23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Νεκροταφείο Γουρνών: Δεν έχουν πού να θάψουν τους νεκρούς τους

Ημερομηνία:

Το νεκροταφείο των Γουρνών είναι πλήρες, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην έχουν πού να αποχαιρετήσουν τους δικούς τους ανθρώπους

Δε φτάνει ο πόνος της απώλειας, έχουν και την αγωνία της ανεύρεσης τάφου… Ο λόγος για τους κατοίκους του οικισμού των Γουρνών. Σε έναν μεγάλο «πονοκέφαλο» για την τοπική κοινωνία εξελίσσεται, δικαίως, το ζήτημα έλλειψης κενοταφίων στο κοιμητήριο των Γουρνών. Το νεκροταφείο της περιοχής είναι πλήρες, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην έχουν πού να αποχαιρετήσουν τους δικούς τους ανθρώπους.

Κάτοικοι της περιοχής καλούνται να διαχειριστούν μακάβριες καταστάσεις. Βιώνουν από τη μια τον πόνο της απώλειας των δικών τους ανθρώπων και, από την άλλη, ένα πραγματικό μαρτύριο, στην προσπάθεια να αναζητήσουν και να εξασφαλίσουν μία θέση για την τελευταία τους κατοικία, καθώς το κοιμητήριο του οικισμού είναι υπερπλήρες. Μάλιστα, στην κάμερα της «ΚΡΗΤΗ TV» μίλησε μια γυναίκα, που λίγο πριν είχε συνοδέψει τον πατέρα της στην τελευταία του κατοικία, περιγράφοντας την αγωνία μέχρι να βρεθεί ίσως ο τελευταίος διαθέσιμος τάφος.

«Πρέπει άμεσα να βρεθεί μια λύση», λένε οι κάτοικοι, ζητώντας από τη δημοτική Αρχή να προχωρήσει με προτεραιότητα τις διαδικασίες.

Από την πλευρά της, η δημοτική Αρχή Χερσονήσου αναζητά ένα νέο χώρο, προκειμένου να ανεγερθεί κοιμητήριο, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της περιοχής, με τους νόμους και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες να δυσκολεύουν κάθε σχεδιασμό για άμεση εξεύρεση λύσης. Μέχρι τότε, πάντως, οι δημότες της περιοχής θα πρέπει να αναζητούν την τελευταία κατοικία των δικών τους ανθρώπων σε κοιμητήρια όμορων περιοχών.

Το τελευταίο «αντίο» στον ηλικιωμένο της πατέρα συνοδεύτηκε με μια απίστευτη ταλαιπωρία, αναδεικνύοντας δραματικά το συγκεκριμένο πρόβλημα: «Χθες το απόγευμα είχαμε μαζευτεί εδώ στο νεκροταφείο πολλά άτομα, γιατί προσπαθούσαμε να βρούμε έναν τάφο να θάψουμε τον μπαμπά μου. Δεν είχαμε πού να τον θάψουμε. Και περιμέναμε, ανοίγοντας τον τάφο μιας χωριανής, να δούμε αν είναι έτοιμη μετά από τρία χρόνια, για να άνοιγε ο τάφος. Διαφορετικά, δεν είχαμε λύση. Ευτυχώς – που δεν είναι ευτυχές να λέμε αυτά τα πράγματα – μπόρεσαν και έβγαλαν τη γυναίκα από τον τάφο, ώστε να ενταφιαστεί ο πατέρας μου», δηλώνει η κ. Κρυστάλλη Χατζάκη, κάτοικος της περιοχής, της οποίας ο πατέρας εξέπνευσε τις προηγούμενες ημέρες και δεν είχε πού να ενταφιαστεί, με την κηδεία του να βρίσκεται στον «αέρα»!

«Ήταν ο τελευταίος τάφος του κοιμητηρίου, όπου ενταφιάσαμε τον κεκοιμημένο που “διαβάσαμε”. Δεν υπάρχει άλλος τάφος για ενταφιασμούς στο κοιμητήριο, πλέον. Στην περίπτωση που κάποιος άλλος συγχωριανός αποβιώσει, η δημοτική Αρχή απαντάει ότι ο ενταφιασμός μπορεί να γίνει στα κοιμητήρια των όμορων χωριών», δηλώνει εξίσου περίλυπος ο εφημέριος Γουρνών Λεωνίδας Χατζάκης, που τέλεσε τη νεκρώσιμο λειτουργία του ηλικιωμένου άνδρα.

Αναζητείται λύση

Η θέση της δημοτικής Αρχής

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Σέγκο, «το ζήτημα έχει καταλήξει να είναι ένα σημαντικό κοινωνικό θέμα. Το έχουμε δει. Το έχουμε αναγνωρίσει. Εκείνο που εξετάζουμε είναι η δέουσα και καλύτερη λύση. Προβλέπεται κοιμητήριο συνολικά για τη Δημοτική Ενότητα Γουβών, όμως νομικά ζητήματα αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπουν την άμεση προώθηση και υλοποίηση αυτού του έργου. Εκτιμούμε ότι το αμέσως διάστημα, με ενέργειες που θα κάνουμε, θα κατορθώσουμε να βρούμε λύση».

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ανώπολης, Κωνσταντίνος Βασιλάκης, τόνισε μιλώντας στην κάμερα της «ΚΡΗΤΗ TV»: «Η περιοχή έχει μία ραγδαία ανάπτυξη, η οποία δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα κοιμητήρια».

«Τα εμπόδια που υπάρχουν νομίζω ότι μπορούν να λυθούν, να βρεθεί μία λύση, να μην ταλαιπωρείται τόσος κόσμος, ή και να έχει το άγχος τι θα γίνει ο δικός του άνθρωπος, όταν τελειώσει η ζωή του», είπε ο Μανόλης Νυστικάκης, ένας ακόμα κάτοικος των Γουρνών.

Με τη σειρά του, ένας άλλος κάτοικος, ο Ιωάννης Ψαράκης, ανέφερε: «Δεν είναι δυνατόν να πεθαίνει ένας άνθρωπος και να ξεθάβουμε έναν άλλο “ζωντανό”, για να βάλουμε τον επόμενο».

Ένας ακόμα κάτοικος της περιοχής, ο Βαγγέλης Χατζάκης, σημείωσε: «Ο πρώην δήμαρχος είχε φροντίσει να δώσει μία έκταση, περίπου 15-20 στρεμμάτων, σε μία κοντινή τοποθεσία, ώστε να γίνει μεγαλύτερο το νεκροταφείο, ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του οικισμού, και όχι μόνο. Είναι θέμα της τωρινής και της προηγούμενης δημοτικής Αρχής».

"google ad"

neakriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...