14.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Αλ. Ζαφειρόπουλος: 15 κρούσματα της Όμικρον 2 στην Κρήτη – “Η Ελλάδα δεν αντέχει 20.000 θανάτους από covid-19 το χρόνο”

Ημερομηνία:

Με την φράση “η Ελλάδα δεν αντέχει 20.000 θανάτους από covid-19 ετησίως” ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου από την χαλάρωση των μέτρων, δεδομένου ότι η πανδημία παραμένει και καθημερινά τα νέα κρούσματα κυμαίνονται στις περίπου 20.000, κάτι που δεν αφήνει, όπως τονίζει, περιθώρια εφησυχασμού.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι όπως και πέρυσι, είναι πιθανόν να χρειαστεί να φτάσουμε μέχρι και τον Μάιο, ώστε να θέσουμε υπό πλήρη έλεγχο την κατάσταση. Μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο κ. Ζαφειρόπουλος επεσήμανε ότι ναι μεν καταγράφεται αργή αποκλιμάκωση στις νοσηλείες και στους θανάτους, λόγω κορονοϊού, εξαιτίας της επικράτησης της “Όμικρον” έναντι της “Δέλτα”, ωστόσο οι καθημερινές νέες μολύνσεις παραμένουν ψηλά και οι ημερήσιοι θάνατοι μειώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Όπως εξήγησε, η εγκατεστημένη βάση είναι μεγάλη, τα ενεργά κρούσματα στη χώρα υπολογίζονται στις 250.000 και ακόμη κι αν οι ημερήσιοι θάνατοι περιοριστούν στους 40 – 50, σε ετήσια βάση θα έχουμε 20.000 θανάτους, κάτι που η χώρα μας δεν μπορεί να αντέξει, έχοντας ήδη ένα αρνητικό ισοζύγιο ανάμεσα σε γεννήσεις και θανάτους.

Όπως τόνισε, το να καταθέσουμε τα όπλα σε ένα πόλεμο που δεν έχει τελειώσει, να μην λαμβάνουμε μέτρα προστασίας, θα μας κοστίσει ακριβά σε ανθρώπινες ζωές. Ο κ. Ζαφειρόπουλος εξήγησε ότι ο συγκεκριμένος ιός έχει δείξει ότι μπορεί να δημιουργεί επιδημικά κύματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ανεξάρτητα από καιρικές και κλιματολογικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι, καθώς η ανοσία που προκαλεί η φυσική νόσηση και ο εμβολιασμός με τα υπάρχοντα εμβόλια διαρκούν ουσιαστικά για τρεις μήνες, πρακτικά μονίμως το ένα τέταρτο του πληθυσμού θα είναι προσατευμένο απέναντι στον ιό και τα υπόλοιπα τρία τέταρτα θα μπορούν να μολύνονται και να επαναμολύνονται, δηλαδή είναι πιθανό να έχουμε συνεχή επιδημικά κύματα.

Η παρούσα κατάσταση δημιουργεί διπλή ανησυχία για τους ειδικούς. Όπως εξήγησε ο κ. Ζαφειρόπουλος, από την μια έχει διαπιστωθεί ότι 12 μήνες μετά από τη νόσηση, ακόμη και σε ασυμπτωματικούς, μπορούν να εκδηλωθούν προβλήματα υγείας, κυρίως από το καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά και από αλλού, ενώ από την άλλη υπάρχει η μετάλλαξη “Όμικρον 2”, η οποία είναι πιο μεταδοτική και δυνητικά μπορεί να επιφέρει περισσότερες μεταλλάξεις.

Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία της “Όμικρον 2” δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή είναι ελεγχόμενη καθώς στα ήδη 15 γνωστά κρούσματα σε Σητεία και Ηράκλειο, προστέθηκαν 2-3 ακόμη (των οποίων η ανακοίνωση αναμένεται), ενώ την τελευταία εβδομάδα δεν ανιχνεύθηκε νέο κρούσμα. Αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος έχει παρέλθει, όπως διευκρίνισε, καθώς είναι νωρίς για να ειπωθεί κάτι τέτοιο. Δείχνει όμως ότι μπορούμε, με την λήψη μέτρων, να περιορίσουμε και να εξαλείψουμε μεταλλαγμένα στελέχη, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν με επιτυχία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...