17.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Αναγόρευση σε επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστήμιου Κρήτης του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης Hartmut Michel

Ημερομηνία:

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Χημείας αναγορεύει τον Διευθυντή Μεμβρανικής Μοριακής Βιολογίας του Ινστιτούτου Max Planck Βιοφυσικής και Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Frankfurt am Main Hartmut Michel, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 και ώρα 18:30, στο αμφιθέατρο «Μαρία Μανασσάκη» του Φοιτητικού Κέντρου στην   Πανεπιστημιούπολη Βουτών, στο Ηράκλειο.

Η αναγόρευση του τιμώμενου θα πραγματοποιηθεί από τον Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού, Υποδομών και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης,  Καθηγητή Παναγιώτη Τσακαλίδη.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του Τιμώμενου :

Ο Hartmut Michel είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Frankfurt am Main και Διευθυντής Μεμβρανικής Μοριακής Βιολογίας του Ινστιτούτου Max Planck Βιοφυσικής.

Σπούδασε Βιοχημεία στα Πανεπιστήμια του Tuebingen και του Munich και  είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στην Βιοχημεία από το Πανεπιστήμιο του Wuerzburg (1977) στην Γερμανία. Πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Max Planck Βιοχημείας στο Munich, όπου το 1979 ανέλαβε επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο Max Planck Βιοχημείας στο Munich. Από το 1987 είναι Διευθυντής της Μεμβρανικής Μοριακής Βιολογίας του Ινστιτούτου Max Planck Βιοφυσικής στην Φρανκφούρτη. Το 1988 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ στη Χημεία μαζί με τους Johann Deisenhofer και Robert Huber για τον προσδιορισμό της τρισδιάστατης δομής του φωτοσυνθετικού κέντρου αντίδρασης του βακτηρίου Rhodopseudomonas viridis. Από το 1989 μέχρι και σήμερα υπηρετεί ως Καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Frankfurt am Main στη Γερμανία

Η έρευνα του επικεντρώνεται στην μελέτη της δομής, λειτουργίας και μηχανισμών δράσης μεμβρανικών πρωτεϊνών με τη χρήση κρυσταλλογραφίας ακτίνων Χ. Η κρυστάλλωση των μεμβρανικών πρωτεϊνών είναι το βασικό εμπόδιο στον προσδιορισμό της δομής τους. Η σημερινή έρευνα του εστιάζεται στα σύμπλοκα της αναπνευστικής αλυσίδας, ιδιαίτερα της οξειδάσης του κυτοχρώματος c, στους δευτερογενείς ενεργούς μεταφορείς και στους συζευγμένους με G-πρωτεΐνες υποδοχείς. Παράλληλα διάφορα σύμπλοκα μεμβρανικών πρωτεϊνών από το υπερθερμόφιλο βακτήριο Aquifex aeolicus έχουν απομονωθεί και χαρακτηριστεί λειτουργικά και δομικά.

Ο Hartmut Michel είναι μέλος των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών στη Γερμανία, την Αγγλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Κίνα, μέλος του Ευρωπαϊκού οργανισμού Μοριακής Βιολογίας και άλλων Διεθνών Οργανώσεων. Εκτός από το βραβείο Νόμπελ χημείας το 1988, έχει πολλές άλλες σημαντικές διεθνείς διακρίσεις για το έργο του, όπως τα βραβεία Biophysics Prize of the American Physical Society; Leibniz Prize of the “Deutsche Forschungsgemeinschaft”; Otto-Klung-Prize of Chemistry το 1986, το Großes Verdienstkreuz der Bundesrepublik Deutschland το 1990 και το Keilin Medal der British Biochemical Society, London, GB το 2008.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...