25.8 C
Chania
Wednesday, May 22, 2024

Ένας Κρητικός στην ομάδα του υπερυπολογιστή που έσπασε κάθε ρεκόρ ταχύτητας

Ημερομηνία:

Η ομάδα EPCC του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στη Σκωτία ήρθε πρώτη στο διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό ISC για μία εφαρμογή υψηλών αποδόσεων που χρησιμοποίειται σε υπερυπολογιστές.
Το μυστικό της ομάδας ακούει στο όνομα του φοιτητή από την Κρήτη Μανώλη Φαρσαλάκη, αλλά και στα άλλα τρία μέλη της, τον Κώστα Μουζακίτη από τη Χίο, το Γιώργο Ινιάτη από την Κύπρο και τον Κινέζο Τσενχουί Κουάν.

Η ομάδα έκανε ρεκόρ τακύτητας με 10.14 Tflops, παράγωντας 3.38 Tflops/kw, που την έφερε στην 4η θέση του Green500, της λίστας με τους υπερυπολογιστές που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

“Μάθαμε πολλά σε αυτή την αξέχαστη εμπειρία. Αντιμετωπίσαμε κάθε δυσκολία με χιούμορ απέναντι σε αντιπάλους πολύ καλύτερους, όπως το ΜΙΤ. Οι υπερυπολογιστές μπορούν να επηρεάσουν πολύ την καθημερινή μας ζωή, σε πολλά επίπεδα, όπως την οικονομία, τη μετεωρολογία, τα καύσιμα, την αυτοκινητοβιομηχανία. Μπορούν να μας βοηθήσουν στην επίλυση πολλών προβλημάτων που κάποτε ήταν αδύνατο να λυθούν, όπως για παράδειγμα σε κοσμολογικά ζητήματα ή εξομοιώσεις αυτοκινήτων και αεροσκαφών για θέματα ασφαλείας”, σημείωσε ο Κρητικός φοιτητής.

Ολα τα μέλη της ομάδας κάνουν το Μεταπτυχιακό τους στους Υπερυπολογιστές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Γνωρίστηκαν εκεί, αν και προέρχονται από διαφορετικά ιδρύματα.

Ο Μανώλης Φαρσαλάκης έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

neatv.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ