14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Έλληνες πλοιοκτήτες παρέδωσαν στις ΗΠΑ φορτία ιρανικού πετρελαίου υπό την απειλή κυρώσεων

Ημερομηνία:

Η Ουάσιγκτον «ανάγκασε» εφοπλιστές που εδρεύουν στην Ελλάδα να παραδώσουν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ φορτίο ιρανικού καυσίμου που διέθεταν, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με κυρώσεις από την κυβέρνηση Τραμπ.

Η Ουάσιγκτον «ανάγκασε» εφοπλιστές που εδρεύουν στην Ελλάδα να παραδώσουν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ φορτία ιρανικού καυσίμου που διέθεταν, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με κυρώσεις από την κυβέρνηση Τραμπ, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εν λόγω πλοία που ανήκουν στην Greek Vienna LTD και την Palermo SA, φέρονται να ήταν γεμάτα με ιρανικό πετρέλαιο, παρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τεχεράνη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ιδιοκτήτες τους «φοβήθηκαν» λόγω της απειλής των αμερικανικών κυρώσεων που θα μπορούσαν να στοχεύσουν τα πληρώματά τους, αλλά και να τους στερήσουν την πρόσβαση σε καταθέσεις σε αμερικανικές τράπεζες.

Αφού ένας ομοσπονδιακός εισαγγελέας των ΗΠΑ υπέβαλε μήνυση για κατάσχεση των δεξαμενόπλοιων, οι εταιρείες συμφώνησαν να μεταφέρουν το φορτίο πετρελαίου στο ελληνικό Eurotankers και τα πλοία Maersk της Δανίας. Στη συνέχεια αναμενόταν να φτάσουν στο Χιούστον. Σύμφωνα με τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ στον Τύπο, ενδέχεται να έχουν ήδη φτάσει στο λιμάνι των ΗΠΑ. Εάν το φορτίο πετρελαίου ανακτηθεί από το δικαστήριο, τα χρήματα από την πώλησή του θα διατεθούν στο Ταμείο Τρομοκρατίας των ΗΠΑ, ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης σε δελτίο Τύπου. Σύμφωνα με γνωρίζοντες, το φορτίο έχει ήδη πληρωθεί από τη Βενεζουέλα.

Η επιχείρηση επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο ανέφερε ότι το φορτίο πετρελαίου κατασχέθηκε από τέσσερα ελληνικά πλοία: το Luna, το Bella, το Bering και το Pandi, τα οποία κατευθύνονταν στη Βενεζουέλα. Όλα έγιναν σε διεθνή ύδατα, χωρίς φυσική παρουσία των αμερικανικών Αρχών, όπως αποκαλύφθηκε. Δεν υπήρξε προσωπική επικοινωνία μεταξύ των ιδιοκτητών των πλοίων και των αξιωματούχων των ΗΠΑ, ανέφεραν πηγές.

«Φτάσαμε στην κατάρριψη του πετρελαϊκού τομέα του Ιράν μέσω των κυρώσεων που επιβάλλαμε. Προειδοποιούμε τη ναυτική κοινότητα εδώ και δύο χρόνια για τους κινδύνους της μεταφοράς ιρανικού πετρελαίου», ισχυρίστηκε ο αξιωματούχος.

Μετά από αναφορές σχετικά με την κατάσχεση των τεσσάρων πλοίων, τα οποία αρχικά φέρονταν να είναι ιρανικά, ο πρέσβης της χώρας στη Βενεζουέλα Χοτζάτ Σολτάνι αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους «ψυχολογικό πόλεμο από την αμερικανική μηχανή προπαγάνδας».

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στοχεύσουν οποιονδήποτε αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο ή συμμετέχει σε τέτοια συναλλαγή, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι υποστηρίζει τρομοκρατικές ομάδες που δραστηριοποιούνται εντός της χώρας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...