12.8 C
Chania
Thursday, January 23, 2025

Έρευνα Χάινς Ρίχτερ στο περιοδικό “Thetis”: Η Ελλάδα χρωστά στη Γερμανία 83.000.000 ευρώ! – Έντονες αντιδράσεις από ελληνικές αρχές

Ημερομηνία:

Ελληνικό χρέος προς τη Γερμανία από την εποχή της Κατοχής «ανακαλύπτει» το Βερολίνο, προσθέτοντας ένα αναπάντεχο επιχείρημα στη μέχρι τώρα άρνησή του να ανοίξει τη συζήτηση για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα χρωστά στη Γερμανία και μάλιστα περίπου 83 εκατομμύρια ευρώ αποτελεί τον καρπό της έρευνας του γνωστού και στη χώρα μας ιστορικού Χάιντς Ρίχτερ, ο οποίος σε 10σέλιδο άρθρο του στο περιοδικό «Thetis» αποδομεί τις αξιώσεις της χώρας μας, υποστηρίζοντας ακόμη ότι το κατοχικό δάνειο δεν υφίσταται καν.

Οι εκτιμήσεις του Ρίχτερ προφανώς φάνηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού «Spiegel», τον κάλεσε να πραγματοποιήσει διάλεξη-σεμινάριο στους υπαλλήλους του και συγκεκριμένα στους εργαζομένους στο τμήμα Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Οσοι έχουν επισκεφθεί τη γερμανική πρωτεύουσα γνωρίζουν ότι το κτίριο που στεγάζει σήμερα το «στρατηγείο» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν το υπουργείο Αερομεταφορών της ναζιστικής κυβέρνησης.

Οι διοργανωτές του σεμιναρίου είχαν, όπως σχολιάζει το περιοδικό, τη στοιχειώδη λεπτότητα να μη φιλοξενήσουν μια διάλεξη για τη γερμανική Κατοχή στην Ελλάδα στο υπουργείο, αλλά προτίμησαν γειτονικό κτίριο της εποχής του Κάιζερ.

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι υφιστάμενοι του κυρίου Σόιμπλε βομβάρδισαν τον ιστορικό με ερωτήσεις σχετικά με το εάν η Γερμανία οφείλει όντως χρήματα στην Ελλάδα, για να αιφνιδιαστούν από την απάντησή του: ο Χάιντς Ρίχτερ πιστεύει αντιθέτως ότι η Ελλάδα χρωστά στη Γερμανία 3.000-4.000 χρυσές λίρες και επικαλείται ως πηγή του έγγραφο της Ράιχσμπανκ από τον Απρίλιο του 1945. Στη σελίδα 114 του πολυσέλιδου εγγράφου υπάρχει η γνωστή και στην Ελλάδα αναφορά περί υποχρεώσεων της Γερμανίας ύψους 476 εκατομμυρίων μάρκων. Για τον Ρίχτερ η αναφορά αυτή δεν συνιστά παραδοχή ενός υποχρεωτικού δανείου που παραχώρησε η Ελλάδα στη ναζιστική Γερμανία, αλλά για «λογιστική απόδοση του κόστους της Κατοχής».

Ωστόσο, ο επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μάνχαϊμ δεν σταματά εκεί. Επικαλούμενος μια παράγραφο της σελίδας 33, ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα έχει από τότε «ανοιχτούς λογαριασμούς» με τη Γερμανία. «Στην ολοκλήρωση του ελληνογερμανικού συμψηφισμού μετά την αποχώρηση (των κατοχικών στρατευμάτων) από την Ελλάδα, το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να έχει φτάσει το ποσό των 300 εκ. μάρκων». Πώς ερμηνεύεται αυτή η φράση; Οτι κατά την άποψη της Ράιχσμπανκ τότε, η Ελλάδα είχε αρνητικό ισοζύγιο και άρα χρωστούσε σε σημερινά χρήματα 83 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό προέκυψε από τη μεταφορά χρυσού από τη Γερμανία στην Ελλάδα, για να στηριχτεί η δραχμή που τελούσε υπό κατάρρευση.

Ο πληθωρισμός

Σαφώς ο πληθωρισμός ήταν αποτέλεσμα της γερμανικής Κατοχής και, όπως αναγνωρίζει και ο ίδιος ο Ρίχτερ, τμήμα του χρυσού αποτελούσε περιουσία των Ελλήνων Εβραίων που δολοφονήθηκαν από τους ναζί. Παρ’ όλα αυτά, στη διάλεξή του ο Γερμανός ιστορικός υπογράμμισε ότι τα νέα δεδομένα θα έπρεπε να πείσουν την ελληνική πλευρά να υιοθετήσει μια πιο «ρεαλιστική στάση» στο ζήτημα των αποζημιώσεων.

Το μήνυμα ελήφθη από τους υπαλλήλους του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι, σύμφωνα με το «Spiegel», δεν υιοθετούν τις απόψεις του Ρίχτερ, επειδή «δεν υπάρχει λόγος να ξανανοίξει αυτό το ζήτημα». Οπερ σημαίνει ότι -προφανέστατα- το Βερολίνο δεν σκοπεύει να διεκδικήσει… αποζημιώσεις από την Αθήνα. Από την άλλη, όμως, οι υφιστάμενοι του Β. Σόιμπλε έφυγαν από την ενημέρωση διαθέτοντας ένα καινούργιο, επιθετικό, αν και τυπικά λογιστικό, επιχείρημα έναντι της Ελλάδας, στην περίπτωση που η τελευταία θελήσει να διεκδικήσει αποζημιώσεις για το κατοχικό δάνειο.

Μ. Γλέζος: Συνάντηση με τον πρεσβευτή

Οπως σημειώνει ο Μανώλης Γλέζος, στη συνάντηση την οποία είχε χθες το πρωί στην πρεσβεία της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γερμανίας με τον πρεσβευτή, του δηλώθηκε ότι οι απόψεις του καθηγητή Ρίχτερ εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και όχι απόψεις της γερμανικής κυβέρνησης. Με την ευκαιρία της συνάντησης, ο Μανώλης Γλέζος έθεσε εκ νέου το θέμα των οφειλών της Γερμανίας και τους τρόπους επίλυσής τους.

Τρ. Μηταφίδης – Γ. Κεφαλογιάννης: Ανιστόρητα και ανυπόστατα τα περί ελληνικού χρέους

«Τα περί χρέους της Ελλάδας προς τους Γερμανούς κατακτητές είναι ανυπόστατα. Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνει το εύρος των γερμανικών οφειλών, όπως και η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η αποζημίωση των θυμάτων, η καταναγκαστική εργασία ή το 1,5 δις. δραχμές που πλήρωσαν οι Ελληνες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης. Τα θύματα μάλιστα πλήρωσαν και το εισιτήριο του τρένου για να μεταφερθούν στα στρατόπεδα εξόντωσης. Εδώ δεν πρόκειται για ιστορικό αναθεωρητισμό, αλλά για προσπάθεια να απαλλαγεί το γερμανικό κράτος από βεβαιωμένες οφειλές», λέει ο κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος στην Επιτροπή της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, η Επιτροπή σχεδιάζει να διεθνοποιήσει το θέμα και μέλη της να επισκεφθούν τα Κοινοβούλια των χωρών της ΕΕ, προκειμένου να ενημερώσουν για τις ελληνικές διεκδικήσεις.

«Νομίζω ότι μια αναφορά για χρέος της Ελλάδας προς τη Γερμανία, που αφορά την περίοδο της Κατοχής, είναι κάτι τελείως ανιστόρητο. Δεν μπορεί να σταθεί ηθικά, νομικά, πολιτικά, ιστορικά. Στην Επιτροπή συλλέγουμε στοιχεία και φαίνεται η οικονομική διάσταση των ελληνικών απαιτήσεων. Τέτοιες δηλώσεις είναι εκτός πραγματικότητας», λέει ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, μέλος στην Επιτροπή της Βουλής και σημειώνει ότι το ύψος των ελληνικών διεκδικήσεων θα αποτυπωθεί σε ενιαίο κείμενο. «Βεβαίως θα καταλήξουμε σε οικονομικό αποτέλεσμα στο τελικό πόρισμα. Κυρίως όμως είναι θέμα ηθικής και αποκατάστασης της μνήμης και των γεγονότων».

Αρ. Συγγελάκης: Να συνταχθεί οδικός χάρτης με σαφείς διεκδικήσεις και χρονοδιάγραμμα

«Η αφήγηση αυτή για χρέος της Ελλάδας προς τη Γερμανία δεν έχει καμία υπόσταση και δεν στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία», λέει ο κ. Αριστομένης Συγγελάκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων.

«Οπως έχει αναφέρει και ο Μανώλης Γλέζος, η μοναδική φορά που η Ελλάδα δάνεισε μια χώρα ήταν η περίοδος της Κατοχής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν διατρέφαμε τρεις στρατούς. Αυτό το έχουν αναγνωρίσει και οι Γερμανοί με έγγραφα του Γ’ Ράιχ. Η λεηλασία και η αφαίμαξη του εθνικού πλούτου, τα μεταλλεύματα, τα τρόφιμα κ.λπ. είναι κάτι αυταπόδεικτο, όπως και ο λιμός της Αθήνας που κόστισε χιλιάδες ζωές. Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το ύψος των οφειλών ανέρχεται από 278 έως 341 δις. ευρώ. Η λεηλασία και η καταστροφή ολόκληρης της χώρας καθώς και οι εκατοντάδες χιλιάδες των θυμάτων αποτελούν την πλέον απτή απόδειξη του παραλογισμού των ισχυρισμών. Στην περίοδο της Κατοχής υπήρξε απώλεια τουλάχιστον 2,5 ΑΕΠ για την Ελλάδα».

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων παρουσίασαν χθες στην Επιτροπή της Βουλής μια σειρά προτάσεων ζητώντας να προχωρήσει άμεσα η διεκδίκηση των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου.

Ειδικότερα ζητείται κλιμάκια βουλευτών να ενημερώσουν τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, αρχής γενομένης από τη Γερμανία, ενώ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εκτέλεση αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων για το Δίστομο, το Αίγιο και την Κρήτη.

«Ενα συμπέρασμα είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξουν αναβολές και απαιτείται η χάραξη εθνικής στρατηγικής. Να συνταχθεί οδικός χάρτης με σαφείς διεκδικήσεις και χρονοδιάγραμμα», λέει ο κ. Α. Συγγελάκης.

Επίσης ζητήθηκε η στήριξη των μουσείων σε μαρτυρικές πόλεις, να προωθηθεί η προβολή έργων που αναφέρονται στο ελληνικό Ολοκαύτωμα και να υπάρξει μια κοινή ημέρα μνήμης για όλες τις μαρτυρικές πόλεις. Επίσης, όπως αναφέρει ο κ. Μηταφίδης, η Επιτροπή της Βουλής, όταν ολοκληρωθεί η σειρά ακροάσεων για τις γερμανικές αποζημιώσεις, θα εξετάσει τις συνέπειες της βουλγαρικής κατοχής στους πληθυσμούς της Αν. Μακεδονίας και θα κληθούν εκπρόσωποι από μαρτυρικά χωριά.

Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ – ethnos.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ