Δήλωση του προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη
Ο φετινός προϋπολογισμός είναι ένας προϋπολογισμός φτώχειας για τα ελληνικά νοικοκυριά και δυσπραγίας για την ελληνική οικονομία, η οποία πλέον δεν αντιδρά σε κανένα εισπρακτικό μέτρο. Στο βαθμό που δεν μεταβάλλεται η βασική πολιτική κατεύθυνση της φοροεισπρακτικής επιδρομής, οποιαδήποτε πρόβλεψη γίνεται, τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς θεωρούμε ουτοπικό να συγκεντρωθούν οι πόροι που έχουν προϋπολογιστεί από το οικονομικό επιτελείο. Δυστυχώς, οι αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 φέρνουν νέα «ασήκωτα» μέτρα που ξεπερνούν τα 19 δις στον προϋπολογισμό του 2012, ο οποίος αναμένεται σύντομα να αναθεωρηθεί προς περισσότερο απαισιόδοξες προβλέψεις. Η μείωση των δαπανών κινείται στα 6,25 δις τη στιγμή που η αύξηση εσόδων ανέρχεται στα 13,1 δις και οι αποκλίσεις του νέου προϋπολογισμού προβλέπονται ακόμη μεγαλύτερες του παλαιού, αφού νέα και παλαιά μέτρα εξακολουθούν να επιμένουν λιγότερο στη μείωση δαπανών και περισσότερο στην αύξηση εσόδων από φόρους.
Οι φόροι στους οποίους στηρίζεται το νέο προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι εξωπραγματικοί για τα οικονομικά «χάλια» της αγοράς για να μπορούν να αποδώσουν τα προβλεπόμενα, όταν μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ε.Ε. θα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2011 το 3,3% των Μμε επιχειρήσεων, με απώλεια προστιθέμενης αξίας 4%. Σε μια οικονομία που το ΑΕΠ θα συνεχίσει να συρρικνώνεται κατά 5,5%, το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί περαιτέρω στα 372 δις, η ανεργία θα εκτιναχθεί πάνω από το 18,5% και η ιδιωτική κατανάλωση θα κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω της μεγάλης μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος, εύλογα διερωτάται κανείς πώς μπορεί η ελληνική οικονομία να επανεκκινήσει και πότε θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς.
Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν όλοι ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθείται υπό την πίεση της Τρόικας είναι αμφίβολο εάν θα σώσει το κράτος, αλλά είναι βέβαιο ότι θα χρεοκοπήσει την ελληνική κοινωνία. Για να υπάρχει μέλλον πρέπει να υπάρχει παρόν και το ελληνικό εμπόριο απαιτεί αλλαγή πολιτικής για να έχει παρόν και μέλλον.