15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Άρθρο Στ. Αρναουτάκη: Η Κρήτη ανοίγει δρόμο μετά την πανδημία – “Ότι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς”

Ημερομηνία:

του Σταύρου Αρναουτάκη *

Η περιπέτεια της πανδημίας αφήνει ανεξίτηλα σημάδια σε ολόκληρο τον κόσμο. Η επόμενη μέρα, αναμφίβολα, δεν θα μοιάζει σε τίποτα με το χθες. Το νέο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτισμικό περιβάλλον είναι σίγουρα ναρκοθετημένο. Όμως, για να θυμηθούμε τον συμπατριώτη μας Νίκο Καζαντζάκη: «Η πέτρα, το σίδερο, το ατσάλι δεν αντέχουν. Ο άνθρωπος αντέχει». Ή για να το πούμε διαφορετικά «ό,τι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς».

Τώρα που βγαίνουμε στο φως, οφείλουμε να δουλέψουμε ακατάπαυστα για την ασφαλή επιστροφή μας στη φυσιολογική ζωή. Η Ελλάδα δοκιμάστηκε και άντεξε. Το θετικό παράδειγμά της το επικαλούνται οι πάντες. Το κεκτημένο αυτό μας οπλίζει με δύναμη και ενέργεια. Προπαντός, μας δείχνει  ότι η κοινωνία μας επιδεικνύει ωριμότητα και εγρήγορση, ευαισθησία και ενσυναίσθηση.

Δώσαμε τη μάχη με επιτυχία επειδή προσπαθήσαμε όλοι μαζί. Ο καθένας από το μετερίζι του. Μαζί θα χαράξουμε και θα περπατήσουμε νέους δρόμους. Περιουσία μας δεν είναι αυτά που χάσαμε. Αλλά εκείνα που θα κερδίσουμε, ακολουθώντας συντεταγμένη πορεία. Η πολιτεία, η αυτοδιοίκηση, οι κοινωνικοί εταίροι, η επιστημονική κοινότητα, το ανθρώπινο δυναμικό, συναντιούνται στο κοινό πεδίο θεμελίωσης και υλοποίησης μιας εμπροσθοβαρούς στρατηγικής για την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας.

Η Περιφέρεια Κρήτης, εξοπλισμένη με πλούσια γνώση και εμπειρία, διεκδικεί το δικό της μερίδιο στο μέλλον. Προσαρμοζόμενη στη ζώσα πραγματικότητα, επικεντρώνει τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις της σε καίριους τομείς που συνδέονται ευθέως με την ανάκαμψη του τόπου και της οικονομίας.

Ζωτική προτεραιότητα αποτελεί για μας ο τουρισμός. Η παγκόσμια υγειονομική κρίση αντιστρατεύεται το τουριστικό προϊόν. Εντούτοις, η Κρήτη αναδείχθηκε στον πλέον ασφαλή προορισμό. Το επισημαίνουν και τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα μηδαμινά κρούσματα κορωνοϊού το επιβεβαιώνουν. Εξ ου και εκτιμούμε ότι και φέτος θα είναι πολλοί οι επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι. Η ποιότητα, αλλά και η ασφάλεια των υπηρεσιών συνιστούν επαρκή εχέγγυα για όσους αναζητούν τη χαλάρωση, την ξεκούραση, την ψυχαγωγία, την επαφή με τη φύση, τη γνωριμία με τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις, την κρητική διατροφή και γαστρονομία.

Το αγροδιατροφικό πλεονέκτημα είναι σημαντικό και για την τουριστική ανάπτυξη, αλλά και για την περαιτέρω ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.  Προτάσσοντάς το δίνουμε πνοή στην αγροτική παραγωγή και στην κτηνοτροφία, στηρίζοντας τους ανθρώπους της υπαίθρου.

Με τη φωτεινή πλευρά της ζωής μάς συνδέει και το σπουδαίο επιστημονικό και ερευνητικό έργο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Κρήτης.  Οι επιδόσεις τους τα καθιστούν ισχυρό πόλο έλξης για φοιτητές και επιστήμονες από όλον τον κόσμο.

Επιπροσθέτως, αναδεικνύοντας την προσέλκυση επενδύσεων -δημόσιων και ιδιωτικών- σε ζήτημα ζωτικής σημασίας, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για μια πραγματική επανεκκίνηση της παραγωγικής, οικονομικής και αναπτυξιακής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, προσφέρουμε ευκαιρίες για νέες θέσεις απασχόλησης σε μια εποχή που η ανεργία χτυπά ξανά την πόρτα μας.

Προτάσσοντας, επίσης, τα έργα υποδομής μεγάλα και μικρά αντιμετωπίζουμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος. Επιλέγοντας τη βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη προωθούμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Έτσι  εξασφαλίζουμε την ενεργειακή επάρκεια του νησιού μας. Παράλληλα, προστατεύουμε το περιβάλλον και αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Με πυξίδα μια  σύγχρονη στρατηγική, όπως αυτή που υλοποιούμε, δεν κόβουμε μόνο δρόμο για το ραντεβού με την κανονικότητα. Το σημαντικότερο, κάνουμε την Κρήτη αναπτυξιακό φάρο.

* Περιφερειάρχης Κρήτης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ