18.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Άμεση σύνδεση καπνίσματος και αυξημένων ποσοστών καρκίνου στην Κρήτη, σύμφωνα με το Κέντρο Καταγραφής Καρκίνου – Ποιος δήμος στα Χανιά έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα

Ημερομηνία:

Έναν πίνακα και στοιχεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Κρήτη παρουσίασαν επιστήμονες του Κέντρου Καταγραφής Καρκίνου στα πλαίσια του Συνεδρίου για την Δημόσια Υγεία στην Ευρώπη (EUPHA) που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη μεταξύ 9 και 12 Νοεμβρίου.

Στον χάρτη παρουσιάζεται η συχνότητα εμφάνισης και θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα σε διαφορετικούς δήμους της Κρήτης ενώ γίνεται μία σύνδεση με τα ποσοστά καπνίσματος μεταξύ αυτών που πάσχουν.

Μιλήσαμε με την ερευνήτρια του Κέντρου κ. Δήμητρα Σηφάκη

“Να σας πω αρχικά ότι οι τιμές αυτές που φαίνονται αφενός δεν είναι ακριβές τιμές, είναι διαστήματα για τον κάθε δήμο, και δεύτερον, οι τιμές αυτές αναφέρονται σε αριθμό θανάτων ανά 100.000 άνθρωπους τον χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχουν και οι κύκλοι που δείχνουν το ποσοστό των καπνιστών από τους ασθενείς που πάσχουν με καρκίνο του πνεύμονα. Πόσοι δηλαδή από αυτούς που πέθαναν από καρκίνο του πνεύμονα ήταν καπνιστές.”

Υπάρχει λοιπόν μία άμεση σύνδεση μεταξύ της συχνότητας του καπνίσματος και των θανάτων από καρκίνου του πνεύμονα αφού όπως διαπιστώνει και η κ. Σηφάκη “κινούνται κάπως αναλογικά”:

“Οι δείκτες θνησιμότητας συνδέονται με τα ποσοστά καπνίσματος. Όπου αυξάνεται το ποσοστό καπνίσματος αυξάνεται και ο δείκτης θνησιμότητας. Και με την επιπρόσθετη ανάλυση που κάναμε το κάπνισμα είναι παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα. Οι καπνιστές τείνουν να πεθαίνουν συχνότερα από καρκίνο του πνεύμονα. Και μαζί με το κάπνισμα συμβάλλει και η αυξημένη κατανάλωση αλκόολ.”

Στο ερώτημα πώς εξηγείται να καταγράφονται τόσο σημαντικές διαφορές μεταξύ δήμων στο νομό Χανίων, στη συχνότητα καπνίσματος άρα και στα ποσοστά θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα η κ. Σηφάκη έδωσε την εξής εξήγηση:

Υπάρχει το εξής θέμα με τις περισσότερες αγροτικές περιοχές και όχι μόνο στην Κρήτη. Λόγω του ότι ο πληθυσμός που διαμένει είναι κυρίως ηλικιωμένοι, ακόμα και αν ήταν καπνιστής στα νιάτα του, μπορεί να έχει κόψει το κάπνισμα, όχι αναγκαία εξαιτίας κάποιου καρκίνου αλλά για άλλους λόγους υγείας. Ίσως γι’ αυτό να είναι χαμηλότερο το ποσοστό καπνίσματος. Παράλληλα επειδή μιλάμε για τα συγκεκριμένα ποσοστά καπνίσματος για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και όχι τον γενικό πληθυσμό, και πάλι ισχύει ακόμα περισσότερο αυτό που σας είπα: Λόγω του ότι είναι ασθενείς ή επειδή περνάνε κάποιες θεραπείες, κόβουν το κάπνισμα. Από εκεί και πέρα το γιατί κάπου έχουμε αυξημένο κίνδυνο ή χαμηλότερο κίνδυνο, πέρα από τον παράγοντα κάπνισμα, αλκοόλ και συνακόλουθες παθήσεις θα θέλαμε και εμείς να το διερευνήσουμε περαιτέρω σε επόμενη μελέτη.

Η κ. Σηφάκη μας ενημέρωσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες παρουσιάσεις που θα εξετάσουν και την επίδραση των περιβαλλοντικών αιτιών, όχι απαραιτήτως κάποιας βαριάς μορφής περιβαλλοντικής έξαρσης, αλλά θα ερευνηθεί ο ρόλος που παίζουν και με αντίστοιχο τρόπο θα διερευνηθούν και άλλοι τύποι καρκίνου, όπως για τον καρκίνο του μαστού, ύπατος, παχέως εντέρου, προστάτη.

Από το νέο έτος θα υπάρξει παρουσίαση και νέων στοιχείων αφού η προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια συνεχίζεται, η καταγραφή προχωρά ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και μελέτες πεδίου για να δουν σε συγκεκριμένες περιοχές ποιοι παράγοντες ακριβώς μπορεί να επιδρούν στην επιδημιολογία του καρκίνου.

Μελέτες πεδίου γίνονται σε περιοχές που παρουσιάζονται διαφορετικά στοιχεία σε σχέση με το σύνολο και χρειάζεται μία εξειδίκευση, για το τι επιδρά.

“Αυτό δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα γίνει τον επόμενο χρόνο”, είπε η κ. Σηφάκη.

Να σημειώσουμε, ότι όπως φαίνεται στον χάρτη, το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον καρκίνο του πνεύμονα έχουν οι Δήμοι Χανίων, Ακρωτηρίου και Αποκόρωνα. Και στους τρεις αυτούς δήμους τα ποσοστά καπνίσματος είναι ιδιαίτερα αυξημένα.

Δείτε τον πίνακα όπως παρουσιάστηκε στα πλαίσια του Συνεδρίου για την Δημόσια Υγεία στην Ευρώπη (EUPHA) που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη μεταξύ 9 και 12 Νοεμβρίου:

"google ad"

Untitled

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...

Wall Street Journal: O Πούτιν πιθανότατα δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι...