20.8 C
Chania
Thursday, October 10, 2024

«Βλέπεις η ΔΕΗ;»

Ημερομηνία:

Tου Α. Χαρχαλάκη, συγγραφέα- ερευνητή – ποιητή

Μέσα στην απερίγραπτη  χαρά και ευτυχία και στην «κατάνυξη» που θα γιορτάσουμε τη γέννηση του Κυρίου, έρχονται οι αυξήσεις της ΔΕΗ να μας ρίξουν παγωμένο νερό στις ράχες! Αλλά και να φανεί – από τα δελτία ειδήσεων των ΜΜΕ- πόσο ακριβοδίκαια επιβάλλονται οι αυξήσεις στις κιλοβατώρες (από ανέκαθεν): Ανακοινώνεται πως το έλλειμμα στα ταμεία της ΔΕΗ, ανέρχεται σε κάποια δις ευρώ! Όταν το άκουσα, υπέθεσα – με όλη μου την αγαθοσύνη – πως αυτό γίνεται λόγω των διακανονισμών, που δεν πληρώνονται εξοφλητικά οι λογαριασμοί των φτωχών νοικοκυριών. Αμ δε! Όπως συμβαίνει γενικώς στη χώρα μας τα βάρη απλώς δεν κατανέμονται σωστά και δίκαια σ’ όλους τους συνδρομητές: Βιομηχανίες – μεγάλες επιχειρήσεις – ξενοδοχειακές μονάδες – Μητροπολιτικά μέγαρα, με τη… στοργή της ΔΕΗ προς τα φτωχά νοικοκυριά!! Αν είχαμε προσβάσεις στα βιβλία χρεώσεων της ΔΕΗ θα επαληθεύαμε τα παραπάνω! Δηλαδή, κοντολογίς, σε περιόδους αβάσταχτης κρίσης, όπως τούτη, δεν έχουν ίχνος ευαισθησίας εκεί στη ΔΕΗ και επιβάλλουν αυξήσεις αρκετών τοις εκατό στους λογαριασμούς. Και το πιο επιλήψιμο (για να μην πω τίποτε βαρύτερο) ανακοίνωσε αυτές τις αυξήσεις, έτσι σαν εορταστικό μπουναμά!. Εύγε στην εταιρία με το … ανθρώπινο πρόσωπο!! Αποφάσισε, από κοινού με την πολιτική μαφία να μας στεγνώσουν ακόμα και την υποψία σάλιου στους σιελογόνους αδένες μας και στις αντοχές μας! Μα δεν ντρεπόμαστε; Αλλά ποιος έχασε την ντροπή για να τη βρουν εκεί στη ΔΕΗ; Αυτά τα «έργα» παραπέμπουν σε εποχές επιβολής αντιλαϊκών καθεστώτων, κοινώς δικτατοριών! Επιδεινώνεται έτσι μια φοβερή κοινωνική κατάσταση που δεν νομίζω να την ξανάζησε ο λαός μας! Που μαζί με τις τιμές καταναλωτικών αγαθών, δείχνουν γιατί πηδάνε άνθρωποι από ταράτσες, οι απαγχονισμοί, οι ληστείες, τα φονικά για ληστείες η κοινωνική απόγνωση γενικά! Έλεος πια Μεσογειακό πορνείο!! Δηλαδή πολύς κόσμος προβληματίζεται αν πρέπει να γυρίσει στα λυχνάρια! Κι αυτό κατά την λήξη του ( κοινωνικά) δίσεκτου έτους που διερχόμαστε! Δεν υπερβάλω φίλοι μου καθόλου και πιστεύω πως συμφωνείτε και συμπάσχετε με τον γράφοντα. Που είμαι συνταξιούχος του ΙΚΑ, με την τεράστια σύνταξη των 686 €. Όμως ας αφήσω την ταπεινότητά μου και ας σας παρακινήσω να σκεφτούμε μαζί τους μακροχρόνια άνεργους, τις μονογονεϊκές οικογένειες με αρκετά παιδιά, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους γέρους γονιούς μας που δεν μπορούν τα άνεργα παιδιά τους, να τους βοηθήσουν για να ζεσταθεί το μεδούλι τους! Κι όμως στις «καλές» συνοικίες των πόλεων μας, μα τα πλούσια τραπεζώματα και τα άπλετα φώτα, τα τζάκια και τα καλοριφέρ ανάβουν στο φόρτε τους, κάνοντας τις κυράτσες να αποκαλύπτουν τους υπέροχους ώμους  των και τους κυρίους των κυριών να πετάνε τα σακάκια τους με ένα : «ουφ! Έσκασα».

Κι ωστόσο οι κύριοι της ΔΕΗ, επικαλούνται την αδυναμία της να ανταποκριθεί «στις ανάγκες της χώρας»! Και φυσικά τσιμουδιά για τους συμπαθής μεγαλοοφειλέτες της! Βλέπετε πόσο… δίκαια κατανέμονται οι αυξήσεις στις κιλοβατώρες, μεταξύ των επωνύμων της πολιτικής, της επιχειρηματικής και της κοινωνικής ζωής, και των ανέργων, των αναγκεμένων, των «αθλίων» της σημερινής Ελλάδας; Θαυμάσια! Υπέροχα! Δικαιότατα! Να δούμε πόσο και πως θα αντέξει αυτός ο τάλας λαός, τις αυξήσεις, τα χαράτσια, την ακρίβεια γενικώς. Και μακάρι να μην δούμε τι θα γίνει, όταν πια δεν θ’ αντέχει. Γιατί όπως και να το κάνουμε – κυρίως για τα παιδιά μας- κανείς λογικός δεν θέλει να γίνουμε Συρία! Όμως…

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ