβέρνησης τσακίζει ωράρια εργασίας, ρεπό, άδειες, κάθε εργασιακό μας δικαίωμα και δε δίνει δεκάρα τσακιστή για την υγεία και την ασφάλεια μας.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live