19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Αλλαγή ώρας: Η ατάκα Σκρέκα για το ενδεχόμενο να μην γυρίσουμε τα ρολόγια μας – Πόσο βοηθά στην εξοικονόμηση

Ημερομηνία:

Η συζήτηση περί “τέλους εποχής” στην αλλαγή ώρας έχει τεθεί επανειλημμένα τα τελευταία τρία χρόνια, εξετάζοντας τον τερματισμό της πρακτικής προσαρμογής των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το θέμα παραμένει στα “συρτάρια” της Ε.Ε., αφού η συμφωνία “κόλλησε” στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, η απόφαση της κατάργησης της αλλαγής της ώρας ψηφίστηκε το 2019 από την Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου. Η Επιτροπή είχε αποφασίσει – με ψήφους 23 υπέρ και 11 κατά – ότι η αλλαγή ώρας θα σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα.

Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν εφαρμόστηκε, καθώς δεν “πέρασε” από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεσούσης της ενεργειακής κρίσης, πάντως, είναι εύλογο το ερώτημα σχετικά με το αν και κατά πόσο θα συνέβαλε στην εξοικονόμηση ενέργειας, όπως φυσικά και για το ενδεχόμενο να σταματήσουμε να γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, επιλέγοντας τη θερινή ώρα.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε, μετά από σχετική ερώτηση και ο Κωνσταντίνος Σκρέκας το πρωί του Σαββάτου, μιλώντας στο ΣΚΑΪ. Ο Υπουργός Ενέργειας, δήλωσε σχετικά:

“Προσπαθήσαμε και σε επίπεδο Ευρώπης να εκπονήσουμε μελέτες που να αποδεικνύουν ή να διαπιστώνουν αν τελικά η διατήρηση της θερινής ώρας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση κατανάλωσης. Αυτό, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν αποδεικνύεται. Άρα συνεχίζουμε να αλλάζουμε ώρα”.

Αλλαγή ώρας: Τι ισχύει για φέτος

Όσον αφορά στη φετινή περίοδο πάντως, για ακόμη μία χρονιά θα κληθούμε να “πειράξουμε” τους δείκτες των ρολογιών μας. Για την ακρίβεια, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, η ώρα θα αλλάξει, με το μέτρο της θερινής ώρας να λήγει στις 30 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Οκτωβρίου, δηλαδή από τις 4:00 π.μ. στις 3:00 π.μ.

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜέΡΑ25: Παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο – Ξεχωρίζουν Βενετσάνου, Γρηγοριάδης, Ρεβενιώτη, Χρανιώτης

Το ευρωψηφοδέλτιο της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά για...

Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Αριστεράς – Μάρω Δούκα, Σακελλαρίδης και Φίλης στη λίστα, όλα τα ονόματα

Τους 42 υποψήφιους και υποψήφιες ευρωβουλευτές/τριες της Νέας Αριστεράς ανακοίνωσε ο...

Θανατηφόρο τροχαίο στην Βουλή: Οι αστυνομικοί πάνε να ρίξουν ευθύνες στον νεκρό Ιάσονα

Σε μια προσπάθεια να αποδοθούν μερικές έστω ευθύνες στον 22χρονο...

38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ

Του Φώτη Ποντικάκη* 38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στο...