Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο Αλέξης Χαρίτσης, Πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, στο κεντρικό δελτίο του Kontra Channel και στον δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο, μίλησε για τις διεθνείς εξελίξεις, τη στάση της Ελλάδας, για τις Ευρωεκλογές, την υποψηφιότητα Μπελέρη, αλλά και για το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ.

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή συγκυρία, ο Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να μετατραπεί σε μία ακόμη πολεμική μηχανή, ενώ ως διακύβευμα των ευρωεκλογών ανέφερε ότι είναι η Ειρήνη.

Σύμφωνα με τον  επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, «έχουμε μπει στη σφαίρα του απόλυτου παραλογισμού. Οδηγούμαστε σε μία κατάσταση η οποία μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο ανά πάσα στιγμή και να οδηγήσει σε μια γενικευμένη σύρραξη».

Για τις διεθνείς εξελίξεις

Σχολιάζοντας τη στάση της Ευρώπης, ανέφερε ο κ. Χαρίτσης, «Η ευθύνη της Δύσης είναι τεράστια. Η στάση της Ευρώπης μας κάνει να ανησυχούμε ακόμα περισσότερο. Φαίνεται ότι  η ηγεσία της Ευρώπης αυτή τη στιγμή έχει αποφασίσει να οδηγήσει σε περαιτέρω στρατιωτικοποίηση την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έκλεισαν τα μάτια απέναντι στην γενοκτονία που συμβαίνει στην Παλαιστίνη και στήριξαν την μιλιταριστική ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ. Το ζήτημα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και κυρίως το ζήτημα της Ειρήνης είναι αυτό το οποίο πρέπει να είναι κυρίαρχο».

Αναφερόμενος στη θέση της Ελλάδας είπε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, «Ακούσαμε τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος εμφανιζόταν να παίρνει την πρωτοβουλία για ευρωομόλογο, για αύξηση στρατιωτικών δαπανών. Αλήθεια πού ήταν ο κ. Μητσοτάκης δεκαπέντε χρόνια τώρα, όταν μιλάγαμε για το ευρωομόλογο το οποίο χρειάζεται να εκδοθεί;

Την αμοιβαιοποίηση του βάρους δηλαδή, έτσι ώστε να υπάρξουν ευρωπαϊκές πολιτικές στήριξης του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη, της ανάπτυξης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έναντι του παγκόσμιου ανταγωνισμού.»

Συνέχισε για το ίδιο θέμα ο Αλέξης Χαρίτσης, προσθέτοντας, «Ζήτησα σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών γιατί έχουμε μια στρατηγική στροφή της αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής της χώρας, η οποία δεν μπορεί να συντελείται με προσωπικές αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη. Εδώ πρέπει να γίνει αναλυτική ενημέρωση και να υπάρχει μια σοβαρή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για να ξέρουμε πού βαδίζει η χώρα και που εμπλέκεται.  Αναφέρομαι βεβαίως στο ζήτημα της Ερυθράς Θάλασσας και της εμπλοκής της χώρας μας με την αποστολή φρεγάτας.

Διαχρονικά και από πολλές διαφορετικές κυβερνήσεις και διαφορετικών πολιτικών κατευθύνσεων, υπήρχε μια λογική στο αμυντικό δόγμα και στην εξωτερική πολιτική της χώρας ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας, είναι παράγοντας ειρήνης. Πλέον η Ελλάδα είναι μέρος του προβλήματος.

Πάμε σε ευρωεκλογές με το ζήτημα ακριβώς της αμυντικής πολιτικής και της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης να κυριαρχεί στην κορυφή της ατζέντας. Εμείς είμαστε απολύτως ξεκάθαροι: Δεν μπορεί η Ευρώπη να μετατραπεί σε μία ακόμη πολεμική μηχανή. Η Ευρώπη πρέπει να είναι εκείνος ο παράγοντας στη διεθνή σκακιέρα ο οποίος ασκεί κάθε δυνατή πίεση έτσι ώστε να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή μας».

«Σκοτεινή υπόθεση» η υποψηφιότητα Μπελέρη

Μιλώντας για το θέμα της υποψηφιότητας του Φρέντι Μπελέρη, ο Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι θα έπρεπε η υποψηφιότητα να έχει αποσυρθεί.

«Ο κ. Μπελέρη είναι καταδικασμένος από ελληνικά δικαστήρια για παράνομη οπλοκατοχή. Το μόνο όμως που ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη είναι να χαϊδέψει και να ικανοποιήσει το ακροδεξιό ακροατήριο, το οποίο φοβάται ότι θα το χάσει και γι’ αυτό καταφεύγει σε τέτοιες υποψηφιότητες.

"google ad"

Νομίζω ότι είναι μια υπόθεση πάρα πολύ σκοτεινή, μια υπόθεση η οποία έχει βρώμικη οσμή ακροδεξιάς.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να αναλογιστεί και ειδικά ως πρωθυπουργός και ως κυβερνών κόμμα, την ευθύνη που έχει σε σχέση με την εξωτερική πολιτική της χώρας και θα έπρεπε η υποψηφιότητα να έχει αποσυρθεί», ανέφερε στη συνέντευξή του στον Πάνο Χαρίτο, ο Αλέξης Χαρίτσης.

Ακρίβεια και όξυνση ανισοτήτων

Μιλώντας για την απεργία, έκανε λόγο για όξυνση των ανισοτήτων και δήλωσε: «Η ακρίβεια δεν είναι ένα ουδέτερο φαινόμενο. Πλήττει κυρίως τους εργαζόμενους, εκείνοι είναι τα πρώτα θύματα του πληθωρισμού απληστίας που είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών. Την ίδια ώρα που βλέπουμε ότι το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων μειώνεται, οι εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο έχουν ρεκόρ κερδοφορίας εικοσαετίας. Εδώ λοιπόν έχουμε μια όξυνση των ανισοτήτων.

Ο απεργιακός αγώνας των εργαζόμενων για καλύτερους μισθούς, για συλλογικές συμβάσεις, για προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων, για στήριξη του κοινωνικού κράτους, είναι ένας αγώνας δίκαιος ο οποίος μας αφορά όλες και όλους».

Για τη ΛΑΡΚΟ

Εστιάζοντας στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, ο Αλέξης Χαρίτσης μίλησε για έγκλημα σε βάρος της οικονομίας και του παραγωγικού μέλλοντος της χώρας.

«Μετά την κινητοποίηση στην Αθήνα, επέλεξα να βρεθώ στη Λάρυμνα, εκεί όπου είχαν κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ. Έχουμε μια βαριά βιομηχανία που η κυβέρνηση Μητσοτάκη την οδηγεί στον αφανισμό.

Εδώ ακριβώς θα έπρεπε να υπάρξει μια πολιτική του ευρωομολόγου: Πού είναι η στήριξη των βιομηχανιών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την εθνική μας οικονομία, οι οποίες παρέχουν σταθερές θέσεις εργασίας, οι οποίες μας βάζουν στο διεθνές οικονομικό στερέωμα.

Δυστυχώς έχουμε μια κυβέρνηση η οποία έχει επιλέξει ο δευτερογενής τομέας, η βιομηχανία και η μεταποίηση, να μην έχουν κανένα μέλλον σε αυτή τη χώρα», σύμφωνα με τον επικεφαλής της Νέας Αριστεράς.