19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

«Καμπανάκι» από βετεράνο ανταποκριτή στη Μόσχα: Αν πέσει ο Πούτιν, η Δύση θα αντιμετωπίσει «πιο τρομακτική» ηγεσία

Ημερομηνία:

Η δυσαρέσκεια εντείνεται στην Ρωσία εξαιτίας των αποτελεσμάτων της επίθεσης στην Ουκρανία και οι ειδικοί αναλυτές συζητούν κατά πόσο είναι πιθανή η ανατροπή του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Όουεν Μάθιους, βετεράνος ανταποκριτής στη Μόσχα, δηλώνει στο Skynews ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα μπορούσε να επιβιώσει πολιτικά από «μία στρατιωτική καταστροφή στο έδαφος», όπως θα ήταν η περίπτωση που το Κρεμλίνο θα υποχρεωνόταν να αποσύρει τις δυνάμεις του από εδάφη που κατελήφθησαν το 2014.

Ωστόσο ο Όουεν Μάθιους προειδοποιεί ότι η εναλλακτική λύση, σε περίπτωση ανατροπής του Πούτιν, θα είναι «πιο τρομακτική» από την υφιστάμενη κατάσταση.

«Αυτό που δεν θέλεις, αυτό που είναι ακόμα πιο επικίνδυνο από την υπάρχουσα κατάσταση, ακόμα πιο επικίνδυνο από τον Πούτιν, είναι μία επαναστατική κατάσταση μέσα στη Ρωσία, όπου ο Πούτιν ανατρέπεται», λέει στο Sky News ο βετεράνος ανταποκριτής, που γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στην Ρωσία.

Στις εναλλακτικές λύσεις έναντι του Βλαντίμιρ Πούτιν περιλαμβάνονται «εθνικιστές που είναι σήμερα πολύ πιο επιθετικοί από τον ίδιο τον Πούτιν», τονίζει ο Όουεν Μάθιους, ο οποίος έζησε και εργάστηκε στην Μόσχα για περισσότερα από 25 χρόνια.

Στην ερώτηση ποιος ήταν ο στόχος του Πούτιν στην Ουκρανία, ο βετεράνος ανταποκριτής απαντά ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τον λόγο για τον οποίον ο ηγέτης του Κρεμλίνου μπήκε σε αυτή την πολεμική περιπέτεια.

Κατά την γνώμη του Μάθιους ο Βλαντίμιρ Πούτιν «κέρδιζε ήδη με την πολεμοχαρή διπλωματία» και «έπαιρνε αρκετά» με αυτή την τακτική, άρα δεν είχε λόγο να εμπλακεί σε πόλεμο.

Είναι πολύ πιθανό ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρούσε ότι ήταν «περίπατος» μία επιχείρηση για την ανατροπή της ουκρανικής ηγεσίας και δεν είχε προετοιμαστεί για τέτοιες πολεμικές ενέργειες και γι αυτό βρέθηκε προ εκπλήξεως, εκτιμά ο Όουεν Μάθιους.

Διαβεβαιώσεις από το Κρεμλίνο ότι δεν ενδιαφέρεται για αλλαγή ηγεσίας στο Κίεβο

Πάντως έχει ενδιαφέρον ότι το Κρεμλίνο για πρώτη φορά μετά την εισβολή στην Ουκρανία καθιστά σαφή την στάση του έναντι της ουκρανικής ηγεσίας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία «δεν έχει πρόθεση με αυτή την ειδική επιχείρηση να αλλάξει την κυβέρνηση της Ουκρανίας».  Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ήδη έχει μιλήσει γι αυτό ο ίδιος ο Πούτιν».

Η αλήθεια είναι ότι ο επικεφαλής της  ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, όταν έγινε η εισβολή στην Ουκρανία είχε δηλώσει ότι δεν ήταν στόχος της Ρωσίας η αλλαγή καθεστώτος στο Κίεβο. Στη συνέχεια όμως έκανε μία αμφιλεγόμενη δήλωση, που επέτρεψε στους δυτικούς αναλυτές να εκτιμήσουν ότι στόχος της Ρωσίας ήταν η ανατροπή, ακόμα και η δολοφονία του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Τον περασμένο Ιούλιο, ο Λαβρόφ είχε πει ότι «θα βοηθήσουμε τον ουκρανικό λαό να απελευθερωθεί από το καθεστώς που είναι απολύτως αντιλαϊκό και αντι-ιστορικό».

Δήλωση που ερμηνεύθηκε στη Δύση σύμφωνα με το αφήγημα που είχε οικοδομηθεί και εξυπηρετούσε τις πολιτικές επιλογές στήριξης του Κιέβου. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο επί της νέας δήλωσης του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, που ενδεχομένως έγινε με στόχο να σταλεί κάποιο νέο μήνυμα για τις προθέσεις της Ρωσίας.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...