19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ανάλυση Ιγνατίου: Έκρυθμη η κατάσταση στις ΗΠΑ – Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο

Ημερομηνία:

Πρωτοφανή είναι αυτά που συμβαίνουν στις ΗΠΑ, λίγα μόλις 24ωρα ύστερα από την ανάδειξη των αποτελεσμάτων των αμερικανικών εκλογών και την ανακήρυξη του Τζο Μπάιντεν ως προέδρου της χώρας. Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του Open Tv από την Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, μέσα στο Σαββατοκύριακο θα υπάρξουν στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ συγκεντρώσεις «ακροδεξιών» στοιχείων, και ταυτόχρονα διαδηλώσεις εκείνων που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αποκαλέσει «τρομοκράτες».

«Ξεκινάμε με τους σκληρούς υποστηρικτές του κ. Τραμπ που έρχονται το Σάββατο (14 Νοεμβρίου) εδώ στην Ουάσιγκτον για να διαδηλώσουν υπέρ του προέδρου. Πρόκειται για τους “υπέρμαχους της λευκής υπεροχής”. Είναι ακροδεξιοί στα όρια του φασισμού και βεβαίως πολύ επικίνδυνοι. Θα συγκεντρωθούν και θα διαδηλώσουν σε τρία σημεία της πόλης, ενώ θα πάνε και μπροστά στο Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά η μεγάλη διαδήλωση θα γίνει μπροστά στο ξενοδοχείο του κ. Τραμπ», ανέφερε στο κεντρικό δελτίο του Open ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open «μπροστά στον Λευκό Οίκο, εκεί που χτίστηκε το νέο τείχος ασφαλείας, συγκεντρώνονται καθημερινά εκείνοι που ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει “τρομοκράτες” και οι οποίοι θα ενισχυθούν σημαντικά αυτό το Σαββατοκύριακο από τους συντρόφους τους από όλα τα μέρη της Αμερικής για να συνεχίσουν τις δικές τους διαδηλώσεις.

Για το εάν υπάρχει περίπτωση αυτές οι δύο ομάδες ανθρώπων να συναντηθούν, ο Μιχάλης Ιγνατίου ανέφερε: «Υπάρχει μια απόσταση μεταξύ των ακροδεξιών και των αριστερών διαδηλωτών, οι οποίοι έχουν χτίσει και δεύτερο στρατηγείο τώρα στην 15η οδό, από την άλλη πλευρά του Λευκού Οίκου. Δεν είναι πολύ μακριά, αλλά οι αρχές προετοιμάζονται για ένα πολύ δύσκολο Σαββατοκύριακο, όπως ομολόγησε και η δήμαρχος της πόλης. Θα μπουν ανάμεσα των δύο πλευρών ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις».

Αρνείται να δεχτεί την ήττα ο Ντόναλντ Τραμπ

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, «ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος σήμερα εμφανίστηκε σε μια εκδήλωση τιμής των αμερικανών βετεράνων, αρνείται κατηγορηματικά να δεχτεί την ήττα του. Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν ακούει κανέναν και έχει πάρει τις αποφάσεις του. Έχουμε όμως το νέο σχέδιο του επιτελείου του που αφορά άλλο θέμα, την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων των εκλογών. Δεν είναι μόνο ότι πηγαίνουν στα δικαστήρια για να σταματήσουν την καταμέτρηση πια. Τώρα χτυπούν στην καρδιά του προβλήματος, στην επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων που γίνεται από τους λεγόμενους, υπουργούς εξωτερικών των πολιτειών».

«Οι δικηγόροι του Τραμπ απευθύνονται στα δικαστηρια για πολλά θέματα που αφορούν τις εκλογές αλλά το χειρότερο σενάριο είναι να φτάσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο για να μην επιβεβαιωθούν από καμία πολιτεία τα αποτελέσματα, οπότε δεν θα ανακηρυχθεί ο νικητής. Είναι ένα επικίνδυνο σενάριο , θα μπορούσαμε να φτάσουμε στην ημέρα της ορκωμοσίας (20η Ιανουαρίου) και τα δικαστήρια να ασχολούνται με την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων». Για την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ, ο ανταποκριτής του Open σχολίασε: «Δεν τα πάει και πολύ καλά η υπερδύναμη. Ο κ. Μπάιντεν συνεχίζει κανονικά, ελπίζει ότι την ημέρα των Ευχαριστιών θα έχει στήσει τον μηχανισμό του αλλά υπάρχουν τα δικαστήρια».

Επικίνδυνο το θέμα του αμερικανικού Πενταγώνου

«Το θέμα του Πενταγώνου είναι και αυτό πολύ επικίνδυνο και προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Προσπαθούν οι δημοκρατικοί να καταλάβουν τι έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αλώσει το υπουργείο και αυτό έχει σημασία. Έδιωξε τον Μακ Έσπερ από υπουργό, έβαλε στη θέση του έναν δικό του άνθρωπο και έβαλε δίπλα από αυτόν άλλο δικό του άνθρωπο. Ο ένας είναι απόλυτα πιστός στον κ. Τραμπ, εκτελεί απόλυτα ότι λέει ο πρόεδρος -όπως και ο άλλος βέβαια- και ο δεύτερος είναι αυτός που έχει χαρακτηρίσει “τρομοκράτη” τον Μπάρακ Ομπάμα».

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής από την Ουάσινγκτον, «υπάρχει υποψία ότι εκδιώχθηκε ο κ. Έσπερ επειδή αρνήθηκε να κατεβάσει τον στρατό όταν του το ζήτησε ο κ. Τραμπ. Τώρα αν θελήσει το ίδιο ο κ. Τραμπ δεν θα συναντήσει καμία αντίσταση. Άκουσα αναλυτές που περιγράφουν αυτή την άλωση του Πενταγώνου, ως κατάσταση που βλέπουμε στη Βενεζουέλα, στη Ρωσία, στην Τουρκία και σε άλλα καθεστώτα. Είναι πολύ επικίνδυνο αυτό που πάει να κάνει».

Αντιδράσεις στην Άγκυρα για την απόφαση Πομπέο 

Ο Μιχάλης Ιγνατίου αναφέρθηκε και σε μια καινούργια είδηση που αφορά την Ελλάδα. «Προκαλεί πολύ μεγάλες αντιδράσει από την πλευρά της Άγκυρας αλλά και απορία στη Ουάσινγκτον η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να πάει στην Κωνσταντινούπολη για να υποβάλλει τα σέβη του μόνο στον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον κ. Βαρθολομαίο. Δεν πάει στη Άγκυρα για να συναντήσεις κάποιον αξιωματούχο της Τουρκίας».

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...