Αρνητικά συναισθήματα, πίεση στην εργασία, οικονομικά προβλήματα. Δεκάδες λόγοι μπορούν να προκαλέσουν αιτιολογημένο άγχος.
Ωστόσο, όταν αυτό είναι συνεχές και επαναλαμβανόμενο, επηρεάζει και τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Ψυχολόγων, το άγχος που επιμένει, μπορεί να προκαλέσει 5 σοβαρά προβλήματα υγείας.
«Τα περισσότερα από αυτά προκαλούνται λόγω της υπερβολικής παραγωγής ορμονών που παράγονται όταν είμαστε αγχωμένοι. Μεταξύ των ορμονών βρίσκονται η κορτιζόλη, η αδρεναλίνη, η νοραδρεναλίνη και η βαζοπρεσσίνη», εξηγεί ο δρ Sai Achuthan, ψυχίατρος και σύμβουλος ψυχικής υγείας στο ιατρικό κέντρο Cygnet της Βρετανίας.
Οι ορμόνες αυτές προκαλούν άμεσα αύξηση του καρδιακού ρυθμού, εφίδρωση και γρήγορη αναπνοή και όχι μόνο…
Πονοκέφαλοι
Τόσο οι ημικρανίες, όσο και οι χρόνιοι πονοκέφαλοι, εκδηλώνονται συχνά σε άτομα με αγχώδη διαταραχή, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Άγχους και κατάθλιψης.
Ο πιο συχνός τύπος πονοκεφάλου είναι κεφαλαλγία τάσης, κατά την οποία το άτομο αισθάνεται ότι υπάρχει μια ζώνη σφιχτά δεμένη γύρω από το κεφάλι του.
Οι πονοκέφαλοι προκαλούνται από την απελευθέρωση των ορμονών του στρες, οι οποίες συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, εξηγεί ο δρ Anup Mathew, διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής Cantourage Clinic στη Βρετανία.
Καρδιαγγειακά προβλήματα
Άτομα με άγχος αναφέρουν συχνά καρδιαγγειακά συμπτώματα, όπως σφίξιμο στο στήθος ή φτερούγισμα της καρδιάς (αρρυθμία).
Στο ίδιο πλαίσιο, σημαντική είναι η αρνητική επίδραση των ορμονών του στρες στο πνευμονογαστρικό νεύρο, δηλαδή του βασικού νεύρου που μεταφέρει τις πληροφορίες από τον εγκέφαλο στα υπόλοιπα όργανα του σώματος.
Μεταξύ άλλων, το πνευμονογαστρικό νεύρο διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της δραστηριότητας της καρδιάς.
Όταν δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία της καρδιάς να συστέλλεται αποτελεσματικά.
Συμπτώματα στο πεπτικό σύστημα
Φούσκωμα, ναυτία, δυσκοιλιότητα και πονόκοιλο. Αυτά είναι τα 4 βασικά προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν οι ορμόνες του στρες που καταλήγουν στο πεπτικό σύστημα, εξηγεί ο δρ Achuthan.
Οι ορμόνες του στρες διαταράσσουν επίσης την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο, οδηγώντας σε φλεγμονή και άλλα προβλήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν έχουμε στρες, έχουμε και δυσκοιλιότητα.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Psychology Review, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όσοι έχουν άγχος, έχουν λιγότερα «καλά» βακτήρια στη χλωρίδα του εντέρου τους.
Αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
Ο κορτιζόλη, η οποία παράγεται σε υπερβολικά επίπεδα σε περιόδους έντονου άγχους, μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, διαταράσσοντας την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.
«Η παρατεταμένη απελευθέρωση κορτιζόλης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη πιθανότητα μόλυνσης», λέει ο δρ Achuthan.
Προβλήματα αναπνοής και ζάλη
Η γρήγορη και σύντομη (ρηχή) αναπνοή και η ζάλη, είναι κοινά συμπτώματα άγχους.
«Αισθανόμαστε άγχος όταν περιμένουμε ότι κάτι κακό μπορεί να μας συμβεί και το σώμα αντιδρά για να μα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη κατάσταση», λέει ο Angel Enrique, κλινικός ψυχολόγος στη βρετανική εταιρεία τηλεϊατρικής SilverCloud.
Κι αυτό διότι το άγχος προκαλεί το αίσθημα «πάλεψε ή φύγε» στον οργανισμό.
Έτσι, το σώμα για να ανταποκριθεί αυξάνει την συχνότητα της αναπνοής, ώστε οι πνεύμονες να μεταφέρουν περισσότερο οξυγόνο στους ιστούς του σώματος.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να φτάσει μέχρι την κρίση πανικού, αλλά και σε ζάλη.
«Όταν είμαστε ανήσυχοι αρχίζουμε να παίρνουμε γρήγορες και βαθιές αναπνοές. Αυτό μειώνει τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα, προκαλώντας ναυτία, ζάλη ή ακόμη και μυρμήγκιασμα στα χέρια ή τα πόδια», καταλήγει ο δρ Enrique.