21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

ΑΛΜΑ Α.Ε.: Εταιρεία ανάδειξης θαλάσσιου πλούτου και αλιευτικής παράδοσης – Μουσείο Αλιείας

Ημερομηνία:

Του Μανώλη Ντουντουλάκη *

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε, ένα από τα θέματα εκτός Ημερήσιας Διάταξης που τέθηκαν προς συζήτηση έπειτα από αναφορά της αντιδημάρχου Δήμου Πλατανιά, κυρίας Λουπάκη Ασπασίας, ήταν η ΑΛΜΑ Α.Ε (Μουσείο Αλιείας).

Ακολούθησεέντονος διάλογος μεταξύ των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, μεταξύ του Δημάρχου, των Δημοτικών Συμβούλων και της Αντιδημάρχου, η οποία επέμεινε στην αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στο Μουσείο Αλιείας. Συγχαρητήρια δώσαμε στην Αντιδήμαρχο, κυρία Λουπάκη και της αξίζει επιβράβευση.

Παρακάτω ακολουθεί απόσπασμα παλαιότερης δημοσίευσής μας:

H εταιρεία ΑΛΜΑ Α.Ε. έχει τη μορφή εταιρείας λαϊκής βάσης του άρθρου 290 Π.Δ.410/95 και 79 Π.Δ.30/96 και λειτουργεί συμφώνα με τις διατάξεις περί ανώνυμων εταιρειών.

Η εταιρεία συστάθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2000 από τη συμβολαιογράφο Βασιλική Ορφανουδάκη παρουσία εκπροσώπων Νομαρχίας Χανίων , Δήμου Κολυμβαρίου, ΕΓΣ Κολυμβαρίου και ακολουθούσαν και 108 ονόματα ιδιωτών.

Το καταστατικό της εταιρείας εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμόν 134/1-2-2000 απόφαση Νομάρχη και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 816/7-2-2000, τεύχος Ανωνύμων Εταιρειών. Έχει διάρκεια 99 έτη και επταμελές ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ Συμβούλιο με τετραετή θητεία. Στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετείχαν οι Αναγνωστάκης Μανώλης, Δαράκης Σπύρος, Ντουντουλάκης Μανώλης, Παπατζανάκης Ελισαίος, Σπανουδάκης Κώστας, Σταγάκη Μαρία, Χλωράκης Στέφανος που εκπροσωπούσαν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων το Δήμο Κολυμβαρίου και την ΕΓΣ Κολυμβαρίου και ιδιώτες.

Πρώτος στόχος της εταιρείας ήταν η δημιουργία Μουσείου Αλιείας. Όλοι εμείς που συμμετείχαμε στη δημιουργία του μουσείου πιστεύαμε ότι μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής και όχι μόνο.

Το κτίριο του μουσείου είναι βιοκλιματικό για την εξοικονόμηση ενέργειας. Διαθέτει εσωτερικό εκθεσιακό χώρο 500τμ., αίθουσα διαλέξεων, βοηθητικούς χώρους, υπαίθριο χώρο 3000 τμ. , έκθεση αλιευτικών σκαφών μουσειακής αξίας, υπαίθριο θέατρο. Συνολικά το οικόπεδο έχει έκταση 6.721 τμ.Το οικόπεδο αυτό έχει εκμισθωθεί από την ΕΓΣ Κολυμβαρίου.

Το έργο αυτό εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα PESCA και η εν λόγω πρόταση υποβλήθηκε από τη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Χανίων για τη δημιουργία του μουσείου αλιείας.

Το συγκεκριμένο έργο πραγματοποιήθηκε και λειτούργησε από την ΑΛΜΑ ΑΕ, εταιρεία ανάδειξης θαλάσσιου πλούτου και αλιευτικής παράδοσης.

Η βιωσιμότητά του ήταν εξασφαλισμένη λαμβάνοντας υπόψη

  • τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες ,
  • τον τουρισμό της περιοχής που από το 2000 είχε πραγματοποιηθεί πρόβλεψη για την ανάπτυξή του στην περιοχή
  • τις σχολικές εκδρομές που διαπιστώσαμε όταν ανοίξαμε ότι είναι αρκετές καθώς είχαμε επισκέψεις από σχολεία τον πρώτο χρόνο περίπου 2000 μαθητές, και μάλιστα χωρίς διαφήμιση.
  • Και τις παρεπόμενες εκμεταλλεύσεις όπως πώληση καρτών αναμνηστικών και διαφόρων άλλων προϊόντων.

Αξίζει να αναφερθούμε στη «Γιορτή θάλασσας» που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή, 7 Αυγούστου του έτους 2005,  η οποία αποτελούταν από μία σειρά εκδηλώσεων με διοργανωτές το Δήμο Κολυμβαρίου, το Μουσείο Αλιείας Κολυμβαρίου, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, καθώς και το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

"google ad"

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους των εκδηλώσεων, κύριοι ομιλητές ήταν ο δήμαρχος Κολυμβαρίου κ. Εμμανουήλ Ροσμαρής, ο Νομάρχης Χανίων κ. Γεώργιος Κατσανεβάκης, ενώ πραγματοποιήθηκαν απονομές αναμνηστικών πλακετών, διπλωμάτων και δώρων στο Δήμαρχο Κολυμβαρίου, στον Πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, καθώς και στον Κυβερνήτη και στα μέλη του πληρώματος του Μινωικού Πλοίου.

Το δεύτερο μέρος των εκδηλώσεων έλαβε χώρα στο Μουσείο Αλιείας με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο του ΔΣ του Μουσείου και Δημοτικό Σύμβουλο κ. Μανώλη Ντουντουλάκη, ενώ πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός, χαιρετισμοί, απονομές αναμνηστικών δώρων, δείπνο φιλοξενίας και παρουσίαση παραδοσιακών χορών.

Στο σχεδιασμό μας ήταν να δημιουργήσουμε εκθετήριο αγροτικών προϊόντων, εφόσον υπήρχε ο χώρος, ώστε να βοηθήσουμε τον πρωτογενή τομέα και να ενισχύσουμε τα έσοδα του Μουσείου.

Υπήρχε επιπλέον δυνατότητα διαφόρων δραστηριοτήτων καθώς και φιλοξενίας εκδηλώσεων αφού διαθέτει πέτρινο υπαίθριο θέατρο , εξωτερικούς και στεγασμένους χώρους.

Στο χώρο υπάρχουν δυο διοράματα με τα χαρακτηριστικά οικοσυστήματα του Αιγαίου και Ιονίου πελάγους (βραχονησίδες) που δυστυχώς έχουν υποστεί ζημίες και είναι σχεδόν κατεστραμμένα.

Μοντέλα αλιευτικών σκαφών, αλιευτικά σκάφη φωτογραφικό υλικό, συλλογές και διάφορα άλλα εκθέματα, τα οποία δυστυχώς άλλα είναι κλεμμένα , σπασμένα, βαμμένα. Δυστυχώς η εικόνα σήμερα είναι αποκαρδιωτική.

Σ’ αυτόν τον έρμο και παντέρμο τόπο θυσιάζονται όλα στο βωμό των συμφερόντων;

Αλήθεια τι συμβαίνει στο Κολυμβάρι;

«Κέντρο , καράκεντρα» όπως μου ανέφερε ένας Δημότης, «τέτοια κατάντια το Μουσείο Αλιείας;»

«Δεν ενδιαφέρεται κανείς μωρέ Ντουντουλάκη; Ούτε εσύ το λυπάσαι; Γιατί αυτή η κατάντια;», είπε.

«Εγώ εσένα εμπιστεύτηκα και έδωσα τα λίγα χρήματα που είχα και αγόρασα μετοχές. Είναι ντροπή για όλους σας που υπηρετείτε την τοπική αυτοδιοίκηση.»

Ακούγοντας όλα αυτά τρελάθηκα και  συλλογιζόμουν τι πρέπει να κάνω. Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν να καλέσω την παλιά διοίκηση για να δούμε τι μπορούμε να διορθώσουμε.Όμως, αρχικά θα πρέπει να συνεννοηθούμε με τη Δημοτική Αρχή για να δούμε τι μπορούμε να διορθώσουμε και αν δεν υπάρξει δυνατότητα να απευθυνθούμε στην παλιά διοίκηση και στους Ιδιώτες.

Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι οι ιδιώτες έχουν το 45-50 % των μετοχών.Ο Δήμος Κολυμβαρίου έχει το 25-30 % και περίπου 25% έχουν η Περιφέρεια και η Ένωση.

Όλοι εμείς που στήσαμε το μουσείο αυτό το πονάμε και είμαστε υπερήφανοι γι αυτό που προσφέραμε στο Δημότη, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία.

Ζήτησα από το Δήμαρχο κ. Μαλανδράκη να επισκεφθούμε το μουσείο θεσμικά σαν αξιωματική αντιπολίτευση και μας παρέπεμψε στον αντιδήμαρχο, κύριο Αρχοντάκη Χρήστο, ο οποίος είχε τα κλειδιά. Πήγαμε μαζί με τον κύριο Δασκαλάκη Μανώλη Δημοτικό σύμβουλο της παράταξης μας και αυτό που αντικρίσαμε δεν μπορούμε να το περιγράψουμε. Ένα μουσείο διαλυμένο, παραβιασμένες πόρτες, σπασμένα τζάμια, κατεστραμμένος εξοπλισμός , καρέκλες και γραφεία, κατεστραμμένα εκθέματα και απολεσθέντα. Ήταν τόσο εκτεταμένες οι ζημιές που δεν μπορούσα καν να θυμηθώ πόσα από τα εκθέματα έλειπαν.

Αυτά δεν τα γνώριζε κανένας;

Το πώς ήταν το μουσείο όταν το παρέδωσε η διοίκηση που ήμουν εγώ πρόεδρος φαίνεται από τις φωτογραφίες και από τα διάφορα δημοσιεύματα. Επομένως, είναι ξεκάθαρη η εικόνα του μουσείου μέχρι την ημέρα που παραδώσαμε το μουσείο στην επόμενη διοίκηση.

Παραδώσαμε ένα μουσείο σε πλήρη λειτουργία. Καταφέραμε και τελειώσαμε αυτό το έργο χωρίς δανεισμό ενώ είχαμε τη δυνατότητα και το δικαίωμα να δανειστούμε και γενικότερα χωρίς καμιά υποχρέωση.

Η δημιουργία του δεν ολοκληρώθηκε από τις εισφορές σε χρήμα μόνο αλλά και από προσωπική εργασία, από μεράκι και αγάπη πολλών συντελεστών επώνυμων και ανώνυμων. Αυτό παραδώσαμε στη νέα διοίκηση που ήταν με τις ευλογίες της τότε Δημοτικής Αρχής Κολυμβαρίου.

Σαν να μη φτάνει αυτή η καταστροφή η οποία έχει επέλθει στο μουσείο, δυστυχώς δεν υπάρχουν ούτε φορολογικά βιβλία και στοιχεία.  Αλήθεια ποιος τα έκλεψε και για ποιο λόγο;

Κάποιοι φέρουν τις ευθύνες και πρέπει να τις αναλάβουν. Δεν έβλεπαν τι συμβαίνει και από ποιους προκλήθηκε αυτό; Θέλω να πιστεύω ότι μετά από αυτό το δημοσίευμα θα παρέμβει η δικαιοσύνη. Θα προσπαθήσω να αντιπαρέλθω διάφορα σχόλια και δημοσιεύματα από πλευράς Δημάρχου για το ποιος έχει ενδιαφερθεί, με τι ποσοστό μπορεί να ασκεί διοίκηση ο Δήμος κλπ.

Πολλές φορές έχουν γίνει αναφορές για το Μουσείο. Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις κατά τη διάρκεια των δημοτικών συμβουλίων και όχι μόνο. Θα πρέπει όμως τώρα από κοινού όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να περισώσουμε ότι έχει απομείνει και να δούμε πως θα λειτουργήσει ξανά.

Προτεραιότητα πρέπει να δοθείστην καθαριότητα του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου του μουσείου, στην επισκευήτων σπασμένωνπορτών και τζαμιών, στη φύλαξη του χώρου και στη συνέχεια να επιμεληθούμε όλους τους χώρους.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως δεν υπάρχουν χρέη. Εάν και εφόσον υπάρχει πρόθεση απ όλες τις παρατάξεις, τα υπόλοιπα προβλήματα λύνονται.

Θα πρέπει όλοι να συνδράμουμε σε αυτή την προσπάθεια και κυρίως η δημοτική αρχή, η οποία θα έχει τη θετική ψήφο της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε οποιαδήποτε βοήθεια προσφέρει προς το Μουσείο (προσφορά υπηρεσίας καθαριότητας, πρασίνου, βαψίματα)  και σε συνδυασμό με την προσφορά οικονομικής και προσωπικής εργασίας από όλους τους φορείς και ιδιώτες, θα πετύχουμε όλοι μαζί την επαναλειτουργία του μουσείου.

Τα παραπάνω δημοσιεύτηκαν τον Απρίλιο του 2021. Ενάμισι χρόνο μετά, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Δε θα μπορούσε τουλάχιστον να αντικαταστήσει τις σπασμένες πόρτες η Δημοτική Αρχή ώστε να μη συνεχίζεται η καταστροφή;

Στις φωτογραφίες που έχoυμε αναρτήσει αποτυπώνεταιη κατάσταση του Μουσείου Αλιείας όπως ήταν σε πλήρη λειτουργία. Δημοσίευμα σε τοπική εφημερίδα της δημοσιογράφου  Ευδοκίας Σκορδαλά-Κακατσάκη, στο οποία φαίνεται η πραγματική εικόνα του Μουσείου όταν λειτουργούσε. Επίσης παρουσιάζουμε διαφημιστικά έντυπα για την προβολή του Μουσείου, έντυπα των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν, καθώς και φωτογραφίες που αποτυπώνουντην κατάσταση του χώρουαφού υπέστη πολλαπλές φθορές και ζημιές.

Δυστυχώς, από πλευράς του Δήμου δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποια περαιτέρω ενέργεια.

Η σημερινή δημοτική αρχή όφειλε να έχει ασχοληθεί, καθώς επί των ημερών της κατέστρεψαν οι γνωστοί-άγνωστοι το Μουσείο Αλιείας και δε θα έπρεπε να επικαλείται επανειλημμένα το θέμα της διοίκησης λόγω του ότι και η προηγούμενη διοίκηση ήταν με τις ευλογίες της Δημοτικής Αρχής Κολυμβαρίου. Ο νοών νοείτω.  Μόνο και μόνο για αυτό το λόγο όφειλε η σημερινή Δημοτική Αρχή να έχει ασχοληθεί με το εν λόγω ζήτημα.

 

* Επικεφαλής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Δήμου Πλατανιά

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ