17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Έκτακτη ευνοϊκή ρύθμιση 100 δόσεων για εφάπαξ εξόφληση

Ημερομηνία:

Με νομοθετική προσθήκη, η οποία θα γίνει στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης που κατατέθηκε στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί έκτακτη και διάρκειας ολίγων ημερών διαδικασία αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία θα διαρκέσει πιθανότατα μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Το έκτακτο μέτρο αφορά όσους θέλουν να αποπληρώσουν εφάπαξ ένα μέρος ή το σύνολο των οφειλών τους στην εφορία. Το κίνητρο είναι ισχυρό, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα να διαγραφεί το σύνολο των προσαυξήσεων όχι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου που προβλέπει η ρύθμιση των 100 δόσεων που είναι ήδη σε ισχύ αλλά των προσαυξήσεων με τους οποίους έχει επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Επίσης, θα υπάρχει ένα ακόμη κίνητρο: ο φορολογούμενος δεν θα είναι υποχρεωμένος να μηδενίσει την οφειλή του με εφάπαξ καταβολή για να διαγράψει τις προσαυξήσεις. Θα μπορεί να επιλέξει μερική αποπληρωμή ή ακόμη και να επιλέξει ποιον φόρο θα αποπληρώσει. Προφανώς, τον οφειλέτη θα τον συμφέρει να διαλέξει να πληρώσει μέρος ή το σύνολο του φόρου στο οποίο έχουν φορτωθεί οι περισσότερες προσαυξήσεις.

Ό,τι χρέος απομείνει μετά από αυτή την έκτακτη διαδικασία, η οποία θα ισχύσει μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων που προετοιμάζει η κυβέρνηση (θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο Eurogroup ως μια από τις έξι μεταρρυθμίσεις) και η οποία αναμένεται να ισχύσει από τον Απρίλιο.

Την πρόθεσή της να φέρει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 100 δόσεων ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο εξέφρασε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η οποία, με δηλώσεις της στο Mega, διαβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο δεν θα τεθεί στη διαπραγμάτευση του Eurogroup της Δευτέρας.

Όπως είπε η κ. Βαλαβάνη, το νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο και απομένουν μόνο μία – δύο νομοτεχνικές βελτιώσεις. Η αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια, αλλά για νομοσχέδιο που θα έχει δημοσιονομικό όφελος για το κράτος.

Διευκρίνισε επίσης ότι το νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει το μέρος που προέβλεπε κούρεμα κεφαλαίου. Σημείωσε πάντως ότι δεν πρόκειται για ήττα της κυβέρνησης, αλλά για παραδοχή ότι πρέπει να εισακουστεί και η γνώμη των επιχειρησιακών παραγόντων του υπουργείου και των ειδικών που εκτιμούσαν ότι δεν ήταν σωστό μέτρο, σε αντίθεση με την ίδια.

Παράλληλα, προανήγγειλε ρύθμιση βάσει της οποίας θα διαγράφεται το σύνολο των προστίμων και προσαυξήσεων παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε περίπτωση που αυτές εξοφληθούν εντός του μηνός Μαρτίου 2015. Σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση θα υπάρχει και πρόβλεψη για τη διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων χαμηλοτέρου ύψους, κατ’ αντιστοιχία του εξοφλούμενου ποσού.

Η κ. Βαλαβάνη προανήγγειλε, επίσης, ευνοϊκές ρυθμίσεις και για το καθεστώς φορολόγησης ελευθέρων εισοδηματιών που είναι ταυτόχρονα και μισθωτοί.

thepressproject.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...