22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Άνευ ουκρανικής συνδρομής η έρευνα για την πυραυλική επίθεση στην Πολωνία παρά τις δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων

Ημερομηνία:

Η πολωνική Εισαγγελία δεν θα επιτρέψει στην ουκρανική πλευρά να συμμετάσχει στην έρευνα για το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας στο Przewodów κοντά στα ουκρανικά σύνορα, όπου από πιθανό χτύπημα ουκρανικού αντιαεροπορικού πυραύλου σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι.

Πολωνοί πολιτικοί είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι θα ήταν πρόθυμοι να καλέσουν Ουκρανούς στην έρευνα. Το Κίεβο εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον να στείλει εμπειρογνώμονες του για να συμμετάσχουν. Η Εισαγγελία επέμεινε ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, ανέφερε η εφημερίδα Rzeczpospolita.

«Θα ήταν αντίθετο με τις διαδικασίες, για να μην αναφέρουμε το συμφέρον της έρευνας, κατά την οποία εξετάζονται όλες οι πιθανές εκδοχές, συμπεριλαμβανομένου ότι θα μπορούσε να έχει πέσει ουκρανικός πύραυλος αεράμυνας», δήλωσε μία από τις πηγές.

Νωρίτερα, η είδηση για την άφιξη Ουκρανών εμπειρογνωμόνων στο χωριό Przewodów το απόγευμα της Παρασκευής έγινε viral σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Κουλέμπα έγραψε στο Twitter ένα παρόμοιο μήνυμα το ίδιο βράδυ, λέγοντας ότι Ουκρανοί εμπειρογνώμονες έχουν ήδη βρεθεί στο σημείο της έκρηξης και έχουν αρχίσει τις εργασίες τους.

Ο Γιακούμπ Κούμος, επικεφαλής του Γραφείου Διεθνούς Πολιτικής στην Καγκελαρία του Προέδρου της Πολωνίας, ανέφερε σε συνέντευξή του στο TVN24 ότι μια πολωνο-αμερικανική ερευνητική ομάδα εργάζεται στο Przewodów και οι Ουκρανοί είχαν επίσης ζητήσει να αποκτήσουν πρόσβαση στην έρευνα.

«Εάν συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές και, απ’ όσο γνωρίζω, δεν θα υπάρξει αντίρρηση από την αμερικανική πλευρά, η πρόσβαση αυτή μπορεί να χορηγηθεί στο εγγύς μέλλον», δήλωσε.

Οι Ουκρανοί ερευνητές έφτασαν στο Przewodów αφού οι Πολωνοί ερευνητές ολοκλήρωσαν την εξέτασή τους, και μπόρεσαν να δουν το σημείο, καθώς και θραύσματα ενός πυραύλου και έναν κρατήρα, ανέφερε η Rzeczpospolita. Ωστόσο, δεν πραγματοποίησαν καμία διαδικαστική ενέργεια, καθώς η πολωνική νομοθεσία δεν το επιτρέπει.

Επιπλέον, σε αντίθεση με όσα είπε ο Κούμος, δεν υπήρχαν Αμερικανοί εμπειρογνώμονες στο σημείο- παρείχαν πρόσβαση σε διαβαθμισμένο υλικό από το σύστημα AWACS, υποστήριξε η εφημερίδα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ