16.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Αλ.Τσίπρας: Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε

Ημερομηνία:

«Η επάνοδος της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης προϋποθέτει κυρίως την ακύρωση τους προγράμματος της ύφεσης. Αλλά και μια γενναία απομείωση του δημόσιου χρέους της χώρας ως ποσοστού του ΑΕΠ. Όποιος αυτό δεν το βλέπει απλώς εθελοτυφλεί», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, στο 23ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, δηλώνοντας παράλληλα την «ετοιμότητα» του πολιτικού φορέα να αναλάβει την «ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας».

«Σήμερα η Αριστερά είναι ανοικτή στις ιδέες, στο καινούριο, στην αναζήτηση, ενώ τα δόγματα έχουν περάσει στην απέναντι πλευρά, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι κινούνται στο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ασκώντας σκληρή κριτική στην τρικομματική κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «έχουν ως μόνο πολιτικό σχέδιο για τη χώρα, το Μνημόνιο», συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει πλήρως ενσωματωθεί και υποταχθεί στις προεκλογικές ανάγκες, αλλά και το μακροπρόθεσμο σχέδιο της κ. Μέρκελ για την ελληνική προοπτική», το οποίο σχέδιο σκιαγράφησε ως μετατροπή της χώρας σε ειδική οικονομική ζώνη, παραπέμποντας σε σχετική συνέντευξη του προέδρου του Συνδέσμου Γεμαρνικών Βιομηχανιών, Πέτερ Κάιτελ.

Όπως επισήμανε, με την απόφαση του Eurogroup, η ευρωπαϊκή ηγεσία ανέστειλε την οριστική και βιώσιμη λύση στην κρίση χρέους της χώρας, παρατείνοντας την αβεβαιότητα. Με τον τρόπο αυτό, υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιτρέπουν σε ανεύθυνες πολιτικές ηγεσίες, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα -τις πολιτικές δυνάμεις της σημερινής συγκυβέρνησης- «να κερδοσκοπούν πολιτικά με την επιστροφή στη δραχμή, αποσταθεροποιώντας τη χώρα, αποτρέποντας τις ιδιωτικές επενδύσεις και τορπιλίζοντας την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας».

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, το ελληνικό χρέος είχε καταστεί μη βιώσιμο από καιρό πριν, «όταν η Ελλάδα καταδικάστηκε για τα επόμενα χρόνια», με την ψήφιση από τη Βουλή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και ενός προϋπολογισμού «που καταδικάζει τη χώρα στην ύφεση, καταστρέφει κάθε προοπτική ανάκαμψης, επιτείνει την αβεβαιότητα και απωθεί τις επενδύσεις».

Για τους λόγους αυτούς, τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, η επάνοδος της χώρας σε τροχιά ανάκαμψης προϋποθέτει κυρίως την ακύρωση τους προγράμματος της ύφεσης, αλλά και μια γενναία απομείωση του δημόσιου χρέους της χώρας ως ποσοστού του ΑΕΠ και όποιος αυτό δεν το βλέπει, σημείωσε χαρακτηριστικά, απλώς εθελοτυφλεί.

«Σε αντίθεση με τα κόμματα της συγκυβέρνησης», σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα για την κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη δημοσιονομική σταθεροποίηση και για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση. Ένα πολιτικό σχέδιο που, όπως είπε, θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο και «στη βάση του οποίου θα αναδιαπραγματευτούμε τη δανειακή σύμβαση, με τους εταίρους μας».

Κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας επανέλαβε επίσης το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για moratorium στην εξυπηρέτηση του χρέους έως ότου η χώρα επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά και για Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το χρέος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας, είναι υπέρ των παραγωγικών ιδιωτικών επενδύσεων, αλλά κατά των αποκρατικοποιήσεων φυσικών μονοπωλίων και κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων ή της αύξησης των τιμολογίων παροχής υπηρεσιών. Δεσμεύθηκε επίσης, για την ίδρυση δημόσιας επενδυτικής τράπεζας, η οποία, όπως είπε, θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συντονισμένη προσπάθεια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την αντιστροφή της ύφεσης.

Κλείνοντας, ο Αλέξης Τρίπρας επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ είναι έτοιμος να αναλάβει την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας και να αποκαταστήσει τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας. «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Γιατί είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε», κατέληξε στη ομιλία του.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Johnson & Johnson: Αποζημιώσεις 6,5 δισεκ. δολαρίων για το φερόμενο ως καρκινογόνο ταλκ

Αποζημιώσεις ύψους περίπου 6,5 δισεκ. δολαρίων θα καταβάλει ο...

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...