22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Άρθρο Τ. Βάμβουκα: Μια λάθος συμφωνία του δημάρχου ζητάει επικύρωση

Ημερομηνία:

Για το πρώην κτήριο ΙΚΑ ο κ. δήμαρχος μας προτείνει  μια πολύ κακή για τον δήμο συμφωνία ενοικίασης και ανέγερσης νέου κτηρίου.

Στα 43  χρόνια της μίσθωσης, με 6000 € μηνιαίο μίσθωμα, υπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους, οι δημότες των Χανίων, θα έχουν πληρώσει ποσό μεγαλύτερο της αξίας του ακινήτου. Επί πλέον ο δήμος με βάση την προτεινόμενη συμφωνία,θα αναλάβειμε δικές του δαπάνες νακατεδαφίσει και  να ανεγείρει νέο κτήριο σε οικόπεδο που δεν θα του ανήκει.

Πρόκειται λοιπόν για μια εξόφθαλμα ζημιογόνο συμφωνία για τον δήμο.

Θεωρώ, ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση των οικονομικών στοιχείων από αυτή που έκανε ο κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης, η οποία με βρίσκει σύμφωνο.

Η ιδέα αξιοποίησης του εγκαταλελειμμένου επί δεκαετίες κτηρίου δεν είναι καινούργια και τηνθεωρώ πολύ σωστή. Μάλιστα επί δημαρχίας Μανώλη Σκουλάκη είχε συμφωνηθεί μηνιαίο μίσθωμα 1200€, αλλά κρίθηκε ακριβή η αποκατάσταση και έτσι δεν προχώρησε.

Είναι βέβαιο ότι το κτήριο αυτό θα είναι σωστό να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του δήμου και θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, εξ αιτίας του ότι βρίσκεται δίπλα στο μελλοντικό δημαρχείο, τις Ιταλικές στρατώνες, μια πρόταση που έκανα ως δήμαρχος και πουέχω την βεβαιότητα ότι ως μια καλή πρόταση θα προχωρήσει.

Το πρόβλημα όμως βρίσκεται στους χειρισμούς του κ. δημάρχου που δεν διστάζει για λόγους εντυπώσεων, όπως συνηθίζει (βλέπε μαρίνα κλπ) να χρησιμοποιεί διάφορα μέσα μεταξύ των οποίων και η αλόγιστη χρήση των χρημάτων των δημοτών, για να εξυπηρετήσει όπως φαίνεται τους προεκλογικούςστόχους του.

Χαρακτηριστικό επίσης της επιπόλαιης αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού ζητήματος, είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του  συγκεκριμένου κτηρίου.

Όταν πρόσφατα σε δημοτικό συμβούλιο του πρότεινα να δει το κτήριο αυτό με την δέουσα προσοχή, ως χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό δείγμα της περιόδου 60/70 και να μην κατεδαφιστεί, εισέπραξα απαξίωση με τον αλαζονικό τρόπο που επιφυλάσσει σε όσους από εμάς «τολμούν» να αμφισβητήσουν  τις επιλογές και ενέργειές του.

Αξίζει θεωρώ να επαναλάβω μια αντιπαραβολή που έκανα στο Δ.Σ. με το κτήριο που προορίζεται για βιβλιοθήκη στην οδό Τζανακάκη.

Όταν αγοράσαμε το κτήριο ως δήμος το 2016, υπήρχε οικοδομική άδεια για επέκταση του κτηρίου, με ανέγερση μοντέρνου κτηρίου σε επαφή με το νεοκλασικό, που θα διπλασίαζε τα διαθέσιμα τετραγωνικά μέτρα.

Όμως αποφασίσαμε να μην αλλοιώσουμε την αρχική μορφή του υπέροχου νεοκλασικού που θα αποκατασταθεί και ως δημόσιος φορέας να αποδώσουμε στην πόλη μας ένα κτήριο στην αυθεντική του μορφή με τον περιβάλλοντα χώρο, προτάσσοντας τον σεβασμό στην αρχιτεκτονική μας κληρονομιά, σε αντίθεση με την καταστροφή που έχει επέλθει δυστυχώς στο νεότερο τμήμα της πόλης μας.

Κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει πιστεύω και με το πρώην κτήριο του ΙΚΑ και δεν πρέπει να παρασυρθούμε από το γεγονός ότι δεν πρόκειται για χαρακτηρισμένο διατηρητέο κτίσμα.

Εν κατακλείδι, προτείνω να αποσυρθεί από την ημερήσια διάταξη τουπροσεχούς Δ.Σ. το θέμα και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση με τον ΕΦΚΑ στον οποίο ανήκει το κτήριο, με στόχο να αγοραστεί από τον δήμο και ο δήμος να διατηρήσει την αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί εκεί να λειτουργήσει ένα σύγχρονο κτήριο, διατηρώνταςτην εξωτερική όψη, σεβόμενοι την ιστορική μνήμη της πόλης μας.

"google ad"

Τάσος Βάμβουκας

τ. δήμαρχος Χανίων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...