20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Αθώα η Ελένη Τουλουπάκη – «Σήμερα είναι μια μέρα δικαίωσης» – Απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου

Ημερομηνία:

«Σήμερα είναι μια μέρα δικαίωσης». Με αυτά τα λόγια αντέδρασε μετά την πανηγυρική αθώωση της από το Ειδικό Δικαστήριο η Εισαγγελέας Εφετών Ελένη Τουλουπάκη, που κρίθηκε αθώα!

Και συμπλήρωσε η κ. Τουλουπάκη:

«Το Ειδικό Δικαστήριο με την απόφαση του αποκατέστησε την αλήθεια. Υπό τις παρούσες τραγικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες γίνεται άλλη μια φορά φανερό ποσό σημαντική είναι η ανεξαρτησία των λειτουργών της Δικαιοσύνης για την δικαίωση εκείνων που την αναζητούν.

Εκείνοι που προσπάθησαν να κάμψουν το ελεύθερο φρόνημα των λειτουργών της Δικαιοσύνης δεν επεδίωξαν τίποτα λιγότερο από το να αυθαιρετούν χωρίς περιορισμούς.

Όρθια Δικαιοσύνη σημαίνει όρθια Ελλάδα! Γι’ αυτό υπόσχομαι ότι θα μείνω όρθια»!

Nωρίτερα, αθώα κρίθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, ενώ ένοχος για δύο παραβάσεις καθήκοντος ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Ομόφωνα αθωώθηκε ο πρώην Υπουργός για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας της Εισαγγελέα Εφετών Ελένης Τουλουπάκη, πράξη για την οποία αθωώθηκε και η ίδια, ενώ αθώος κατά πλειοψηφία για τέσσερεις από τις έξι περιπτώσεις παραβάσεων καθήκοντος, για τις οποίες κατηγορείτο.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν προσήλθε σήμερα στο δικαστήριο, για λόγους υγείας.

Εκπροσωπήθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης του, που ζήτησαν από το δικαστήριο να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου και καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Το δικαστήριο διασκέπτεται επί της ποινής.

Η απόφαση ελήφθη και για την αθώωση Τουλουπάκη, αλλά και για την καταδίκη Παπαγγελόπουλου ελήφθη κατά πλειοψηφία.

Ομόφωνα αθωώθηκε ο πρώην Υπουργός για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας της Εισαγγελέα Εφετών Ελένης Τουλουπάκη, πράξη για την οποία αθωώθηκε και η ίδια.

Το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, για το οποίο αθωώθηκαν και οι δύο κατηγορούμενοι αφορούσε το ότι , καθυστέρησε να στείλει στη Βουλή η κ. Τουλουπάκη την αναφορά τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, κατά του τότε Υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου ψήφισαν ως εξής:

Για την κατάχρηση εξουσίας:

"google ad"

Tουλουπάκη

Aθώα κατά πλειοψηφία. Για την πράξη της κατάχρησης εξουσίας με ψήφους 9 – 4.

Μειοψήφησαν οι δικαστές Παπαχίου – Παγουτέλη – Στράτα και Βιτάλη, που ψήφισαν υπέρ της ενοχής.

Για την πράξη της παράβασης καθήκοντος αθώα με ψήφους 8 – 5. Μειοψήφησαν οι δικαστές Παπαχίου – Παγουτέλη – Στράτα, Βιτάλη – Γιαννουλάτου.

Παπαγγελόπουλος:

Aθώος ομόφωνα για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας. Επίσης αθώος κατά πελιοψηφία, για τέσσερεις από τις έξι παραβάσεις καθήκοντος και ένοχος για τις δύο.

Συγκεκριμένα, για τις καταγγελίες της πρώην Εισαγγελέα Εφετών Γεωργίας Τσατάνη ο κ. Παπαγγελόπουλος κρίθηκε αθώος κατά πλειοψηφία 8 – 5

Υπέρ της ενοχής του ψήφισαν οι δικαστές Παπαχίου – Παγουτέλη – Στράτα – Γιαννουλάτου και Βιτάλη..

Αθώος κρίθηκε ο πρώην Υπουργός για τις τρεις από τις τέσσερεις καταγγελίες του πρώην Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, για παραβάσεις καθήκοντος.

Συγκεκριμένα για την περίπτωση Παπαχρήστου πέντε από τους οκτώ δικαστές ψήφισαν υπερ της ενοχής του. Είναι οι Παπαπαχίου – Παγουτέλη – Βιτάλη – Στράτα – Γιαννουλάτου.

Αθώος για τις καταγγελίες Αθανασίου, που αφορούσαν Αλαφούζο – Βγενόπουλο με ψήφους 7-6 αθώος, Ενοχος ψήφισαν οι Παπαχίου – Παγουτέλη – Μουλιανιτάκη, Στράτα – Γιαννουλάτου – Βιτάλη.

Ενοχος με ψήφους 7 – 6 κρίθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος σχετικά με τις καταγγελίες της Εισαγγελέα Εφετών Ελένης Ράικου ότι , της ζήτησε να στείλει στη Βουλή τη δικογραφία Novartis χωρίς στοιχεία.

Υπερ της αθωώτητας του ψήφισαν η Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλική Ηλιοπούλου και οι δικαστές Φραγκάκη – Γκάμαρη – Τσούκας – Ραφτοπούλου – Αραβαντινός.

Ενοχος κατά πλειοψηφία 8 – 5 κρίθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος γιά τις καταγγελίες του πρώην Εισαγγελέα Αθανασίου για τον τραπεζίτη Μιχάλη Σάλα.

Υπερ της αθωώτητας του ψήφισαν η Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλική Ηλιοπούλου και οι δικαστές Φραγκάκη – Γκάμαρη – Τσούκας – Ραφτοπούλου.

Οι Συνήγοροι υπεράσπισης Ελένης Τουλουπάκη δήλωσαν:

– Ιωάννης Μαντζουράνης

«Η αθώωση της κ. Ελένης Τουλουπάκη αποτελεί ένα ηχηρό ράπισμα στους «ανέγγιχτους», δηλαδή τους ισχυρούς της οικονομίας και πολιτικής, που σχεδίασαν και κατασκεύασαν την γνωστή «θεωρία της σκευωρίας» σε βάρος τoυς, με σκοπό την υποταγή των έντιμων εισαγγελέων και δικαστών στις εντολές τους.

Όσοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω υποψίας, κριτικής και εντέλει των νόμων σήμερα ηττήθηκαν, αφού το προμελετημένο σχέδιό τους σε βάρος εισαγγελέων και δημοσιογράφων κατέρρευσε με πάταγο μπρος στην αλήθεια μιας έντιμης και γενναίας εισαγγελικής λειτουργού, η οποία έπραξε το καθήκον της στο ακέραιο κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis, που οι διώκτες της επιδίωξαν και δυστυχώς πέτυχαν να μείνει αδιερεύνητο και στο βαθύ σκοτάδι της διαπλοκής.

Ωστόσο, η Ελληνική Δικαιοσύνη, όταν είναι ανεξάρτητη και ελεύθερη, με τις αποφάσεις της προσφέρει στους πολίτες παραδείγματα προς μίμηση και έτσι ενισχύει το κράτος δικαίου και το δημοκρατικό πολίτευμα».

– Βασίλης Χειρδάρης

«Μία άδικη ποινική δίωξη σε βάρος μιας έντιμης και ασυμβίβαστης εισαγγελέως έληξε σήμερα με μια πανηγυρική δικαίωση.

Το Ειδικό Δικαστήριο, που αποτελείται από έμπειρους και εξαίρετους ανώτατους δικαστές του ΑΠ και του ΣτΕ αθώωσε αμετάκλητα την κα Τουλουπάκη.

Δεν ήταν απλά μια αθωωτική απόφαση, ήταν η δικαστική επιβράβευση μιας γυναίκας που προάσπισε την καθαρότητα των συναλλαγών, την προστασία του κράτους και των πολιτών και προσπάθησε να πατάξει τη διαφθορά, χωρίς να κάνει διακρίσεις, μη υπολογίζοντας το κόστος και αδιαφορώντας για τον εαυτό της.

Σήμερα είναι μια νίκη των θεσμών, είναι μια νίκη αυτών που αγωνίζονται για το δημόσιο συμφέρον. Είναι μια νίκη του κράτους δικαίου!».

– Βαγγέλης Γεωργακόπουλος, συνήγορος Τουλουπάκη

«Τις μέρες αυτής της μεγάλης εθνικής τραγωδίας η αθώωση της Ελένης Τουλουπάκη δεν αποτελεί απλώς την δικαίωση της, αλλά το πιο επίκαιρο μήνυμα – εντολή προς τους Δικαστές και τους Εισαγγελείς ότι δεν θα πρέπει να διστάζουν να τα βάλουν με τα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ