19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Άγνωστο ατύχημα – Πιλότος της RAF περιγράφει πως επέζησε από τη συντριβή F-35 στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Ένας πιλότος της RAF που βρισκόταν στο κόπκιτ ενός F-35 περιγράφει πώς σώθηκε, όταν το μαχητικό του έπεσε στη θάλασσα κατά τη φάση της απονήωσης από το αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elizabeth», ανοικτά της Κρήτης τον Νοέμβριο του 2021.

Ο πιλότος της βρετανικής αεροπορίας, γνωστός ως Hux, κατάφερε να σωθεί χάρη στην ψυχραιμία του και στην σωστή εκπαίδευσή του.

Σε δηλώσεις του στο BBC και προβλήθηκαν στο ντοκιμαντέρ «The Warship: Tour of Duty», ο πιλότος περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια πώς χρησιμοποίησε το σύστημα εκτόξευσης για να εγκαταλείψει το μαχητικό F-35 πριν πέσει στη θάλασσα.

Το χρονικό της συντριβής του F-35

Το F-35 παρουσίασε κάποια δυσλειτουργία ενώ τροχοδρομούσε στον διάδρομο απονήωσης της βρετανικής ναυαρχίδας «HMS Queen Elizabeth».

https://twitter.com/sebh1981/status/1465351592018956295

«Προσπάθησα να ενεργοποιήσω την ισχύ έκτακτης ανάγκης, αυτό δεν λειτούργησε. Στη συνέχεια προσπάθησα να πατήσω φρένο, ούτε αυτό λειτούργησε. Έτσι ήξερα κατά κάποιον τρόπο ότι το αεροσκάφος επρόκειτο να πέσει από το αεροπλανοφόρο», είπε ο πιλότος στο BBC.

Ο Hux κατάφερε να εκτιναχθεί στον αέρα δευτερόλεπτα πριν το μαχητικό αεροσκάφος του συντριβεί στη Μεσόγειο, στα ανοικτά των ακτών της Αιγύπτου. Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα διακρίνεται μια λάμψη-έκρηξη, καθώς το εκτινασσόμενο κάθισμα εκρήγνυται, την ώρα που το F-35 πέφτει στη θάλασσα. Ο πιλότος, ευτυχώς, υπέστη μόνο κάποιους μικροτραυματισμούς και κάποια κοψίματα στον λαιμό.

Περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές, είπε ότι κοίταζε τη θάλασσα από κάτω του καθώς άνοιγε το αλεξίπτωτο, «και ένα δευτερόλεπτο αργότερα μπορούσα να δω το κατάστρωμα του πλοίου να αρχίζει να εμφανίζεται από κάτω μου».

Ο πιλότοτς κατάφερε να προσνηωθεί με το αλεξίπτωτό του στο βρετανικό αεροπλανοφόρο σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από το χείλος του. Αν είχε αστοχήσει, θα έπεφτε στο νερό και θα κινδύνευε να εγκλωβιστεί κάτω από το πλοίο.

Τα συντρίμμια του F-35 ανασύρθηκαν λίγο μετά το ατύχημα, σε μια αποστολή στην οποία συμμετείχαν η Βρετανία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ.

_128702832_hux_crop-bbc.jpg.webp

Δέκα μήνες μετά τη συντριβή, η έρευνα διαπίστωσε ότι το ατύχημα προκλήθηκε επειδή το πλήρωμα δεν αφαίρεσε ένα κάλυμμα βροχής.

Τα αίτια του ατυχήματος ήταν «πιθανότατα ανθρώπινοι, οργανωτικοί και διαδικαστικοί παράγοντες», κατέληξε η έκθεση.

Το «The Warship: Tour of Duty» έχει 6 σεζόν και το 2022 ακολούθησε το αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elizabeth» για 8 μήνες σε ένα ταξίδι 49.000 ναυτικών μιλίων στον Ειρηνικό Ωκεανό και πάλι πίσω στη Βρετανία.

"google ad"

Υπενθυμίζουμε ότι το αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elizabeth» ήταν επικεφαλής της ναυτικής αρμάδας Carrier Strike Group, του Ηνωμένου βασιλείου. Είναι το πλέον καινούργιο και το μεγαλύτερο βρετανικό αεροπλανοφόρο, το 65.000 τόνων HMS Queen Elizabeth.

Το ατύχημα έγινε κατά την «παρθενική» συμμετοχή του αεροπλανοφόρου σε τόσο μεγάλη επιχείρηση, η σημασία της οποίας καταδεικνύεται και από το ότι το είχε επισκεφθεί η Βασίλισσα Ελισσάβετ.

Με επικεφαλής το HMS Queen Elizabeth, η αρμάδα επισκέφθηκε 40 κράτη. Κατέπλευσε στην Σούδα και έφτασε μέχρι την Ινδία, τις Φιλιππίνες και την Ιαπωνία σε ένα ταξίδι 26.000 ναυτικών μιλίων που θα διαρκέσει περίπου 8 μήνες.

Να σημειωθεί πως ο κατάπλους στην Σούδα για ανεφοδιασμό, συνέβη αρχές Ιουνίου.

Η αρμάδα συμμετείχε επίσης σε ασκήσεις στην Μεσόγειο με το γαλλικό αεροπλανοφόρο FS Charles De Gaulle, καθώς και με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Δανία, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιαπωνία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα..

Το άγνωστο ως σήμερα ατύχημα – αφού καμία ενημέρωση δεν υπήρξε – πρέπει να συνέβη κατά τη διάρκεια αυτών των ασκήσεων.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για του πεσόντες του Λαφονησίου

Ο  Δήμος Κισσάμου προσκαλεί στην εκδήλωση τιμής και  μνήμης...

Οι οικοδόμοι των Χανίων στηρίζουν τον Δημήτρη Ανθούση

Τον δημοτικό σύμβουλο Πλατανιά και επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης"  Δημήτρη...

Ευχαριστήριο οικογένειας Μαριανάκη για τη στήριξη στην περιπέτεια της κόρης τους

Ανακοίνωση οικογένειας Μαριανάκη Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθεις...