Η δημοτική παράταξη «Όνειρο είναι τα Χανιά» με δημόσια ανακοίνωσή της καταγγέλλει επαναλαμβανόμενες πρακτικές παραβίασης περιβαλλοντικών όρων στο έργο κατασκευής αντλιοστασίου από τη ΔΕΥΑΧ στην παραλία Παχιά Άμμος του Σταυρού Ακρωτηρίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το σκηνικό που εκτυλίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες χαρακτηρίζεται από απαξίωση των πολιτών και πλήρη έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης από πλευράς της δημοτικής αρχής. Όπως επισημαίνει η παράταξη, οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται «φιλοξενούνται προσχηματικά» στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, σε διαδικασίες που περιορίζονται σε ολιγόλεπτους παράλληλους μονόλογους, χωρίς να δίνεται καμία συνέχεια ή σημασία στα αιτήματά τους.
Περιβαλλοντική καταστροφή εν όψει δημοτικής αδιαφορίας
Όπως καταγγέλλει η παράταξη, το πρόβλημα που προκλήθηκε από την εκροή υφάλμυρων υδάτων και υλικών εκσκαφής στην παραλία, φανερώνει κατάφωρη παραβίαση περιβαλλοντικών κανονισμών και ευθυνών από πλευράς ΔΕΥΑΧ και της ίδιας της δημοτικής αρχής. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων και καταγγελίες, τα αντλούμενα υγρά απορρίπτονταν άλλοτε πάνω στις αμμοθίνες, άλλοτε στο βραχώδες έδαφος της παραλίας και τελικά κατέληγαν στη θάλασσα.
Παρά τις διαρκείς και δημόσιες διαμαρτυρίες των κατοίκων, αλλά και τα επανειλημμένα ερωτήματα που θέτει η αντιπολίτευση για τις πρακτικές αυτές, η ΔΕΥΑΧ και ο ανάδοχος του έργου δεν έχουν αναλάβει καμία ευθύνη ούτε έχουν προβεί σε αλλαγή πρακτικής.
Το ζήτημα έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, επισκέπτες της παραλίας αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία της αντλίας που απέρριπτε τα υλικά στη θάλασσα, αφαιρώντας την πρίζα της, γεγονός που οδήγησε στην παρέμβαση της αστυνομίας.
Μετά το περιστατικό, η δημοτική αρχή προχώρησε σε δημόσια δήλωση ζητώντας «συγγνώμη για την εικόνα και την αναστάτωση». Ωστόσο, η παράταξη υπογραμμίζει:
«Δυστυχώς, δεν πρόκειται για ζήτημα αισθητικής. Πρόκειται για παραβίαση των όρων της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και της Ειδικής Συγγραφής Υποχρεώσεων (ΕΣΥ) του έργου.»
Τεκμηρίωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης
Οι καταγγελίες δεν μένουν στο επίπεδο των πολιτών ή της αντιπολίτευσης. Με επίσημη απάντησή της στις 4 Ιουνίου, η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα του ζητήματος. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Η ΔΕΥΑΧ οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα ώστε τα αντλούμενα ύδατα να διαχειρίζονται με διαφορετικό τρόπο και να μην διατίθενται στην ακτή και στη θάλασσα.»
Η τοποθέτηση αυτή αποτελεί επίσημη διοικητική επιβεβαίωση των καταγγελιών για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και ενισχύει τη θέση των κατοίκων που εδώ και εβδομάδες διαμαρτύρονται για την απόρριψη υλικών εκσκαφής στην παραλία.
Καταστροφή της αξιοπιστίας ενός απαραίτητου έργου
Η παράταξη τονίζει ότι η ευθύνη για την υπονόμευση του έργου ανήκει σε εκείνους που όφειλαν να το προστατεύσουν:
«Το έργο είναι απολύτως αναγκαίο για την περιοχή και την πόλη. Ωστόσο, η ίδια η δημοτική αρχή, με τη στάση της και την περιφρόνηση προς κάθε διαφορετική άποψη, έχει καταστήσει το έργο γνωστό στο πανελλήνιο όχι για τη σημασία του αλλά για τις περιβαλλοντικές του αστοχίες.»
Τι απαντά το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης
Η παράταξη σχολιάζει και το πρόσφατο κείμενο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τμήμα Δυτικής Κρήτης), το οποίο αναφέρει ότι:
«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι παρακάμπτεται οποιαδήποτε τεχνική προδιαγραφή της κείμενης νομοθεσίας.»
Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι το σχόλιο αυτό αφορά αποκλειστικά την τεχνική λύση της κατασκευής του αντλιοστασίου και όχι τον τρόπο διαχείρισης των υλικών εκσκαφής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της παράταξης, το ίδιο το κείμενο του ΤΕΕ αναγνωρίζει έμμεσα ότι υπάρχουν υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούνται:
«Είναι δεδομένο ότι σε όλα τα στάδια κατασκευής του έργου, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης άντλησης υφάλμυρου νερού και φυσικών εκσκαφικών υλικών από τον πυθμένα του έργου κατά τη διάρκεια των εκσκαφών του αντλιοστασίου, πρέπει να τηρούνται οι εγκεκριμένες μελέτες και η ισχύουσα νομοθεσία.»
Απαίτηση για λογοδοσία πριν να είναι αργά
Η παράταξη κλείνει την ανακοίνωσή της με σαφή προειδοποίηση:
«Το εάν τηρούνται πράγματι οι συμβατικές υποχρεώσεις, η ΑΕΠΟ και η ισχύουσα νομοθεσία, είναι υποχρέωση κάθε αρμόδιου να πάρει θέση, πριν να είναι πολύ αργά.»
Η υπόθεση του αντλιοστασίου στον Σταυρό παραμένει σε εξέλιξη, με την τοπική κοινωνία να ζητά διαφάνεια, λογοδοσία και πλήρη συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι πολιτικοί φορείς καλούνται πλέον να απαντήσουν με πράξεις – όχι με δηλώσεις μεταμέλειας.