14.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

«Τυχεροί μέσα στην ατυχία μας» – Η μέρα μετά τον μεγάλο σεισμό στα Χανιά

Ημερομηνία:

Ο ισχυρός σεισμός των 6,3 Ρίχτερ με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Χανίων και Αντικυθήρων αναστάτωσε το νησί το μεσημέρι του Σαββάτου. Όμως όπως είπε και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Βουλγαράκης με δήλωσή του το πρωί στο Mega Channel: «Με τόσο σφοδρή σεισμική δόνηση είμαστε πραγματικά τυχεροί. Τυχεροί στην ατυχία μας»

Ο σεισμός που έγινε αισθητός σε όλο το νότιο τμήμα της χώρας, έθεσε υπ’ ατμόν τις υπηρεσίες, κυρίως του νομού Χανίων, οι οποίες καταγράφουν ζημιές σε δημόσια κτίρια και σχολεία, ενώ κλειστό για προληπτικούς λόγους μένει σήμερα το φαράγγι της Σαμαριάς.

Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα μία 75χρονη στο Ελος Κισσάμου βρήκε το σπίτι της συντρίμμια, καθώς κατέρρευσε το βορειοδυτικό τείχος και μέρος της οροφής του, στη συνοικία Μπερθιανά όπου έμενε μια γυναίκα με το γιο της. Τη στιγμή του σεισμού και οι δύο ένοικοι έλειπαν ευτυχώς από το σπίτι και κανείς από τους δύο δεν τραυματίστηκε. Τον σεισμό μεγέθους 6,3 της Κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρου, διαδέχτηκαν δεκάδες μετασεισμοί, μικρότερου μεγέθους από 2,4 μέχρι 4,3 Ρίχτερ.  

Εκτός των κατολισθήσεων, των ρωγμών και μικρών ζημιών που έγιναν από πτώση αντικειμένων σε σπίτια, και τον πανικό που οδήγησε έναν άνδρα να κάνει βουτιά από το μπαλκόνι του σπιτιού του, δεν σημειώθηκαν σοβαρά προβλήματα, για το μέγεθος του σεισμού.

Ο Αντιπρόεδρος του ΟΑΣΚ στην Κίσαμο

Από την Κίσαμο ξεκινούν οι πρώτες αυτοψίες σε κτίρια και καταστήματα των Χανίων προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το Σάββατο, και ο οποίος έγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη αλλά και στα νησιά των Κυκλάδων, στην Αθήνα, και σε όλη τη Νότια Πελοπόννησο.

Ο ιδιος ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κ. Ευθύμης Λέκκας μεταβαίνει στην Κίσαμο, όπου θεωρείται ότι είναι η περιοχή με το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού ενώ εκεί ήδη υπάρχουν οι σοβαρότερες καταγραφές ζημιών .

Ο ίδιος προήδρευσε στη χθεσινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια, κατά την διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για την γενική εικόνα των ζημιών που άφησε πίσω του ο εγκέλαδος.

Όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, αυτήν την ώρα συστήνονται οι επιτροπές που θα εργαστούν στο έργο της καταγραφής των ζημιών ενώ οι αυτοψίες θα ξεκινήσουν πρώτα από τα σχολεία και τα δημόσια κτίρια.

Η επιχείρηση απαιτεί τον συντονισμό των επιτροπών και η Τεχνική Υπηρεσία της Αντιπεριφέρειας Χανίων βρίσκεται σε διαρκή ενημέρωση προκειμένου να “τρέξει” η διαδικασία όσο γίνεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Πήδηξε από το μπαλκόνι την ώρα του σεισμού

"google ad"

Με ψυχραιμία αντέδρασαν στην πλειοψηφία τους οι κρητικοί στα 6,3 Ρίχτερ που ταρακούνησαν όλο το νησί.Με εξαίρεση έναν ηλικιωμένο, που πάνω στον πανικό του, πήδηξε από τον πρώτο όροφο του σπιτιού του, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί σοβαρά, δεν σημειώθηκαν άλλα προβλήματα.

Κατολισθήσεις έγιναν στο Φαράγγι στο Θέρισσο, όπου μάλιστα ένα λεωφορείο «εγκλωβίστηκε» με 50 επιβάτες, χωρίς όμως κανείς να πάθει το παραμικρό, όπως και στο Βλήτος Παλαιόχωρας.

Επίσης έσπασαν τζαμαρίες και αγωγοί ύδρευσης στην παλιά πόλη των Χανίων, και έπεσαν μάρμαρα από μπαλκόνια παλαιών κτισμάτων.Στη συνοικία Χαλέπας έπεσε τμήμα οροφής από εγκαταλελειμμένο σπίτι, όπως και από εταιρία αναψυκτικών στη λεωφόρο Σούδας.

Στην Παλιά Πόλη των Χανίων δόθηκε εντολή να ανοίξουν όλες οι αλυσίδες, ώστε να διευκολύνεται η κίνηση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης. Αναστάτωση προκλήθηκε και στο γήπεδο του Ναυστάθμου, καθώς την ώρα του αγώνα Ασπίδα – Ροδωπού, φίλαθλοι και παίκτες έντρομοι κατάλαβαν το σεισμό και πετάχτηκαν από πάγκους και εξέδρες.

Στην περιοχή της Κισάμου που βρισκόταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους.

Ξεκινούν έλεγχοι σε κτίρια

Η αντιπεριφέρεια Χανίων ξεκινά άμεσα ελέγχους σε δημόσια κτίρια και σχολεία. Την ίδια ώρα έλεγχοι θα γίνουν και στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης των Χανίων.

Κάτοικοι και επιχειρηματίες που έχουν εντοπίσει ρωγμές στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους καλούνται να επικοινωνήσουν με το 28213 40100 ώστε να γίνει καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης.

Κλείνει το φαράγγι της Σαμαριάς

Μετά τα 6,4 Ρίχτερ καθώς και με το δεδομένο ότι ο σεισμός προκάλεσε κατολισθήσεις, αποφασίστηκε να μην επιτραπεί σήμερα Κυριακή η είσοδος στον εθνικό δρυμό.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας του νομού Χανίων, με την παρουσία του αντιπροέδρου του οργανισμού αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, αύριο θα επανεκτιμηθεί η εξέλιξη του φαινομένου και θα γίνουν νεότερες ανακοινώσεις.

Μίνι τσουνάμι 20 εκατοστών

Ενα ανεπαίσθητο παλιρροϊκό κύμα, ελάχιστων εκατοστών κατέγραψαν παλιρροιογράφοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένη στην Παλαιόχωρα και στο Καστέλι, μετά το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου που σημειώθηκε το Σάββατο, 67 χλμ δυτικά των Χανίων.Το «μίνι» τσουνάμι είχε «φούσκωμα» περίπου 20 εκατοστών και πρόκειται στην ουσία για μια διαταραχή της στάθμης της θάλασσας η οποία προκλήθηκε μετά τον ισχυρό σεισμό και θεωρείται φυσιολογικό και αναμενόμενο.

Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Αθανάσιο Γκανά, εκτιμάται ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος καθώς η μετασεισμική ακολουθία, η οποία δεν είναι πλούσια, είναι χαρακτηριστική και αναμενόμενη για τέτοιου μεγέθους σεισμικές δονήσεις.

Το σημείο στο οποίο έγινε ο σεισμός ανήκει στο ελληνικό τόξο και είναι μια περιοχή που υπάρχει σύγκρουση δύο πλακών, της αφρικανικής και της πλάκας του Αιγαίου.Η πρώτη υποβυθίζεται στη δεύτερη, και αυτή η κίνηση δημιουργεί τεράστιες δυνάμεις μεταξύ των δύο πλακών που οδηγούν σε συσσώρευση ενέργειας και στην απελευθέρωσή της με μεγάλους σεισμούς.

Ο χθεσινός σεισμός, για τον οποίο, όπως σημειώνει ο κ. Γκανάς δεν υπήρχαν ενδείξεις, αποδεικνύει ότι η άποψη ορισμένων σεισμολόγων, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ότι η σύγκρουση των δύο πλακών γίνεται “ασεισμικά”, δηλαδή ολισθαίνοντας η μια στην άλλη, χωρίς να προκαλούνται μεγάλοι σεισμοί, είναι λανθασμένη.

Οπως τονίζει ο κ. Γκανάς τα ρήγματα που υπάρχουν στο όριο των δύο πλακών μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς πάνω από 7 Ρίχτερ.Το δυναμικό δηλαδή είναι πολύ μεγαλύτερο, όμως οι σεισμοί αυτοί είναι αραιοί χρονικά.Στο περίφημο ελληνικό τόξο στο οποίο ανήκει η περιοχή, είχαν καταγραφεί στο παρελθόν, μεγάλου μεγέθους σεισμοί, όπως το 2006 μεταξύ Κρήτης και Αντικυθήρων, μεγέθους 6,7 αλλά και παλαιότερα, το 1903.

Η ύπαρξη αυτών των ισχυρών σεισμών επισημαίνει ο κ. Γκανάς μας δείχνει ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε καθώς στο ελληνικό τόξο ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε ισχυρό σεισμό.

Έτρεχε κόκκινο νερό μετά το σεισμό

Ανησυχία είχε προκληθεί σε κατοίκους της Νέας Χώρας στα Χανιά από το γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες τρέχει από τις βρύσες τους νερό με χώμα.

Συγκεκριμένα, το κόκκινο από χώμα νερό άρχισε να τρέχει από τις βρύσες, μετά το σεισμό. Μιλώντας στο τοπικό ειδησεογραφικό πόρταλ Flashnews.gr, η αντιπρόεδρος του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (Δ.Ε.Υ.Α.Χ), Νίκη Αποστολάκη, δήλωσε ότι αυτό είναι φυσιολογικό φαινόμενο μερικές φορές, μετά από σεισμό και δεν πρόκειται για βλάβη.

Όπως τόνισε: «Επειδή η γεώτρηση είναι πολύ βαθιά μέσα στη γη, είναι φυσιολογικό, μετά από τόσο δυνατό σεισμό, να πέσει κάποια ποσότητα χώματος. Δεν πρέπει, ωστόσο, να ανησυχούν οι κάτοικοι, χρειάζεται να κάνουν λίγη υπομονή, μέχρι να απομακρυνθεί σε λίγη ώρα το χώμα από το νερό το οποίο και θα ξεθολώσει. Μέχρι τότε, ας αποφύγουν να πιουν νερό. Δεν πρόκειται, πάντως, για βλάβη δικτύου, αλλά για φυσική συνέπεια μέσα βαθιά στη γη, μετά από ένα σεισμό τέτοιου μεγέθους».

Πράγματι, πλέον τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο νερό έχουν ξεπεραστεί, οι αγωγοί έχουν καθαρίσει από το χώμα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Πηγή: flashnews.gr, cretalive.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...