19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Έρευνα: Κάτω από το κατώφλι της ενεργειακής φτώχειας ένα στα δύο νοικοκυριά

Ημερομηνία:

Το μέγεθος της ενεργειακής φτώχειας κατέγραψε το «Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς» μέσω της πανελλαδικής έρευνας «Προβλήματα, Πρακτικές και Αντιλήψεις σε σχέση με την κατανάλωση ενέργειας στην κατοικία», την οποία πραγματοποίησε η Κάπα Research.

Το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας – δηλαδή της αδυναμίας των νοικοκυριών να έχουν πρόσβαση στις πλέον βασικές υπηρεσίες ενέργειας για επαρκή θέρμανση, ψύξη, μαγείρεμα, φωτισμό και χρήση οικιακών συσκευών – άρχισε να κάνει την εμφάνισή του την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ωστόσο πλέον έχει επιδεινωθεί ραγδαία και ο χαρακτηρισμός «ανθρωπιστική κρίση» δεν θα ήταν υπερβολή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα στα δύο νοικοκυριά δεν μπορεί να καλύψει το κόστος των ενεργειακών αναγκών του, ενώ ένα στα τρία νοικοκυριά περιόρισε βασικές ανάγκες (φαγητό, φάρμακα κλπ.) για να το καλύψει.

Επίσης ένα στα τρία νοικοκυριά αντιμετωπίζει προβλήματα υγρασίας ή μούχλας στην κατοικία του, ενώ ένα στα δέκα νοικοκυριά αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα υγείας, λόγω ανεπαρκούς θέρμανσης ή ψύξης της κατοικίας του.

Η έρευνα αποτυπώνει και το μέγεθος των «φουσκωμένων» λογαριασμών ρεύματος. Σύμφωνα με αυτή η μέση αύξηση στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του χειμώνα που πέρασε σε σχέση με τον περυσινό χειμώνα ήταν 42%, ενώ ένα στα δύο νοικοκυριά έχει λάβει την τελευταία διετία λογαριασμούς με υπέρογκο ποσό πληρωμής.

Ήταν αρκετά τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας; Σύμφωνα με την έρευνα όχι.

Πού οφείλεται η ενεργειακή φτώχεια που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά; Σύμφωνα με το «Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς» «η πανδημία και οι γεωπολιτικές εξελίξεις από τη μια, και οι αναιμικές κρατικές παρεμβάσεις τόσο σε ρυθμιστικό όσο και σε προνοιακό επίπεδο έχουν οδηγήσει σε μια πρωτόγνωρης δριμύτητας διόγκωση του προβλήματος».

«Τα παραπάνω καθιστούν αναγκαία τόσο την αναλυτική καταγραφή της εξάπλωσης του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας και την σε βάθος μελέτη των χαρακτηριστικών του όσο και την αξιολόγηση των κατά καιρούς παρεμβάσεων και πολιτικών ανάσχεσής του», εξηγεί και συνεχίζει: «Σε αυτό πλαίσιο, το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς παρουσιάζει την πανελλαδική έρευνα «Προβλήματα, Πρακτικές και Αντιλήψεις σε σχέση με την κατανάλωση ενέργειας στην κατοικία». Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 7 με 27 Μαΐου από την Καπα Research, ενώ την κατάρτιση του ερωτηματολογίου ανέλαβαν οι Φερενίκη Βαταβάλη, δρ. αρχιτέκτονας – πολεοδόμος και ειδική λειτουργική επιστήμονας Β’ βαθμίδας στο ΕΚΚΕ, Νίκος Κατσουλάκος, δρ. μηχανολόγος μηχανικός και αναπληρωτής καθηγητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου, δρ. αρχιτέκτονας – πολεοδόμος.

Η πανελλαδική ποσοτική αυτή έρευνα αποτελεί το πρώτο σκέλος της ευρύτερης μελέτης του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα που επιχειρεί το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς το τελευταίο διάστημα. Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να δημοσιευθεί και το δεύτερο μέρος του ερευνητικού προγράμματος του ΙΝΠ που περιλαμβάνει την παρουσίαση των αποτελεσμάτων ποιοτικής έρευνας που στηρίχθηκε μεταξύ άλλων σε συνεντεύξεις ημιδομημένου τύπου και στην ενεργειακή προσομοίωση των αντίστοιχων κατοικιών».

Τα βασικότερα ευρήματα της έρευνας

Ποια είναι τα προβλήματα των νοικοκυριών σε σχέση με την ενέργεια τα τελευταία δύο χρόνια;

  • Ένα στα δύο νοικοκυριά δυσκολεύεται να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες
  • Επτά στα δέκα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες έχουν μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 1.500€
  • Ένα στα τρία νοικοκυριά περιόρισε βασικές ανάγκες (φαγητό, φάρμακα κλπ.) για να καλύψει τα ενεργειακά κόστη
  • Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά θερμαίνουν ένα μέρος της κατοικίας τους
  • Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά κλείνουν τη θέρμανση ακόμη και όταν το σπίτι είναι κρύο
  • Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά είχαν θερμοκρασία χαμηλότερη των 18ο C στο σπίτι τους τον τελευταίο χειμώνα
  • Ένα στα δύο νοικοκυριά έχει περιορίσει τον δροσισμό της κατοικίας του
  • Ένα στα τρία νοικοκυριά αντιμετωπίζει προβλήματα υγρασίας ή μούχλας στην κατοικία του
  • Περισσότερα από ένα στα δέκα νοικοκυριά αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα υγείας, λόγω ανεπαρκούς θέρμανσης ή ψύξης της κατοικίας του
  • Τρία στα τέσσερα νοικοκυριά δεν έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι τους

Τι γίνεται με τους λογαριασμούς ενέργειας;

  • Η μέση αύξηση στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του χειμώνα που πέρασε σε σχέση με τον περυσινό χειμώνα ήταν 42%
  • Ένα στα δύο νοικοκυριά έχει λάβει την τελευταία διετία λογαριασμούς με υπέρογκο ποσό πληρωμής
  • Εννιά στα δέκα νοικοκυριά ελέγχουν προσεκτικά τους λογαριασμούς της ενέργειας
  • Ένα στα τρία νοικοκυριά καθυστερεί να πληρώσει τους λογαριασμούς της ενέργεια

Δυσκολεύονται περισσότερο τα νοικοκυριά στην Ελλάδα να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ;

"google ad"

  • Σε επίπεδο ΕΕ, περίπου 7% των νοικοκυριών καθυστερεί την πληρωμή λογαριασμών, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 30%
  • Σε επίπεδο ΕΕ, περίπου το 8% των νοικοκυριών δηλώνει αδυναμία να κρατήσει το σπίτι ζεστό, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 35%

Πώς αποτιμώνται οι ενεργειακές πολιτικές του κράτους;

  • Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά δεν βοηθήθηκαν από την επιδότηση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που ενσωματώθηκε στους λογαριασμούς
  • Επτά στα δέκα νοικοκυριά δεν ευνοήθηκαν από κάποιο μέτρο ή πρόγραμμα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους («Εξοικονομώ», Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, επίδομα πετρελαίου κλπ.)
  • Δύο στα τρία νοικοκυριά δε βοηθήθηκαν από την επιδότηση καυσίμων κίνησης (fuel pass)
  • Δύο στα τρία νοικοκυριά δε βοηθήθηκαν από το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης
  • Ένα στα δύο νοικοκυριά δε βοηθήθηκε από την επιδότηση φυσικού αερίου

Δείτε ΕΔΩ την έρευνα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...