21.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Έπεσε «σήμα» για νέα μέτρα στην εστίαση για ανεμβολίαστους

Ημερομηνία:

Γιατί δεν αποκλείεται ένα ακόμα φθινόπωρο με μέτρα για ανεμβολίαστους στην εστίαση και σε άλλους χώρους; Ο εμβολιασμός δεν ήταν ποτέ υποχρεωτικός, ωστόσο, οι ανεμβολίαστοι είχαν πολλούς περιορισμούς, για πάρα πολύ καιρό, αφού τα πιστοποιητικά ήταν τα μόνα που έδιναν ελεύθερο πάσο στη διασκέδαση.

Και ενώ ήδη έχουμε ξεχάσει τα «σκαναρίσματα», τους ελέγχους, τα rapid test, τις απαγορεύσεις, ακόμα πλέον και τις μάσκες στους κλειστούς χώρους, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει στείλει μηνύματα, ότι όλα μπορεί να ανατραπούν. Πώς; Με την τέταρτη δόση του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό. Εφόσον όμως ανακοινωθεί, δεν αποκλείεται να συνοδευτεί και από νέα μέτρα, ξανά, προκειμένου να οδηγηθεί η πλειοψηφία στο να προχωρήσει σε εμβολιασμό, για τέταρτη φορά μέσα σε έναν χρόνο.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, την περασμένη εβδομάδα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τον Σεπτέμβριο, αφού δηλαδή η τουριστική σεζόν θα έχει μπει προς το τέλος της, θα χρειαστεί νέα δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό. «Θα θέλαμε και στον κορονοϊό να υπάρχει ένα εποχικό εμβόλιο, όπως της γρίπης, που να γίνεται μια φορά και να μη χρειάζεται να καλούμε επαναληπτικά τον πληθυσμό να εμβολιαστεί. Όμως το πιο πιθανό σενάριο για φέτος είναι να πάμε σε ενισχυτική δόση», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία τόνισε πως «έχουμε πει αρκετό καιρό ότι θα χρειάζεται ένα αναμνηστικό το φθινόπωρο όπως για τη γρίπη». Μάλιστα, ενημέρωσε ότι θα πρόκειται για νέα εμβόλια: «Δεν παραλαμβάνουμε τα εμβόλια που ήταν να πάρουμε το καλοκαίρι και θα πάρουμε τα νέα, βελτιωμένα, τον Σεπτέμβρη. Οι εταιρείες επεξεργάζονται τα εμβόλια και δεν παραδίδουν τώρα, θα παραδώσουν τον Σεπτέμβρη. Όλος ο πληθυσμός θα πάει σε εμβόλια, θα πάει σε ενισχυτική δόση, όπως πάμε για τη γρίπη». Όσο για το ποιος θα κάνει τη νέα αναμνηστική δόση του εμβολίου, ανέφερε πως «η σύσταση είναι από τα 12 πρέπει να γίνει».

Τα πιθανά μέτρα στην εστίαση από φθινόπωρο

Υπενθυμίζεται πως ολόκληρο τον περσινό χειμώνα, οι ανεμβολίαστοι ήταν αποκλεισμένοι από τους κλειστούς χώρους της εστίασης, δηλαδή μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες, αλλά και από τα κέντρα διασκέδασης, αφού η είσοδος επιτρεπόταν μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Επίσης, για άλλες δραστηριότητες χρειάζονταν απαραίτητα αρνητικό rapid test, συμπεριλαμβανομένης και της εργασίας τους για την οποία έκαναν δύο τεστ την εβδομάδα επί 8 συνεχόμενους μήνες. Πλέον, απαιτείται μονάχα ένα.

Περισσότεροι ανεμβολίαστοι από φθινόπωρο

Δεν είναι λίγοι, εκείνοι που έκαναν μόνο τη μία ή τις δύο δόσεις του εμβολίου, ή εκείνοι που έπαιρναν free pass για εστίαση και λιανεμπόριο επειδή είχαν νοσήσει. Όλα αυτά όμως, έχουν ημερομηνία λήξης που μέχρι το φθινόπωρο θα έχει περάσει προ πολλού. Οι νέες ημερομηνίες λήξης που διαμορφώθηκαν τον Απρίλιο και τους επέστρεψαν τα «προνόμια» των πλήρως εμβολιασμένων για δύο ή τρεις περισσότερους μήνες είναι οι εξής:

  • Το πιστοποιητικό νόσησης λήγει στους 6 μήνες – από τρεις μήνες που ήταν πριν
  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους 9 μήνες – από επτά που ήταν πριν – για όσους ενήλικους έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει το παραπάνω χρονικό διάστημα από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης

Μέχρι πότε έχουν καταργηθεί τα μέτρα

  • Από 15 Απριλίου καταργήθηκε το πρόστιμο 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.
  • Από 1 Μαΐου μέχρι 31 Αυγούστου αίρεται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, μέτρο το οποίο όμως θα επαναξιολογηθεί από 1η Σεπτεμβρίου.
  • Από 1 Μαΐου καταργούνται τα self test στα σχολεία και οι μαθητές θα επιστρέψουν χωρίς self test μετά τις διακοπές του Πάσχα.
  • Από 1 Μαΐου θα είναι υποχρεωτικό το ένα rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
  • Από 1 Μαΐου μέχρι 31 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία των χώρων στο 100%.
  • Από 1 Ιουνίου καταργήθηκαν οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καύσωνας μέσα στον Απρίλη – 36,6 βαθμούς στα Φαλάσαρνα!

Ταινία επιστημονικής φαντασίας θυμίζει από χθες το σκηνικό στη...

Κασσελάκης: Θα ξεπεράσουμε το 20% στις ευρωεκλογές – Διεκδικούμε την πρωτιά

Νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από την Αστυπάλαια...