Διεθνή ανησυχία έχουν εγείρει οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με δημοσιεύματα να επισημαίνουν ότι πρόκειται για την χειρότερη κλιμάκωση της έντασης μετά τον πόλεμο του 2014 στον θύλακα όπου κυβερνούσε η Χαμάς, με ορατό το ενδεχόμενο πλήρους εκτροχιασμού της κατάστασης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως τα ξημερώματα ολοκλήρωσε νέα ευρεία «σειρά επιδρομών», πλήττοντας ιδίως «κατοικίες που ανήκουν σε ανώτερα στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», απαντώντας με εκατοντάδες αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα στα πυρά της Χαμάς και Παλαιστινίων μαχητών κατά του Τελ Αβίβ και της πόλης της Μπερσέμπα.

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα και πέντε στο Ισραήλ. ενώ οι βομβαρδισμοί που σημειώθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει 13όροφο κτήριο, χωρίς να είναι γνωστό μέχρι στιγμής πόσα είναι τα θύματα και οι τραυματισμένοι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλές πόλεις όπου κατοικεί μεικτός πληθυσμός έχουν έχουν πληγεί ισχυρά από την βία και την ένταση που επικρατεί, με δύο ανθρώπους να έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους στην πόλη Λοντ, κοντά στο Τελ Αβίβ,  όπου ένας πύραυλος έπεσε πάνω σε όχημα. Ο δήμαρχος της Λοντ, έκανε λόγο για «εμφύλιο πόλεμο» και ζήτησε να επιβληθεί αμέσως απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας στην πόλη, ενώ η ισραηλινή αστυνομία ζήτησε από τους Εβραίους πολίτες της Λοντ να εκκενώσουν την περιοχή. Η Χαμάς ανέφερε από την πλευρά της ότι εκτόξευσε 210 ρουκέτες προς τη Μπερσέμπα και το Τελ Αβίβ ως απάντηση στον βομβαρδισμό των κτιρίων πύργων στην πόλη της Γάζας. Ο Ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι περίπου το ένα τρίτο των πυραύλων έχουν προσγειωθεί πολύ κοντά, με αποτέλεσμα να προσγειωθούν μέσα στη Γάζα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της Γάζας την Τρίτη, οι θάνατοι  ανήλθαν σε 32, ωστόσο ένας ραδιοφωνικός σταθμός που συνδέεται με τη Χαμάς ανέφερε αργότερα ότι τρεις ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν νωρίς την Τετάρτη. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι σκότωσε τουλάχιστον 25 μαχητές και οι ισραηλινές υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη Δευτέρα από πυραύλους που χτύπησαν σε σπίτια ή εξερράγησαν στο δρόμο.

Για το Ισραήλ, η στόχευση του Τελ Αβίβ, δηλαδή της εμπορικής της πρωτεύουσας, από τη Χαμάς, αποτελεί νέα πρόκληση με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι θα υπάρξει «βαρύ τίμημα». «Η Χαμάς θα υποστεί ένα χέρι ξύλο που δεν το περιμένει» δήλωσε σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον υπουργό Άμυνας να διαμηνύει ότι «υπάρχουν ακόμη πολλοί στόχοι στο στόχαστρο, αυτή δεν είναι παρά μόνο η αρχή». Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι ο οργανισμός προσπαθεί να συνεργαστεί με όλες τις πλευρές για την αποκατάσταση της ηρεμίας, ωστόσο προειδοποίησε ότι το Ισραήλ και η Χαμάς οδεύουν σε “πόλεμο ευρείας κλίμακας”, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης της έντασης.

Σημειώνεται πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει ξανά, αφού η πρώτη του συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει καμία ανακοίνωση, καθώς οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει την επιφύλαξή τους ότι «σε αυτό το στάδιο» δεν θα ωφελούσε κάποια περαιτέρω ενέργεια. Ωστόσο ανέφερε ότι άσκησε πίεση στο Ισραήλ για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων, λέγοντας ότι η Ιερουσαλήμ πρέπει να είναι τόπος συνύπαρξης.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ΟΗΕ επιχειρεί να μεσολαβήσει προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση, συνεπικουρούμενο από το Κατάρ. Ωστόσο, το Κάιρο επεσήμανε την Τρίτη ότι οι προσπάθειές του να συζητήσει με το Ισραήλ για το ενδεχόμενο της αποκλιμάκωσης δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι «δεν πιστεύω ότι οι ανώτεροί μου είναι ενήμεροι, ή ότι τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα». Ο ηγέτης της Χαμάς ανέφερε σχετικά ότι  «Αν (το Ισραήλ) θέλει την κλιμάκωση, η αντίσταση είναι έτοιμη και αν (το Ισραήλ) θέλει να σταματήσει, είμαστε επίσης έτοιμοι» και κάλεσε τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας να αποσυρθούν από την Πλατεία των Τεμενών, στην Ιερουσαλήμ, που τις τελευταίες ημέρες έχει καταστεί το επίκεντρο των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ του Ισραηλινού στρατού και Παλαιστινίων διαδηλωτών.

Αναγνώριση «του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωση προχώρησε το ελληνικό ΥΠΕΞ σχετικά με όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα σε Ισραήλ και Γάζα, ξεχνώντας βέβαια να τοποθετηθεί για τους αμάχους στην τελευταία. «Η Ελλάδα εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αμάχου πληθυσμού στο Ισραήλ, οι οποίες είναι καταδικαστέες και καλεί για τον άμεσο τερματισμό τους» λέει χαρακτηριστικά, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση υπέρ του Ισραήλ και υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται σε αμυνόμενη θέση.

«Παράλληλα, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, υπογραμμίζουμε εκ νέου την ανάγκη όπως όλες οι πλευρές προβούν σε ενέργειες που θα οδηγήσουν σε άμεση αποκλιμάκωση. Επίσης θα πρέπει να καταβληθούν ενέργειες για την αποφυγή περαιτέρω θυμάτων μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Η Ελλάδα, όπως έχει τονίσει και στο παρελθόν αναφορικά με την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζει ότι η επίλυση της διένεξης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη βάση της λύσης των δύο κρατών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνολική ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι η κλιμάκωση της βίας ακολουθεί τις ήδη πολλές εβδομάδες έντασης στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της νηστείας του Ραμαζανιού, με τις συγκρούσεις μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και των Παλαιστινίων μέσα και γύρω από το τέμενος Αλ Άκσα να έχουν καταστεί καθημερινό φαινόμενο. Στα παραπάνω προστίθεται η προσπάθεια εκδίωξης πολλών οικογενειών Παλαιστινίων από την γειτονιά του Σεΐχ Τζαρά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς Εβραίοι διεκδικούν τα σπίτια όπου διαμένουν με την αναβολή της ακρόασης εντείνει το ήδη τεταμένο κλίμα.

thepressproject.gr