16.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Αγωνιστική Συσπείρωση Γονέων Δήμου Χανίων: Να ανοίξουν τώρα όλες οι δομές Ειδικής Αγωγής με το απαραίτητο προσωπικό

Ημερομηνία:

Περίπου το 80% των εργαζομένων (εκπαιδευτικοί, ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό) λείπει από τα ειδικά σχολεία, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των σχολείων αυτών να είναι κλειστά ή να υπολειτουργούν πανελλαδικά.

Τα κονδύλια για διορισμούς αναπληρωτών είναι μειωμένα σε σχέση με πέρυσι και θα γίνουν αποκλειστικά από προγράμματα ΕΣΠΑ. Έτσι θα “ξεφορτωθεί” ο κρατικός προϋπολογισμός το βάρος δαπανών μισθοδοσίας, προκειμένου να προκύψουν τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα που θ’ αξιοποιηθούν για την “επανεκκίνηση της οικονομίας” και την έξοδο από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου.

Οι αιώνια περιπλανώμενοι, με εργασιακές σχέσεις – λάστιχο, χωρίς δικαιώματα, αναπληρωτές της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης δεν ξέρουν πότε και εάν θα εργαστούν φέτος στις δομές της. Παιδιά που δικαιούνται παράλληλη στήριξη – με βάση και τα περσινά δεδομένα – υπάρχει πιθανότητα να γνωρίσουν το δάσκαλό τους …κατά το Πάσχα. Και ο κατάλογος είναι μακρύς…

Το ψηφισμένο 3ο μνημόνιο, ο προγραμματικός μπούσουλας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μας λέει ότι η βαρβαρότητά τους δεν έχει τέλος. Έτσι, στο άρθρο 2 του μνημονίου προβλέπεται “ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ”. Αλήθεια, από πού περισσεύουν και θα κόψουν;

Χτύπησε το κουδούνι και η πλειοψηφία των ειδικών σχολείων αδυνατεί να υποδεχτεί τους μαθητές. Τα κενά, όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν, αλλά με τις προηγούμενες χρονιές, είναι 1.657, οι πιστώσεις του ΕΣΠΑ μειωμένες και με βάση τις δηλώσεις του υπουργού, οι αναπληρωτές θα ξεκινήσουν από τη β’ φάση και βλέπουμε.

Στα Χανιά ειδικά καταγράφονται 89 κενά (52 στην Α/θμια και 37 στη Β/θμια).

Να σημειώσουμε ότι η μόρφωση, η ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας, η κοινωνική και παραγωγική ένταξη, παρά τις φυσικές και σωματικές δυσκολίες που προσθέτει η αναπηρία, δεν είναι πολυτέλεια, αλλά δικαίωμα του κάθε ανθρώπου.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ να ανοίξουν όλες οι δομές της Ειδικής Αγωγής, με το απαραίτητο προσωπικό».

Εκπαιδευτικοί, γονείς και αναπηρικό κίνημα διεκδικούμε:

Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν αναβαθμισμένη Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.

Άμεση, γενναία χρηματοδότηση της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των εργαζομένων (εκπαιδευτικού, ειδικού εκπαιδευτικού, βοηθητικού εκπαιδευτικού και τεχνικού προσωπικού) στην Ειδική Αγωγή, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού.

Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, που θα διαθέσει κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς, με την αναγκαία χρηματοδότηση.

Να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση στο χώρο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, της πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης και της αποκατάστασης των παιδιών με αναπηρίες.

"google ad"

Ούτε ένα παιδί με αναπηρία στο σπίτι του ή σε σχολείο που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες του.

Βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των υπαρχόντων δομών Ειδικής Αγωγής, ώστε ν’ ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών και ίδρυση νέων ΣΜΕΑΕ .

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...