15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

«Όχι» του δ.σ. Νάξου να ονομαστεί «Μανώλης Γλέζος» το Γενικό Λύκειο

Ημερομηνία:

Τουλάχιστον απορίες προκαλεί το «όχι» στην προσθήκη προσωνυμίας στον τίτλο του Γενικού Λυκείου Νάξου που είπε η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά τη συνεδρίασή του.

Το θέμα ήρθε για συζήτηση μετά από αίτημα και εισήγηση της Σχολικής Επιτροπής του Γενικού Λυκείου Νάξου που είχε αποφασίσει (με συντριπτική πλειοψηφία) να προστεθεί στον τίτλο του σχολείου η προσωνυμία «Μανώλης Γλέζος».

Την αντίθεσή της στην παραπάνω εισήγηση εξέφρασε σύσσωμη η παράταξη του Δημήτρη Λιανού, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καθώς και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Βούλα Μαργαρίτη.

Υπέρ της προσθήκης της προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος» στο ΓΕΛ τάχθηκαν σύσσωμες οι παρατάξεις της μειοψηφίας «Μαζί Αλλάζουμε» του Λεονάρδου Χατζηανδρέου και «Δύναμη Δημιουργίας» του Βασίλη Βρούτση. Στη συνεδρίαση απόντες ήταν οι κ.κ. Μανώλης Κορακίτης (της παράταξης του κ. Λεονάρδου Χατζηανδρέου) και Γιάννης Μαράκης (της παράταξης του κ. Βρούτση).

«Στη συνεδρίαση ακούστηκαν πολλά που μόνο αρνητική εντύπωση μπορεί να προκαλέσουν» όπως παρατήρησε και ο δημοτικός σύμβουλος από την Σχοινούσα Νίκος Νομικός. Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη το «παρών» έδωσαν ο διευθυντής του ΓΕΛ Νάξου Ματθαίος Χατζηπέτρος καθώς και η διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Νάξου Σοφία Κρητικού.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Μαυρομάτης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ο Μανώλης Γλέζος έχει ήδη τιμηθεί από το δημοτικό συμβούλιο με τα όσα αναφέρονται στο ψήφισμα που εκδόθηκε την ημέρα του θανάτου του αλλά και με τη στήριξη της υποψηφιότητας του μεγάλου αγωνιστή για το Νόμπελ Ειρήνης το 2017.

Επίσης αναφέρθηκε αναλυτικά στη νομοθεσία σχετικά με την προσθήκη προσωνυμίων σε σχολεία. Τόνισε ότι οι εισηγήσεις τόσο του Συλλόγου Γονέων του ΓΕΛ Νάξου όσο και της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής ήταν αρνητικές στο να προστεθεί στον τίτλο του ΓΕΛ Νάξου η προσωνυμία «Μανώλης Γλέζος σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν θα πρέπει να εγκλωβίσουμε με πολιτικά πρόσωπα το ΓΕΛ».

Επίσης πρόσθεσε ότι το Λύκειο Νάξου είναι «ιδιοκτησία» του δήμου και ο δήμος θα έπρεπε να έχει τον πρώτο λόγο για τυχόν προσθήκη προσωνυμίας στον τίτλο του.

«Ελιγμοί» από το δήμαρχο

«Σήμερα δεν θα πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να λάβει απόφαση για να μπει καμία προσωνυμία» σημείωσε ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός. Εμφανές ήταν το γεγονός ότι ο κ. Λιανός θέλησε να αποφύγει τη συζήτηση για το όνομα του Μανώλη Γλέζου και προκειμένου να μην πει «όχι» η παράταξή του στο όνομα του Μανώλη Γλέζου, εισηγήθηκε το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει γενικότερα για το αν θα προστεθεί προσωνυμία στον τίτλο του ΓΕΛ ή όχι.

«Θέλει χρόνο να ωριμάσει μια προσωνυμία για ένα σχολικό κτήριο» είπε ο κ. Λιανός και πρόσθεσε ότι το θέμα θα έπρεπε ο διευθυντής του ΓΕΛ Νάξου, πρώτα να το «επικοινωνήσει περισσότερο με την τοπική κοινωνία» το θέμα. Ο κ. Χατζηπέτρος θα έπρεπε να μας ρωτήσει πριν ξεκινήσει τη διαδικασία» είπε ο δήμαρχος υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το συγκεκριμένο θέμα διχάζει την τοπική κοινωνία.

Χατζηανδρέου: Πρέπει να προφυλάξουμε το όνομα του Μανώλη Γλέζου

«Συζητάμε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα» σημείωσε ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου που υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι δεν θα πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να «προσβάλει» το όνομα του Μανώλη Γλέζου. Όπως είπε, η παράταξη του είναι σύσσωμα σύμφωνη με την προσθήκη της προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος» στον τίτλο του ΓΕΛ Νάξου αλλά αυτό που ο ίδιος θα επιθυμούσε θα ήταν ομοφωνία στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, «κάτι που αρμόζει στην προσωπικότητα μια παγκοσμίου αναγνωρισμένης προσωπικότητας».

«Θα πρέπει να το προφυλάξουμε το όνομα του Μανώλη Γλέζου και να μην μπούμε σε διαδικασίες που δεν αρμόζουν στην προσωπικότητα ενός ανθρώπου που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νάξο και είχε όλη αυτή την ιστορία που όλοι γνωρίζουμε και σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αναγνωριστεί πριν και μετά το θάνατο του» σημείωσε.

"google ad"

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας πρόσθεσε επίσης ότι το θέμα «είναι πολύ λεπτό και δεν θα πρέπει όλοι εμείς που είχαμε πάρει όλες αυτές τις αποφάσεις στο άκουσμα του θανάτου του, να έρθουμε σήμερα εδώ και να μειώσουμε την προσωπικότητα του. Θα είναι εις βάρος μας γιατί μειώνοντας την προσωπικότητα του Μανώλη Γλέζου, μειώνουμε την ιδιαίτερη πατρίδα μας».

Βασίλης Βρούτσης: Το σχολείο πρέπει να ονομαστεί «Μανώλης Γλέζος»

«Το σχολείο πρέπει να ονομαστεί «Μανώλης Γλέζος». Ο Μανώλης Γλέζος ήταν όλου του κόσμου. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προβλέπεται η προσθήκη προσωνυμίας στις σχολικές μονάδες με αποφάσεις των Σχολικών συμβουλίων και σ’ αυτήν περιγράφονται τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι προσωνυμίες που προτείνονται δηλαδή η προσθήκη προσωνυμίας θα είναι δηλωτική της ιστορικής και πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής ή του τόπου γενικότερα και θα αναφέρεται σε ονόματα ευεργετών, προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών, ατόμων της ιστορικής και θρησκευτικής ζωής του τόπου και γενικότερα προσώπων που πρόσφεραν αναγνωρισμένες και αξιόλογες υπηρεσίες στον τόπο και το έθνος και αποτελούν πρότυπα» σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας» Βασίλης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης έκανε γνωστό ότι και ο ίδιος ο Μανώλης Γλέζος θα συμφωνούσε σε μια τέτοια απόφαση και «θα ήθελε μια ομόφωνη απόφαση». Διάβασε κείμενο του Κώστα Κατσουρού και απόσπασμα από όσα είχε γράψει ο Μητροπολίτης Παρονακίας κ. Καλλίνικος για το Γλέζο τον Ιούλιο του 2017, με αφορμή την πρόταση του Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου περί απονομής σε αυτόν του βραβείου «Νόμπελ Ειρήνης».

«Τι πιο όμορφο και πιο συμβολικό να δοθεί το όνομα στο Λύκειο της Νάξου, που οι μαθητές βρίσκονται σε μία ηλικία που διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους να δοθεί το όνομα ενός αγωνιστή που σε τόσο κοντινή ηλικία με αυτούς ρίσκαρε τη ζωή του για μία τεράστια αντιστασιακή πράξη και να εμπνέονται από αυτήν αλλά και όλη του τη ζωή. Γιατί τέτοιους νέους θέλουμε να έχουμε. Νέους που δεν σταματούν να αγωνίζονται» υπογράμμισε. (ολόκληρη η εισήγηση του Βασίλη Βρούτση).

Γιάννης Κορρές: Να δοθεί στο ΓΕΛ το όνομα του Μιχάλη Μπαρδάνη

Τη δική του πρόταση κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που ήταν να προστεθεί στον τίτλο του Γενικού Λυκείου Νάξου η προσωνυμία «Μιχάλης Μπαρδάνης». Όπως είπε ο Μιχάλης Μπαρδάνης ήταν εκπαιδευτικός, έκανε δωρεάν μαθήματα σε παιδιά και έδωσε όλο του τον εαυτό για να ιδρύσει το Μουσείο της Απειράνθου.

Να σημειωθεί ότι ο διευθυντής του ΓΕΛ Νάξου Ματθαίος Χατζηπέτρος μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε ότι άσχετα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ο ίδιος θα προωθήσει την απόφαση του σχολικού συμβουλίου για την προσθήκη της προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος» προς όλες τις αρμόδιες αρχές.

«Το Σχολικό συμβούλιο, πήρε μια απόφαση και έχει το δικαίωμα να την προχωρήσει. Το τι θα κάνει ο κάθε φορέας είναι δικό του θέμα. Είμαστε απόλυτα εναρμονισμένοι με με τη σχετική νομοθεσία… Έχουμε ηθικό χρέος να τον τιμήσουμε. Απηχεί την ευρύτερη κοινωνία του νησιού που δεν έχει παρωπίδες και προκαταλήψεις» είπε.

naxostimes.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ