Ακούραστος δάσκαλος, με πλούσιο και σημαντικό ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο, έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά σχετικά με τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή αρχαιολογία
Την τελευταία του πνοή άφησε, σε ηλικία 77 ετών, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Αθανάσιος Παλιούρας, μια σπουδαία πνευματική προσωπικότητα με πλούσιο επιστημονικό έργο.
Ο Αθανάσιος Παλιούρας γεννήθηκε στο Αγρίνιο, το 1937, όπου περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές. Σπούδασε Θεολογία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εργάστηκε αρχικά στη Μέση Εκπαίδευση και, εν συνεχεία, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών, εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών ερευνών Βενετίας για τον «Κρητικό ζωγράφο Γεώργιο Κλόντζα (1540 -1608) και τον μαρκιανό κώδικα των μικρογραφιών του» (Αθήνα 1977), ενώ, με σειρά σχετικών άρθρων, προώθησε την έρευνα γύρω από τα προβλήματα, που παρουσιάζει η Κρητική Σχολή.
Έγραψε τον «Οδηγό του Μουσείου των εικόνων και του Ναού του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας» και διατύπωσε νέες απόψεις για την καλλιτεχνική κίνηση στην Κρήτη και τη διακίνηση των καλλιτεχνών στον Μεσογειακό χώρο, για την τέχνη και την ανάπτυξη νέων τάσεων στην Κύπρο κατά τον 16ο αιώνα, καθώς και για την εμφάνιση νέων θεμάτων στα εικονογραφικά προγράμματα της εποχής μετά την Άλωση, με κατάληξη την εικονογραφία των Νεομαρτύρων. Επιμελήθηκε σπουδαίους συλλογικούς τόμους για «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα Βυζαντινά Μνημεία της Κωνσταντινούπολης», για τη «Μακεδονία», για τους πνευματικούς θησαυρούς της Ανατολής και για «Τα Βυζαντινά Μνημεία Νήσου Ιωαννίνων» με τον καθηγητή Μ. Γαρίδη.
Ακούραστος δάσκαλος, με πλούσιο και σημαντικό ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο, έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά σχετικά με τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή αρχαιολογία, ενώ οργάνωσε πολύ σημαντικές ανασκαφές στην Αιτωλία και την Κρήτη. Ήταν μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας και της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας. Η κηδεία του τελέστηκε την Κυριακή 12 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Αγρινίου.
Πηγή: naftemporiki.gr