16.8 C
Chania
Friday, May 10, 2024

«Αέρας κοπανιστός» οι δεσμεύσεις Αχτσιόγλου σύμφωνα με το ΠΑΜΕ

Ημερομηνία:

Μέσω ανακοίνωσης του, το ΠΑΜΕ τονίζει πως η κυβέρνηση, μέσω συνέντευξης της υπουργού Εργασίας, ομολογεί πως οι άλλοτε δεσμεύσεις της κυβέρνησης για επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012 δηλαδή στα 751 ευρώ, είναι αέρας κοπανιστός. Υπογραμμίζουν ότι η εξαπάτηση είναι ακόμα νωπή, σε σχέση με τα όσα έταζαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Τη δέσμευση της για την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2018 και την εξεύρεση λύσης για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, που έχασαν το ΕΚΑΣ , εξέφρασε στον ραδιοφωνικό σταθμό  «Στο Κόκκινο» η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου η οποία μίλησε για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές που θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους, ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα για τους άνεργους, την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και την κινητοποίηση της κυβέρνησης για την ενίσχυση των ασθενέστερων.

Σύμφωνα με την Ε. Αχτσιόγλου, οι αιτήσεις για την υπαγωγή οφειλών στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις που αφορά χιλιάδες μικρομεσαίους επαγγελματίες οφειλέτες, που χρωστούν στον ασφαλιστικό τους φορέα, θα γίνονται Ηλεκτρονικά στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.). Η υπουργός εξήγησε πως η σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί πριν αλλάξει ο χρόνος και οι οφειλές, που θα υπάγονται σε αυτή, θα πρέπει να έχουν γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 ενώ οι οφειλέτες θα έχουν περιθώριο να κάνουν τη σχετική αίτηση έως το τέλος του 2018.

Σύμφωνα με την υπουργό η ρύθμιση αυτή αφορά και φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι), που δεν έχουν κλείσει τα βιβλία τους, εφόσον οι συνολικές οφειλές είναι 20.000 ευρώ ή οφειλές τους προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης υπερβαίνουν το 85% του συνόλου των οφειλών τους. Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, αν οι οφειλές είναι έως 20.000 ευρώ, απαιτείται ο οφειλέτης να έχει μια θετική φορολογική δήλωση τον τελευταίο χρόνο πριν την υποβολή της αίτησης.

Η ρύθμιση αφορά εκείνους που δεν έχουν κλείσει τα βιβλία τους γιατί στη συνέχεια οι οφειλέτες περνούν από ένα κριτήριο βιωσιμότητας και γιατί αυτή η ρύθμιση καλύπτει το πεδίο εκείνο που δεν καλύπτει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Σύμφωνα με την υπουργό γίνεται διαγραφή 85% προσαυξήσεων και τόκων, ο οφειλέτης παίρνει αμέσως ασφαλιστική ενημερότητα και υπάρχουν και άλλα ευεργετήματα.

«Αέρας κοπανιστός» οι δεσμεύσεις Αχτσιόγλου

Μέσω ανακοίνωσης του, το ΠΑΜΕ τονίζει πως η κυβέρνηση, μέσω συνέντευξης της υπουργού Εργασίας, ομολογεί πως οι άλλοτε δεσμεύσεις της κυβέρνησης για επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012 δηλαδή στα 751 ευρώ, είναι αέρας κοπανιστός. Υπογραμμίζουν ότι η εξαπάτηση είναι ακόμα νωπή, σε σχέση με τα όσα έταζαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παραμονές Πρωτοχρονιάς η κυβέρνηση, μέσω συνέντευξης της υπουργού Εργασίας, ομολογεί πως οι άλλοτε δεσμεύσεις της κυβέρνησης για επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012 δηλαδή στα 751 ευρώ, είναι αέρας κοπανιστός, καθώς ο κατώτερος μισθός θα εξακολουθεί να καθορίζεται με βάση κυβερνητικές αποφάσεις και σε χαμηλά επίπεδα ως μοχλός πίεσης των μέσων μισθών.

Θυμίζουμε στους εργαζόμενους πως από το 2012 ο κατώτερος μισθός καθορίζεται με πράξη υπουργικού συμβουλίου και κυβερνητική απόφαση, δηλαδή είναι νομοθετημένος, δεν προέρχεται από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις που ίσχυαν έως τότε.

Ο κατώτερος μισθός μέσω της τότε δραστικής ονομαστικής συρρίκνωσής του (22% και για τους νέους 32% μέσω του άθλιου διαχωρισμού με βάση την ηλικία), σε συνδυασμό με την κατάργηση και την υποβάθμιση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά και της ανύψωσης του ρόλου των Ενώσεων Προσώπων, μετατράπηκε από εργαλείο προστασίας των χαμηλόμισθων σε επιταχυντή της γενικευμένης μείωσης των μισθών. Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία κάτω από 800 ευρώ βρίσκεται το 51,6% των εργαζομένων.

Ειδικά για τον κατώτερο μισθό, οι μνήμες από την εξαπάτηση είναι νωπές. Να θυμηθούν οι εργαζόμενοι τις κούφιες υποσχέσεις και την κοροϊδία περί άμεσης επαναφοράς των 751 ευρώ, που μετά την ανέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, μετατράπηκαν σε σταδιακή, δήθεν, επαναφορά. Στο 3ο μνημόνιο που προσυπόγραψε η κυβέρνηση περιλαμβανόταν η δέσμευση να μην υπάρχουν μεταβολές σε πρωτύτερες εργασιακές σχέσεις και μισθούς έως το 2018.

Τα αιτήματα τους

Σήμερα, η κυβέρνηση μέσω της συνέντευξης της υπουργού Εργασίας φανερώνει ξεδιάντροπα τις στοχεύσεις της. Ορίζει ως κανονικότητα και “δίκαιο που γίνεται πράξη”, την παγίωση της παρέμβασης της εκάστοτε κυβέρνησης πάνω στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τους άθλιους-χαμηλούς μισθούς.

Συνεχίζουμε τον αγώνα διεκδικώντας:

"google ad"

Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό. Κατώτερο μεροκάματο 33,57 ευρώ.

Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.

Επαναφορά των κλαδικών Συμβάσεων

Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.

Κάτω τα χέρια από το απεργιακό δικαίωμα. Όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζομένων, τις εργατικές διεκδικήσεις».

thepressproject.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Joost Klein: Ο Ολλανδός διέγραψε τα stories του και έκανε unfollow την Eurovision

Ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό έχει προκύψει με τη συμμετοχή...

«Nτου» διαδηλωτών στο Gigafactory της Tesla στο Βερολίνο – Oργή Έλον Μασκ

Διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την επέκταση του εργοστασίου ηλεκτρικών...