Όταν η Ένωση Γερμανών Αλεξιπτωτιστών τιμά τους ναζί κατηγορώντας τους κακούς Άγγλους που ξεσήκωσαν τους Κρητικούς και δικαιολογεί την καταστροφή της Καντάνου

Κανένα σχόλιο

Πριν λίγες εβδομάδες η Κρήτη και ολη η Ελλάδα ξεσηκώθηκε απο την πρόκληση της Ένωσης Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών η οποία ήθελε να τιμήσει τους γενναίους ναζί αλεξιπτωτιστές για το επιτευγμά τους να κατακτήσουν την Κρήτη, όμως τα ίδια περίπου λέει και η Ένωση Γερμανών Αλεξιπτωτιστών σχεδόν κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί στα Χανιά και στα Φλώρια, στο ναζιστικο μνημείο των ναζί που πέθαναν για τη “Μεγάλη Γερμανία“, δίχως κανείς να αντιδρά.

Μάλιστα, κάποιοι στην Κρήτη και σημερα επιμένουν ότι τέτοιες εκδηλώσεις είναι φυσιολογικές, ακόμα κι αν στη Γερμανία όπου συμβαίνουν έρχονται αντιμέτωπες με διαδηλώσεις.

Λένε, πως αυτοί τιμούνε τους νεκρούς τους, όπως πρέπει να τιμούμε και εμείς τους δικούς μας. Και θα συμφωνούσαμε μαζί τους, αν έμεναν εκεί. Και αν ο λόγος τους ήταν λόγος ειρήνης. Όμως, δεν είναι έτσι.

Παρακάτω παραθέτουμε ομιλία που δόθηκε σε εκδήλωση της Ένωσης Γερμανών Αλεξιπτωτιστών στα Φλώρια, τον Μάη του 2016, (δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα τους) όπου αναφέρονται σε “ύπουλη επίθεση” που δέχθηκε ο ναζιστικός στρατός στην Κάντανο και κόστισε τη ζωή “39 συντρόφων”, που οδήγησε μετά στην καταστροφή της Καντάνου και στο θάνατο “μερικών αντρών”.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται οι Κρητικοί αντιστάθηκαν επειδή είχαν μεγάλη βούληση για ελευθερία. Αλλά κάτι τέτοιο δε θα γινόταν αν δεν τους ξεσήκωναν οι Βρετανοί, “οδηγώντας τους σε πράξεις που σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτονται από το δίκαιο του πολέμου”.

Για να συνεχίσει ο ομιλητής:

“Ως αποτέλεσμα της ύπουλης επίθεσης, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 39 σύντροφοι στις 3 Ιουνίου 1941 καταστράφηκε η Κάντανος ολοσχερώς και σκοτώθηκαν μερικοί άντρες”.

Είναι τα επιχειρήματα που επαναλαμβάνει και ο Γερμανός ιστορικός Χάινς Ρίχτερ, ο οποίος εξ αυτών των επιχειρημάτων κατέληξε περίπου στο συμπέρασμα οτι τα ολοκαυτώματα σε Κάντανο και Κοντομαρί ήταν θεμιτά.

Όμως ο ομιλητής στην εκδήλωση στο ναζιστικό μνημειο στα Φλώρια, στα 75 χρονια από τη Μάχη της Κρήτης, δεν έμεινε εκεί αλλά προχώρησε κι ένα βημα παραπέρα μιλώντας για τις “υποδειγματικές αρετές” των ναζί, τη γενναιότητα και τολμη τους, την επιχειρησιακη τους ετοιμοτητα που έκαναν δυνατή “τη νίκη στην Κρήτη”.

Άραγε, σε τι ακριβώς διαφερουν αυτά που λένε οι Γερμανοί Αλεξιπτωτιστές και άλλες οργανώσεις βετεράνων του γερμανικού στρατού από αυτά που ειπαν οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών που ξεσήκωσαν την Κρήτη;

Στη φωτογραφία, από την εκδήλωση των βετεράνων ναζί στα Φλώρια το 2016. Αριστερά βλέπουμε τον Rehm, που είναι ο κύριος εμπνευστής της αναστήλωσης του μνημείου και ο συνδετικός κρίκος με Κάντανο και Γερμανικές Ενώσεις. Οι υπόλοιποι είναι από ένα τμήμα των ορεινών καταδρομών, της “Ένωσης Γερμανών Ορεινών Μηχανικών». Είναι το τμήμα που πηγαίνει μπροστά και πριν τους άλλους για να εξερευνήσει το πεδίο για νάρκες και άλλα.

Πιο αναλυτικά, τον Μάιο του 2016 στο μνημείο στα Φλώρια για τους πεσόντες για τη “Μεγάλη Γερμανία” πρώην αξιωματικοί της Μπούντεσβερ, παρουσία πρώην αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας της Βέρμαχτ, Έρνστ-Ντίτερ Μπέρνχαρντ, τίμησαν τους συντρόφους τους με ομιλία που εκφώνησε ο αξιωματικός ε.α. των ορεινών καταδρομών Ράινερ Γιούνγκ.

O Ράινερ Γιούνγκ, του οποίου την ομιλία παρουσιάζουμε, κατά το παρελθόν αντιστάθηκε σθεναρά στις μετονομασίες στρατιωτικών υποδομών, που έφεραν τα ονόματα στρατιωτικών της Βερμαχτ, όπως των Kurt Student ή Bruno Bräuer .

Στην ομιλία του ο Ρ.Γιούνγκ είπε:

“Ως αποτέλεσμα της ύπουλης επίθεσης, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 39 σύντροφοι στις 3 Ιουνίου 1941 καταστράφηκε η Κάντανος ολοσχερώς και σκοτώθηκαν μερικοί άντρες. Αυτούς τους νεκρούς μας του θυμίζει το απέναντι μνημείο που συμβολίζει επίσης το πνεύμα της ελευθερίας και της αντίστασης του κρητικού λαού που είχαν υποτιμηθεί εγκληματικά από τη γερμανική πλευρά.

Την Κυριακή στο Μάλεμε θα επιθυμούσα να είχε μιλήσει ένας υψηλός εκπρόσωπος της κυβέρνησής μας, για τη διπλή κατάχρηση, δηλαδή τη κατάχρηση της έννοιας της στρατιωτικής αρετής και των εξαιρετικών στρατιωτικών επιτευγμάτων όλων των νέων ανδρών – των συντρόφων μας – στον οποίων τους τάφους σταθήκαμε την Κυριακή, καθώς και για την κατάχρηση της βούλησης για ελευθερία των Κρητικών από τους Βρετανούς που ξεσήκωσαν τους λεγόμενους „unrecruited civilians“, δηλαδή τους άτακτους και τους οδήγησαν σε πράξεις που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτονται από το δίκαιο του πολέμου.

Πριν καταθέσω το στεφάνι για την “Ένωση των Γερμανών Ορεινών Μηχανικών» σ΄αυτό το μνημείο που συνδέει το Εντελβάις με τον πολεμικό αετό (τους ορεινούς καταδρομείς με την πολεμική αεροπορία) θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους, τι έκανε δυνατή τη νίκη στην Κρήτη:

Ήταν τα εξαιρετικά επιτεύγματα όλων των Γερμανών στρατιωτών διαφόρων ταγμάτων του πεζικού στο πλαίσιο των καθηκόντων τους. Όμως και οι σύντροφοι της Πολεμικής Αεροπορίας απέδειξαν τις υποδειγματικές αρετές τους:

  • επιχειρησιακή ετοιμότητα και πολεμική ικανότητα,
  • αντοχή και προσωπική πρωτοβουλία,
  • αποφασιστικότητα και τέλος
  • γενναιότητα και τόλμη.
  • Διατηρούμε και τιμούμε τη μνήμη αυτών των αντρών.”

Είναι εμφανές ότι πρόκειται για αμετανόητους ανθρώπους που παραμένουν πιστοί στα ιδεώδη τους.

Να σημειώσουμε ότι όπως ανέφεραν Γερμανοί αντιφασίστες που βρέθηκαν στα Φλώρια για παρέμβαση στο μνημείο τον Σεπτέμβρη του 2016, η Ένωση Ορεινών Καταδρομών πληρώνει κατοίκους του χωριού για την φροντίδα (πότισμα, καθαρισμό) του μνημείου.

Η επιλογή αυτού του σημείου για το μνημείο το 1941 από τους Γερμανούς κατακτητές ήταν συνειδητή. Τους εμπόδιζε όμως ένα σπίτι που βρισκόταν εκεί και δεν είχαν παρά να το κάψουν για να κάνουν χώρο για το μνημείο τους.

Η οικογένεια δεν αποζημιώθηκε ποτέ.

Τη συντήρηση του ναζιστικού μνημείου, όπως αναφέρει και σχετική πλακέτα, έχει αναλάβει ο μαρτυρικός Δήμος Καντάνου μαζί με την Ένωση Ορεινών Καταδρομών Άνω Φραγγονίας.

Ακριβώς απέναντι από το ναζιστικό μνημείο στα Φλώρια, και χαμηλότερα, υπάρχει μνημείο για τους εκτελεσθέντες από τους ναζί, το οποίο έτσι όπως είναι τοποθετημένο σε σχέση με το ναζιστικό μνημείο μοιάζει μικρό και ορφανό.

Ως και τα γράμματα των ονομάτων των εκτελεσθέντων έχουν σχεδόν σβηστεί.

Η «Ένωση Ορεινών Καταδρομών Άνω Φραγγονίας» μαζί με την «Ένωση Γερμανών Αλεξιπτωτιστών» επισκέπτονται πάνω από 25 χρόνια την Κρήτη και ιδιαίτερα την Κάνδανο και τα Φλώρια.

Την «Ένωση Γερμανών Αλεξιπτωτιστών» ίδρυσε το 1951 ο Kurt Student και ήταν πρόεδρος της από 1952 – 1954. Μέχρι το 1988 προέδρευαν στην ένωση πρώην στρατιωτικοί της Βέρμαχτ.

Επισημαίνουμε ότι ο γνωστός σε όλους πλέον, ιστορικός Χάιντς Ρίχτερ, είναι αρθρογράφος στο όργανο της Ένωσης, «Der deutsche Fallschirmjäger», («Ο Γερμανός Αλεξιπτωτιστής»).

Πάνω από 25 χρόνια,  αυτές οι δυο ενώσεις συναθροίζονται και στο Mittenwald ή στο Bad Reichenhall της Γερμανίας όπου όμως βρίσκονται πάντα αντιμέτωποι με Γερμανούς αντιφασίστες. 

Τέλος να αναφέρουμε, ότι όπως αναφέρουν οι ίδιοι, στις 20 Μαΐου 2010 ο πρώην δήμαρχος Καντάνου και στο παρελθόν διατελέσαντας πρόεδρος της Ένωσης Μαρτυρικών Δήμων κ. Δασκαλάκης τους παρέθεσε δεξίωση στo δημαρχείο.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ορεινών καταδρομών Άνω Φραγγονίας κ. Ρεμ σε ομιλία του στη δεξίωση είπε:

“Τα αντίποινα τα οποία είχαν ως συνέπεια την ολική καταστροφή της Καντάνου, έχουν ξεπεραστεί σήμερα”.

Και ο δήμαρχος του μαρτυρικού δήμου Καντάνου απάντησε:

“Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό από τα βουνά και έχει ξεπλύνει πολλά”

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live