21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Άρθρο Ν. Τζάρα: Για την υπεράσπιση των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών

Ημερομηνία:

Σε μια περίοδο που η ιδιωτικοποίηση – εκποίηση των  δημόσιων κοινωνικών αγαθών, των  δημόσιων ελεύθερων χώρων, παίρνει πρωτοφανείς διαστάσεις  για τη χώρα μας , τα περιβαλλοντικά κινήματα και οι φορείς  των εργαζομένων επιβάλλεται  να προτάξουν τις κοινωνικές ανάγκες της μεγάλης λαϊκής  πλειοψηφίας  που πλήττεται βίαια  από την οικονομική και οικολογική κρίση.

Με πρόσχημα  την εξυπηρέτηση ενός άδικου και μη βιώσιμου χρέους  προωθείται μια εκτεταμένη και γενικευμένη ιδιωτικοποίηση – εκποίηση περιβαλλοντικού πλούτου και φυσικών πόρων στερώντας από τη χώρα τα πολυτιμότερα εργαλεία για τη χάραξη ενός εθνικού σχεδιασμού παραγωγικής ανασυγκρότησης για την έξοδο από την κρίση,  προς όφελος  της μεγάλης κοινωνικής   πλειοψηφίας.

Μέσω της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών και δευσμεύσεων, τη δημιουργία του υπερταμείου και την ένταξη σε αυτό  φυσικών  αγαθών όπως το νερό, η ενέργεια, η δημόσια γη, τα λιμάνια, αεροδρόμια  κλπ. επιχειρείται   μια μαζική εκποίηση και εκχώρηση τους, σε μεγάλα
επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία  αποσκοπούν στην υπερ-εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, στο αλόγιστο κέρδος, στην αποδόμηση  των εργασιακών σχέσεων, στη φτωχοποίηση ακόμη μεγαλύτερων λαϊκών στρωμάτων .

  • Ιδιωτικοποιήσεις  δημόσιων στρατηγικών τομέων της οικονομίας δεν  συγκροτούν την έννοια των παραγωγικών επενδύσεων  που χρειάζεται η χώρα  κυρίως στους τομείς της πρωτογενούς τομέα και της βιομηχανίας .
  • H υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου και των κοινόχρηστων αγαθών της  περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην επέλαση των τοκογλύφων δανειστών  αποτελεί τον αναγκαίο  όρο για το ξεπέρασμα της κρίσης .

Είναι ανάγκη για πλαισίωση των δυνάμεων που αντιστέκονται σε αυτή την  επέλαση και βάση για κοινή δράση και συντονισμό τους.

Το ΜΕΡΑ 25-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΗΞΗ  με σαφήνεια στο πρόγραμμα του  βάζει τους όρους της ανάπτυξης του Πρωτογενούς Τομέα  της επανάκτησης  των επιχειρήσεων  του Δημοσίου  και της αναπτυξης της βιομηχανίας .

Οι θέσεις του αποτελούν πρόγραμμα διεξοδου από την συνεχιζόμενη κρίση  που  και την καταφυγή σε νέο δανεισμό τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν τα λαϊκά στρώμματα και κυρίως η νέα γενιά.

* O Nίκος Τζάρας είναι υποψήφιος βουλευτής στα Χανιά με το ΜέΡΑ25

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της αντίδραση μετά τα ισόβια – Σε κλάματα ξέσπασε η μητέρα της, αμίλητος ο Δασκαλάκης

Σε ισόβια καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τη Ρούλα Πισπιρίγκου για...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...